Tuesday, November 15, 2011

Toronto Aastaajad

Novembri 15 kuupäev, kell on kolm ja jahedavõitu päike paistab, sooja nii 15 kraadi ringis. Mulle meeldib Toronto sügis. Just eile rääkisin üle Skype sõbraga Eestist ja jutt läks sita ilma peale nagu novembrikuus kipub juhtuma. Tuletas elavalt meelde neid poriseid ja pimedaid aegu peale oktoobri lehesadu ja enne detsembri lund. Aga siin tekib vahel tunne nagu oleks alles augusti lõpp käes.

Praegugi seda postitust toksides istun tagaaias ja nillin Creemore Springs Lager õlut, mis pidada canada parim olema nagu mu pruulmeistrist naaber väidab. Hinna põhjal otsustades päris kindlasti, sest 0.33 pudel maksab 2 eurot. Tõele au andes on hea küll aga kahtlen, et seda hinda väärt (mistõttu need ongi viimasest peost ülejäänud notid, mis üks hea ja kalli maitsega tuttav kaasa lohistas). Isiklikult eelistaks maitse poolest ikkagi A. le Coq'i Pilsi, mille poole liitrise pudeli sai suvel Eestis kampaania korras kolm korda odavamalt!

Tagasi pealkirja teema juurde. Ega siin muidugi alati sügisel selline ilm pole aga pimedat pilves ja sajust palju vähem kui Tallinnast mäletan. Ja kui päike välja tuleb on tal ikka veel piisavalt võimu, kuivatades teed paari tunniga ära. Isegi talvel pole seetõttu nii palju löga tänavail, päike lihtsalt kuivatab selle esimesel võimalusel. Vaid valge soolakord jääb asfaldile ja betoonile, mistõttu koer kannab tänavail jalutades papusid jalas.

Talv on siin lahe, vahepeal külma ja lumetorme ja siis ilusat päikesepaistet. Kevad on Torontos lühike, kuiv ja harjumatult palav. Talvest suveks üleminek nii kiire, et tihtipeale ei jõua aiatöödegagi ühele poole enne kui 30 kraadine palavus tapma hakkab. Suvi kindlasti see aastaaeg, mille puhul iga kell Eestit eelistan. Siinse palavuse ja niiskusega pole ka pea 20 aasta jooksul ära harjunud.

Eestlasele võib kuuma üle kurtmine kosta eputamisena aga uskuge mind. Kuumalaine esimesel päeval päris vahva, teisel päeval pole häda aga neljandaks päevaks istuvad ka kohalikud õhujahutusega majades turvaliselt varjus. No ja mis kuradi suvi see on kui väljas ei saa olla, hullem kui Eesti talv kui vähemalt suusatama saab minna. Kokkuvõttes leian, et Eestil on oma geograafilise asukohaga vedanud: on aastaajad ja pole maavärinaid, vulkaanipurskeid, orkaane, tsunamisid ega mingeid teisi maailma mastaabis märkimisväärseid katastroofe. Eestis on ikka hea elada vaatamata tavapäraselt vihmasele jaanipäevale ja sääskedele:)

2 comments:

  1. Mina tahaks ikka veidi soojemat suve ja valgemat-pikemat-soojemat sügist. Kevad võiks ka rutem tulla. :)
    Muidu olen Sinuga nõus. :)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!