Monday, March 8, 2010

Tehis Elu

Tänapäeva kiirelt areneva teaduse juures on ilmselt tegu juba "iidse" uudisega aga siiski tahtsin ära märkida artiklit veebruarikuu "Scientific Americanist", mis käsitleb sünteetilist elu (Synthetic Biology). Muideks see ei ole sugugi trükiviga - sünteetiline ehk tehis tähendab tõesti orgaanilistest molekulidest laboris kokku pandud organismi, mis pole kunagi varem eksisteerinud. Nagu mainis üks selle ala maailma juhtivaid teadlasi Craig Venter: "Ootan juba lähemas tulevikus uudist esimese täielikult tehisliku organismi valmistamisest laboris kusjuures see on ehitatud teadlaste poolt algosadest ega pole elus enne lõplikku koostamist."

Kui see tõesti õnnestub ja kõik märgid viitavad, et juba lähemal ajal, siis on ilmselt oodata vähemalt samas suurusjärgus tehnoloogilist revolutsiooni, mille tõi kaasa pooljuhtide kasutusele võtmine (arvutitehnoloogia). Esimesed tehislikud organismid on tõenäoliselt võrreldavad esimeste arvutitega, seda küll mitte suuruse vaid pigem primitiivsuse poolest. Arvatavasti kujutavad nad endast tehisviirusi või äärmisel juhul baktereid. Aga seda tüüpi elu, mida suudetakse paarikümne aasta pärast sünteesida, ei kujuta ilmselt keegi ette, nagu ei osatud näha praegu eksisteerivaid arvutivõrke või internetti esimeste arvutite ajal.

Nagu kõigi uute tehnoloogiatega (tuumafüüsika, tehisintellekt, arvutustehnika, ...) kaasneb ka sellega vaimustusega segatud hirm kuna me ei kujuta ette, mis kõik võib kaasneda. Aga ohtude koha pealt leian, et nagu alati saab uusi avastusi kasutada nii inimkonna heaoluks kui teineteise maha tapmiseks. Püssiga saab nii jahti pidada kui teist inimest maha lasta, autoga kiirelt asukohta vahetada aga ka kedagi alla ajada. Samas pole võimalik sundida teadust hoiduma ühe või teise asja uurimisest, kui miski ei tunne piire siis on selleks inimlik uudishimu.

Kindlasti on esimesteks hädapasuna puhujateks religioossed ringkonnad, sest järjekordselt on kukkumas üks viimaseid ja seni kindlamalt püsinud inimliku ignorantsuse bastione, millel usk püsib. Elu olevat ju ainult jumala võimuses aga ühtäkki tikuvad lihtsurelikud ka selle kallal mängima. Nii nagu Galileo ajal ja lugematuid kordi hiljem kui kirik suutis inimkonna arengut küll pidurdada kuid mitte seisma panna, juhtub nüüdki. Isegi kui vastavasuunalised uuringud keelataks teatud riikides (ma eriti ei imestaks kui see juhtuks USA's) suunduvad teadlased sinna, kus saavad ilma poliitilise sekkumiseta tegutseda, rahamuret ilmselt ei teki, sest edusammud taolisel alal tasuvad kuhjaga.

Edasi mõeldes kujutan järgmise sammuna ette alles hiljuti teadusliku fantastika valdkonda kuulunud sünteetilise elu ja tehisintellekti ühendamist. Lõpptulemus võib vägagi lihtsalt osutuda igast küljest inimesest võimekamaks. Võib-olla ongi tegu evolutsiooni järjekordse etapiga ja meie inimesed olles täitnud oma rolli "suures mängus" lihtsalt anname teatepulga üle.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!