Wednesday, September 30, 2015

Kirjaoskus on kahjulik :P

Mida enam ma loen blogipostitusi või näen inimeste kommentaare FB gruppides seda enam veendun tõsiasjas, et kirjaoskus on kahjulik. Kui lugemisoskus teeb enamasti paha vaid endale siis kirjutamiseoskus võib päris paljudele teistele inimestele õnnetuseks olla kui leidub piisavalt lihtsameelseid ja lolle kes su jampsi tõe pähe võtavad. Põhjuseks muidugi asjaolu, et inimestele kirjaoskust andes unustatakse neid mõtlema õpetada.
 
Ma saan aru, et on olemas tüüpe, kes igasugu "imerohtusid" müües ja seda osava lobaga toetades ajavad paksult raha kokku. Osa ühiskonnast on alati läinud lihtsama vastupanu teed leides, et petturlusega lihtsameelseid lollitades on palju kergem ära elada kui tööd tehes. Selline käitumine algas juba tuhandeid aastaid tagasi ja levinuimaks vormiks on alati olnud religioon. Usujuhid on tüübid, kes müüvad lubadusi mida keegi kunagi kontrollida ei saa, sest keegi pole veel põrgust või taevast tagasi tulnud kinnitamaks nende väiteid.
 
See fakt iseenesest peaks normaalsed inimesed religioonis kahtlema panema aga mingil põhjusel ei vaevu paljud usuküsimuste üle pead murdma. Huvitav, et me keeldume ostmast pisikesi asju kui neile ei anta garantiid kaasa, samas eluviisi ja suure materiaalse kuluga seotud religiooni lubadused neelatakse paljude poolt pikemalt mõtlemata alla. Aga ma tahtsin rääkida veidi proosalisematest asjadest nagu pesuvalgendaja või plekieemaldaja neelamisest uskudes, et see on kas imerohi või hambaarstide poolt meelega salajas hoitud "orgaaniline" hammastevalgendamis vahend.
 
Selliste imerohtude kampaaniaid toetatakse suvaliste väidetega, mis oma totruses igasuguseid piire ületavad. Pesuvalgendaja nimelt pidavat seepärast organismi igasugu pahadest ainetest puhastama, et pesu ta ju peseb puhtaks - järelikult eemaldab "pahad" ained ja ainult puhas pesu jääb järgi. Plekieemaldajaga hammaste valgendamine on umbes sama põhjendusega, iseasi kas hambaid valgendades mõne ajaga neist üldse ilma ei jää. Ülehappesusest tulenevate maohaavade vastu sidruni söömisega võitlemist selgitatakse põhjendusega, et sidrunihapet lisades mao happesus väheneb. Paraku käib see igasuguste keemia põhimõtete vastu. Hapet lisades ei saa keskkond muutuda vähem happeliseks kui see just enne veelgi happelisem polnud, siis oleks aga lihtne vee lisamine palju efektiivsem. Sihukesi jampsteooriaid ringleb netis hulgaliselt, ainuüksi kiirelt rikkaks saamise versioone, kus enne pead raha saatma kellegi arvele, on tuhandeid.
 
Kui varem arvasin, et lihtsameelsed on ainult madala haridusega tüübid siis järjest rohkem veendun, et tänapäeva haridust kinnitav paber ei tähenda veel haritust ja oma peaga mõtlemise võimet. Oma lastele olen suutnud piisavalt skeptilist mõtlemist juurutada nii, et neid oleks väga raske lolliks teha. Olen alati soovitanud järgida põhimõtet, et uskuda ei tohi mitte midagi, sest 100% tõde pole olemas. Kui mingi väide tugineb kindlatel faktidel ja lisaks ka loogilistel argumentidel siis on ta suure tõenäosusega õige kuid ei pruugi seda olla. Samas on hulk teooriaid, mida tunnistame tõesteks isegi neid sügavuti mõistmata kuna protsessid käituvad nende seaduste järgi ja leiavad katselisi kinnitusi - relatiivsusteooria, kvantmehhaanika, ...
 
Kokkuvõttes tahaks tsiteerida Einsteini, kes väitis, et universumis on kaks lõpmatut asja, inimlik lollus ja maailmaruum, aga viimases polevat ta nii kindel :D

2 comments:

  1. Siinkohal on sobiv meenutada üht Murphy seadust, mis ütleb, et intellekti summa meie plaanedil on konstantne, rahvastik aga aina kasvab.
    Need on seadused, millesse täielikult ususn!

    ReplyDelete
  2. Jah, Petersi printsiibist oli ka juttu: Tänapäeval edutatakse inimesi, kes hakkama ei saa kõrgematele positsioonide. Meil tööl oli hea näide kus tüüp, kes põrus tehniku katsetel taheti panna tehnikaosakonna juhatajaks, õnneks ei läinud läbi, sest selgus, et eelmistel töökohtadel oli ta naissoost alluvatele liiga agaralt ligi ajanud :D

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!