Monday, December 21, 2020

Jõudis ka meie peresse ...

Mis teha, juhtub ka parematel, võtame väärtusliku õppetunnina

Kõik muidugi mõtlevad, et jutt tuleb koroonast. Eksite sõbrad, eksite. Hoopistükkis tavalisem pandeemia, mis praktiliselt igas riigis viimase saja aasta jooksul möllanud ja hulgaliselt ohvreid nõudnud. Sel aastal on USA's saanud surma üle 30000 ja Canadas üle 1500 inimese liiklusõnnetustes. Koroonaga võrreldes on need numbrid muidugi suht tühised: Nii USA's kui Canadas 10% ringis, samas paneb mõtlema Eesti statistika kus 60 hukkunut see aasta moodustavad 35% kui koroonasurmadega võrrelda. On Eestis liikluskultuur ja olud nii palju viletsamad või hoopis koroona vastu võitlemine edukam või mõlema koosmõju?

Igal juhul: tulen mina dushi alt peale hommikujooksu kui telefon heliseb. Noorem laps annab teada, meil oli avarii ... ise oleme ok. Sellist lolli nalja ennegi tehtud, kahjuks toonist selge: seekord pole tegu pullitegemisega. Mõningase uurimise peale selgus, et ilus punane auto pole enam sõidukõlbulik ja tuleb lasta minema vedada. Politsei kohale ei ilmunud, mõlemad osapooled viidi jaoskonda, kus vajalikud paberid sai täidetud. Edasi läks tee autoremondi töökotta, kellega ilmselt äravedamismasina juhil soojad suhted. Kindlustuse number ei vastanud, automaatvastaja teatas, et laupäev polevat tööpäev ehkki kaardil väidetavalt 24/7 number. Kõige tähtsam, et tüdrukud ok, auto saab alati uue muretseda.

Punased Mazda tükid Volvo ukse vahel😏 


Seni oleme kõik neljakesi liiklusest läbi tulnud puhaste paberitega. Vaid paar pisitonksu olnud (viimane mul endal suvel Eestis) aga ei miskit märkimisväärset. Nüüd siis pani vanem tütar märgi maha, ma kindlasti ei taha kasutada väljendit "tegi otsa lahti"😜 Õhtul töölt koju tulles kuulsin lähemalt, mis täpselt juhtus. Sõitsid laupäeva hommikul õega poodi. Kuuerealisel ristmikul ootasid vasakpööret, vastutuleval kolmel real kahel lähemal jäid autod seisma, tuli punaseks. Tütar asus pööret sooritama kui kõige äärmisest kõnniteepoolsest tuli täie vardiga teiste autode varjust läbi Volvo läbi punase tule. Plika jõudis pidurdada, kuid mitte piisavalt, põrutas Volvole juhiukse pihta.

Vaatamata rohelise Volvo punase alt läbisõidule otsustas kindlustus:
Mazda (punane) ka osaliselt süüdi, sest sooritas vasakpööret 😠


Paras pauk, aga kuna libamisi siis õhkpadjad näkku ei löönud ja inimesi eriti ei raputanud. Juhipoolne esinurk päris sodi, kapott lömmis ja paigast ära aga klaas õnneks terve. Mootor jäi käima ja auto oli teoreetiliselt sõidetav, sest mingeid vedelikke ei tilkunud, lihtsalt sellise autoga ei tohi tänaval liigelda. Remonditöökojas väideti, et tegu vaid ulatusliku "kosmeetilise" purunemisega kuid struktuurselt pole masinal miskit viga, esialgne kahjuhinnang üle seitsme tonni. See muidugi rohkem kui pool masina praegusest väärtusest. Volvo juhiuks korralikult sisse vajutatud, hea et tüüp ise viga ei saanud.

Esmaspäeval tuli palju seletamist kindlustusega. Kindlustuslepingust ei osanud ise suurt msikit tarka välja lugeda. Lõpuks selgus, et sõltumata süüst on kõik kahjud ja kulud kaetud miinus tuhandedollarine omavastutus. Tänu kunagi juurde võetud esimese õnnetuse "andeksandmise" klauslile ei tõuse ka kindlustuse makse. Kindlustusfirma pidi kõigepealt saatma oma hindaja (või tegema hinnangu üle videosilla seoses koroonaga) enne kui annab loa masina parandamiseks. Kahjuks polevat remondifirma kindlustuse partnerite kirjas, tütar oli ilma tähelepanelikult läbi lugemata andnud allkirja, et laseb sellel firmal hoiustada, hinnata ja parandada. Kindlustuse remondi garantii asemel peame leppima firma garantiiga.

Praegu igatahes oleme ilma teise masinata, eks kirjutan pikemalt kui auto kätte saame. Tänu täielikule kogemuste puudusele tegime nii mõnegi asja valesti, aga eks tulevikus õpime. Loodetavasti muidugi pole seda kogemust vaja😜

Kokkuvõttes võtame avariid kui väärtuslikku õppetundi, mis tuli suht odavalt võttes arvesse, et inimesed viga ei saanud ja et kindlustus korvab enamuse kahjusid. Kõige suurem tüli on auto remondi ja kindlustusega seotud asjaajamine, aga tütrele kulub ka see kogemus ära. Vaatame klaasi pooltäis mitte pooltühjana ja kulgeme vilet lastes edasi, nüüd küll sutsu ettevaatlikumalt😉

P.S. Oleks võinud mu vana Hyundai puru sõita mitte oma ilusa uue Mazda😜

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!