Sunday, September 13, 2015

Tõraveres 20 Juulil


Kohe peale hommikusööki startisime Tõravere poole. Ehkki tüdruk oli vahel ka Tartu Ülikooli uues füüsika hoones tööl, siis enamus ajast veetis ta koos teiste praktikantidega Tõravere observatooriumi hoones. Jõudsime veidi enne tööaega kohale nii, et laps lasi mind enda uksekaardiga sisse ja sai mulle maja peal lühikese ekskursiooni teha. Päris naljakas tunne oli tema tööle minna, esimest korda tundsin, et tegu on ju täiskasvanud inimesega, kes võiks soovi korral ka täiesti iseseisev olla, omaette elada ja tööl käia sealjuures päris normaalselt hakkama saades.


 
Tudengite suht spartalikult sisustatud tööruumis olid vaid lauad arvutitega ja pisike nurk kohvi keetmiseks. Tüdruk kasutas siiski enamasti enda läpakat, kuna see olevat kiirem ja mugavam. Järgmisena vaatasime ringi maja peal ja pisikeses muuseumis, kus ka EstCube satelliidi mudel laes rippus. Klaasi all vitriinis oli teine, mis juppideks lahti võetud koos selgitava jutuga koostisosade funktsioonide ja parameetrite kohta.

Apollo 13 filmist nähtud kosmosejuhtimiskeskuse miniatuurset väikevenda meenutavas Tõravere juhtimiskeskuses momendil kedagi polnud, sain sellestki foto. Vahepeal oli rahvast juurde saabunud ja tütar pidi koosolekule kiirustama. Jäin muuseumi teda ootama ja kuna koosoleku ruumi uksed olid paokil nägin kõrvalt kuidas siinne töö käis.

Tegu oli nädala alguse üldkoosolekuga, kus kõik andsid kiire ülevaate, millega eelmisel nädalal olid tegelenud. Keel oli inglise keel, mis tänapäeva maailmas paratamatult rahvastevahelise suhtlemise keeleks muutunud ning ilmselt jääb selleks pikemaks ajaks.

Tõravere Observatooriumi Katusel
Üritus ise tundus väga vaba formaadiga olevat, lühike ettekanne tehti kiirelt ja mitteformaalselt, tihtipeale kohvitops ühes käes. Minu laps ei jätnud esinedes märkimata, et nädala lõpus sai seenel ja marjul käidud, mis rahval naerupuhangu esile kutsus.  
Uhke tunne last sellel tahvlil näha

Peale koosoleku lõppu ronisime ka observatooriumi katusele, kus mulle nii kosmoseside antenne kui ka tähetorni kuplit näidati. Igati põnev oli näha kuhu mu võsuke omadega jõudnud on. Jätsin ta tööle ja sõitsin ise edasi Tallinna poole.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!