Saturday, November 27, 2021

OMICRON

Vaid 25% vaktsineerituse tasemega Lõuna-Aafrikas
on B.1.1.529 Omicron tüve levimiskiirus erakordne
kui võrrelda varasema Beta ja praeguse Deltaga

Polegi pikalt koroona teemal kirjutanud, epideemia oli muutunud põnevast uudisloost tavaliseks olukorraks, millega oleme sunnitud edaspidi koos eksisteerima. Natuke nagu külm sõda, seis on pinev aga kuna kumbki teisest lõplikult jagu ei saa siis katastrofaalset kokkupõrget ei toimunud. Nüüd aga tuli viirusepoiss välja vana tuntud relva uue modifikatsiooniga, mille hävitusjõu potensiaal pole selge. WHO ja paljude riikide reaktsiooni enneolematu kiirus vihjab olukorra tõsidusele.

Esimest korda registreeriti uus B.1.1.529 Omicron mutatsioon üheksandal novembril võetud proovis, 24 novembril raporteeris Lõuna Aafrika Vabariik avastusest WHO'le. Vaid 2 päeva hiljem kuulutas WHO uue tüve "murettekitavaks" ja paljud riigid kehtestasid totaalsed reisikeelud või karmid piirangud piirkondadele, kus on avastatud uus tüvi. Kogu infot loomulikult avalikkusele ei jagata, keegi peale spetsialistide ei oskaks niikuinii kvalifitseeritud hinnangut anda. Märgiliseks on aktsiaturgude ja naftahinna järsk langus. Inimestel, kes miljardeid pööritavad, on ligipääs infole, mida meedias ei jagata. Ilmselt kardetakse vahepeal jõudsalt kasvama hakanud majanduse järjekordset pidurdumist. Eks esmaspäeval näeme: oli tegu ülereageerimise või järjekordse kriisi avapauguga.

Uusi mutatsioone ilmub igapäevaselt, tegu täiesti tavalise viiruste arenguga. Mis Omicroni puhul niivõrd äreva reaktsiooni põhjuseks??? Tüvi klassifitseeritakse "murettekitavaks" kui ta nakatuvuse, haigusnähtude tõsiduse või antikehade efektiivsuse poolest ohtlikumaks osutub. Konkreetsete mutatsioonide ja Lõuna-Aafrikas lühikese ajaga laialdase leviku põhjal (vaata ülaltoodud graafikut) võib eeldada, et tegu äärmiselt kergelt nakatuva tüvega. Haigusnähtude raskuse kohta pole nii lühikese ajaga võimalik hinnangut anda. Antikehade efektiivsus on nii teoreetiliselt (üle 30 mutatsiooni olulistes piirkondades) kui ka nakatunute põhjal otsustades väiksem. Kui palju pole momendil võimalik spekuleerida, kuid on fakt, et Aafrikast viisid nakkuse välja vaktsineeritud inimesed.

Momendil on väga palju ebaselge: uus tüvi võib osutuda valehäireks või viiruseks, mis vajab täiesti uut vaktsiini või kõige tõenäolisemalt langeb nende kahe äärmuse vahele. Maailma reaktsiooni kiirust vaadates leidsin, et soojamere reiside reklaamide vaatamine on praegu mõttetu ajaviide. Oleks mul olnud reis ostetud, olekin juba eile selle tühistanud, seni kui veel raha tagasi saan. Ühest napikast mulle piisas, ei tahaks jääda isegi mingisse suvalisse troopikaparadiisi pikaks ajaks lõksu. Nagu võisime täna veenduda toimub reisikeeldude väljakuulutamine praeguses skisofreenilises situatsioonis ahvikiirusel, nende mahavõtmine on aga õige aeglane protsess. 

Probleemi sisu seisneb asjaolus, et reisikeelu alla pannakse suure tõenäosusega kõik riigid, kus konkreetne tüvi avastatakse ehkki poliitilised kaalutlused muudavad seda hägusemaks. Paraku on B.1.1.529 ilmselt jõudnud varjatult levida palju laiemalt kui momendil teame, ehk siis on lähemal ajal oodata uute nakkuskollete puhkemist ja avalikuks tulekut. Eelnevast kogemusest teame, et reisipiirangud mitte ei peata viiruse levikut vaid ainult aeglustavad seda. Seega ostetakse nii aega haiglate ettevalmistamiseks ja uue vaktsiini väljatöötamiseks juhuks kui olukord peaks jälle kriitiliseks muutuma.

Loodame parimat aga valmistume halvimaks. Pekki küll, esmaspäeval oli kavas esimest korda üle pika aja karatesse minna, ootan vist veel nädalakese jälgimaks kuidas olukord kujuneb. Suusamäe hooajapiletiga pole nii hull, jama korral lükkavad kehtivuse jälle aastakese edasi - ilmateade pani näpud sügelema, põhjapool 10 cm lund oodata.

P.S. Info panin kokku mitmest eri allikast nagu Nature, BBC, Financial Times ja New Scientist. Paraku muutub olukord nii kiiresti, et viimaste uudiste jaoks tasub ise googeldada ja vaadata mitme tunni eest postitus üles riputati.

4 comments:

  1. Koduarest, sunnitud suukorvid, kohustuslikud/sunnitavad vaktsiinid, ohjeldamatu propaganda, süstemaatiline tsensuur, demokraatliku kontrolli puudumine, konsultatsiooni puudumine, arutelu puudumine, trahvid, vahistamised, laagrid, reisipiirangud, tingimuslikud inimõigused, eriarvamuste demoniseerimine ja isikuvabaduste kasutamine, religioossete juhtide kokkumäng, vallandamine, töölt vabastamine, hääleõiguse äravõtmine, ühistranspordi/poodide/avalike ruumide kasutamise keelud, diktaatide tungimine koju ja naabruskonda, nn tervisepassid, diskrimineerimine, kodanike jagamine valitsuse kavandamise järgi, vaktsiinide sundtellimus…
    Loetelu jätkub: ja seda kõike haiguse puhul, mille suremus on 0,05–0,02%, mitte hullem kui gripp.
    Kurb tõde on, et inimkond on muutunud haiguseks.
    Ülaltoodu on kommentaar ühele ajalehe artiklile uue variandi kohta. Paremini ei oskaks ise kõike seda kokku võttagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. See ei ole ju kommentaar vaid trollimine:)
      Vangilaagrid, suukorvid, vahistamised!!! Koju tungimine!!!

      Trollikesed, kullakesed, te saaksite palju parema tulemuse kui tõde vähehaaval moonutaksite.

      Delete
  2. Raskustes selgub tõde. Kui uus versioon on karmim kui eelmised, siis saame näha ühiskondade tegelikku tugevust.

    Paljud nn analüütikud on viimaste aastate jooksul korrutanud kuidas Hiina läheb USAst mööda, võtab maailma üle, domineerib jne.

    Minu arvates on Hiina paksu meigiga üle võõbatud värisev rauk.

    Kui tuleb uus ja karmim viirus, siis kukub veel rohkem maske.

    ReplyDelete
  3. 27 novembri hommikune lisainfo: Omicroni esimesed nakkusekandjad on tuvastatud mitmes Euroopa riigis: UK, Tshehhi, Belgia, Saksamaa, Holland (61 isoleeritud lennujaama hotelli).

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!