Sunday, March 14, 2010

ROM'i külastus

Käisime järjekordselt lastega Kuninglikus Ontario Muuseumis, mis koondab kokku palju põnevat erinevatelt aladelt alates kultuuriloost ja ajaloost, lõpetades dinosauruste ja astronoomiaga. Kohale sõitsime metrooga nagu ikka - mugav ja suhteliselt soodne - terve päeva perepilet, millega võid sõita nii palju kui tahad erinevate linnatransportidega maksab $10CAD ehk umbes 100EEK. Seekord kulus algul palju aega kohe esimesel korrusel, kus linnutaltsutaja hauka ja öökulliga meeldejäävalt esines. Seda ei hakka kordama kuna kaasa on oma blogis juba pikemalt kirjutatud.


Edasi kiirustasid lapsed teisele korrusele, kus pidi olema uuendatud nahkhiirte koobas. Paraku osutus reklaam suuremaks kui asi väärt ning meie tähelepanu pälvis hoopis rohkem mereloomade kollektsioon. Lapsed vahtisid oma pool tundi akvaariumi juures. Igasugu mereelukaid oli paigutatud nii vitriinidesse kui isegi lakke riputatud kaasa arvatud täismõõdus narvali makett. Mulle isiklikult meeldisid süvaveekalad, keda siiani vaid piltidel näinud. Esimest korda mäletan neid lapsepõlvest vanast "Vokrug Sveta" numbrist imetlenud olevat.

Siis jätsime lapsed mineraalide juurde, kus eelmine kord olime kaua viibinud ja läksime kaasaga Euroopa ning Lähis-Ida ajaloo osakonda. Sealt edasi võltsingute juurde, mis osutus väga huvitavaks väljapanekuks. Vitriinides olid nii rahatähtede, antiigi kui ka moodsa kauba ehtsad ja võltsitud näidised kõrvuti väljas. Juuresolev juhend seletas, millele erinevate esemete juures tähelepanu pöörata, et ehtsuses veenduda. Paljud võltsingud (isegi muuseumi eksponaadid) olid aga nii hästi järele tehtud, et pettus on tulnud ilmsiks alles hiljuti moodsate tehnoloogiate kasutusele võtmisega.

Meie üllatuseks pidasid lapsed seekord kauem vastu kui täiskasvanud nii, et enne lahkumist sai võtta istet moodsatel ja sealjuures üllatavalt mugavail tugitoolidel kui ootasime lapsi, kes muuseumi poes ringi vaatasid. Selles suhtes on Torontos küll hea elada, et leidub maailma tipptasemel muuseume ja igasugu muud huvitavat, igav juba ei hakka.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!