Saturday, August 20, 2011

Taasiseseisvumine!

20 aastat tagasi olid eesti jaoks ajaloolised hetked. Meie viibisime sel ajal juba Torontos. Mäletan kui kuulsin ülikoolis mässu uudist ja jooksin leheputkasse ajalehte ostma. Peaks teine praegugi veel kusagil vanade paberite hulgas olema ära pandud. Igatahes tol momendil oli esimene mõte, et nüüd küll enam kunagi Eestit ei näe. Aga kogu üritus kukkus totaalselt ootamatult hästi välja meie jaoks. Lennart Meri, kellel ilmselt palju selgem ülevaade olukorrast olevat Helsinkis putshi toimumisest kuuldes öelnud, et nii head uudist pole enam ammu olnud!

Nagu näha ka kõrvalolevast dokumendist, ei jäädud niisama mökutama vaid asuti kibekähku tegutsema. Õnneks olid õiged inimesed õigetel kohtadel õigel momendil ja Eesti suutis teist korda eelmise sajandi jooksul pakutud momendi ära kasutada.

Selles, et otsus oli ainuõige poliitilisest ja rahvuslikust seisukohast ei kahtle ilmselt keegi. Kui õige see oli majanduslikust seisukohast (mis tundus tol ajal kahtlasem) näitab ilmekalt BBC uudiste lehel avaldatud graafik. Huvitav interaktiivne veebileht kus saab võrrelda erinevate endiste vabariikide majanduslikku edukust, tervishoidu ja demokraatia taset.


No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!