Wednesday, November 2, 2011

Ostuhullus ja Laenubuum

Kui meie viimase aja krediitkaardi arveid vaadata võiks arvata, et oleme viimaks ameeriklasteks muutunud, kes pikemalt mõtlemata hullumiseni asju ostavad. Seda on ka Visa ja American Express ilmselt suure rõõmuga tähele pannud, sest just tuli teade krediidi limiidi olulisest tõstmisest. Tundub, et nii jätkates võiks lausa keskmiseks kreeklaseks muutuda, kelle võlakoorem peale kulutusbuumi üle pea kasvanud. Järgneb Ameeriklaste kohta avaldatud võrdlemisi hirmutav statistika:

Kesmine krediitkaardivõlg pere kohta: $15,799
Krediitkaartide hulk USA elanikel: 609.8 miljonit (3.5 inimese kohta)
Keskmine protsent: Uus kaart 14.89%, Olemasolev 13.10%
Kogu krediitkaardi võlg USA's: $793.1 billion
Inimeste koguvõlg: $2.43 trillion
Rohkem samateemalist infot leiab järgnevalt veebilehelt: www.creditcards.com

Paraku on pisike aga oluline vahe meie ja tavalise krediitkaardi kasutaja strateegias. Nimelt on meil kombeks krediitkaarti kasutada deebitkaardina makstes alati arved keskeltläbi kuu aega hiljem 100% ulatuses ära. Nii hoidume röövellike laenuprotsentide maksmisest, kuid saame samas kasutada kõiki krediitkaardi eeliseid nagu maksmise mugavus, turvalisus ja lisaks teatavad rahalised soodustused.

Kuidas siis suht tagasihoidliku sissetuleku puhul võrdlemisi lahedat elu elada. Minu arust pole seal midagi keerulist, võtmeks on talupoeglik majandusmõtlemine ehk lihtsalt tavaloogika, "common sense" inglise keeles. Ühest küljest teha vaid vajalikke kulutusi aga teisest küljest ka mitte keelata endale asju või tegevusi mida naudid. Elame ju lõppude lõpuks vaid üks kord sellesinase maamuna peal.

Kokkuvõttes pole kunagi midagi peale maja võlgu ostnud. Esiteks nii palju vaba raha lihtsalt polnud ja teiseks on majalaenu protsent madalaim võimalikest. Aga siingi on majanduslik mõte taga, nimelt on vähemalt Ameerikas oma majas kokkuvõttes odavam elada kui üürikorteris, eriti pikas perspektiivis vaadatuna. Üüriga võrreldav summa kulub kuus maja laenu tagasimaksetele aga tegelikult maksad seda endale, sest lõpuks oled maja omanik samas kui üüriraha on puhtalt kaduma läinud. Elukvaliteedist muidugi rääkimata, kuna vähemalt minu jaoks on oma aed ja oma elamine hindamatu väärtusega. Tean millest räägin, sest rohkem kui esimesed 30 eluaastat olen ju elanud üüripinnal.

Ja lõpuks kordan kuldseid sõnu mis mu sugulane lausus kui Kanadasse saabusime: "Every buck you save is worth 2 bucks you earn". Iga dollar mida kokku hoiad on väärt kaks dollarit mida teenid, tegelikult momendil isegi veidi rohkem, sest igasugu maksude peale kulub kokkuvõttes rohkem kui 50%. Seega olen viimase paari kuu jooksul "teeninud" nagu advokaat:D Kokkuhoid võrreldes tavahinnaga: mobla $170, pesumasin $200, auto $2100, karate aastamaks $1500, suusad $300, suusapuhkus $1100, suusatamise hooaja piletid $700, telekas $800 - kogukokkuhoid $6870 ehk siis $13740 lisasissetulek:) Tegelikult saaks ju ka ilma nende kulutusteta elatud ja veel rohkem kokku hoitud aga mis elu see siis oleks.

Oluline on muidugi see, et kõik need ostud olid vajalikud, aga mitte tehtud lihtsalt trendiga kaasa minnes. Moblasid oli siinmaal niikuinii lõpuks vaja muretseda, pesumasinata ikka ei saa, autota ameerikas oled kui invaliid, karate on füüsilise koormusena haruldaselt kasulik tervisesse investeerimine, suusatamine ainsana lihtsalt nauding (taastab töövõimet:), uus nutitelekas hoiab kaablimaksu arvelt kokku ja säästab aega võrreldes tavalise telekaga.

4 comments:

  1. Krediidilimiidi tõstmise kohta tuli tõesti teade, kuid õnneks ei tohi krediidikaardi kompaniid enam niisama seda tõsta nagu neil vanasti kombeks oli. Nad võivad küll teatada, et võime seda nüüd nii ja nii kõrgele kergitada, sest oleme nii head kliendid, kuid peame selleks nendega ühendust võtma. Loomulikult vilistame selliste soovituste peale ning pigem kaalume, et lubatud piir hoopis allapoole tuua.

    ReplyDelete
  2. Krediidilimiidi kergitamine on komplimenet teile kui usaldusväärsetele klientidele. Iseasi, kas seda vaja läheb, aga iial ei või teada, mille eest maksta tuleb. Pigem kõrgem limiit kui madal, arvan ma. Me samuti AMEXi kasutajad, kes iga kuu kõik laenatu tagasi maksavad. Teenime kaardi kasutamisega õhumiile! Vahepeal oli jutt nagu AMEX tahaks karistama hakata selliseid "korralikke", sest nende pealt vist ei teeni eriti. Arvan, et enamik kliente on neile pidevalt võlgu ja sellisele drastilisele teele siiski ei minda.

    ReplyDelete
  3. Mnjah, krediitkaardi firmale kindlasti ei meeldi kliendid, kes kohe ära maksavad. Nende pealt ei teeni ju nii hästi. Kokkuvõttes siiski saavad nemad ju mingi protsendi müüjalt niikuinii ja mina tasuta teenuse.

    ReplyDelete
  4. Tegelikult tähendab kõrgem limiit madalamat hinnangut, kui hakkad laenu võtma, sest potensiaalselt oledki just nii palju võlgu, mis sest et kõik alati kinni maksad. Mis ei tähenda, et me laenu sihime, aitab majalaenust küll :)
    Me teenisime ka kunagi õhumiile, aga kui olime seda tükk aega teinud ja Toronto lennujaamast vaevalt õhku jõudnud tõusta - sihtkohta ei tasunudki valida, sest sinna poleks nende punktide eest saanud, siis otsustasime, aitab naljast. Tegelikult oleks vist ikka ühe lennu saanud Euroopasse, kuid Eesti ja Soome jaoks läks asi nii keeruliseks, sest ümberistumistega oli hulk jama, ning viimaks võtsime ühe suure poeketi kinkekaardid lennupileti asemel. Nüüd kasutame krediitkaarte, mis maksavad tagasi mingi protsendi. Vähemalt midagi konkreetset, st raha :). Isegi Amexil on selline kaart siin olemas.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!