Friday, November 5, 2021

Tervise ja aktiivsuse teemal.

Täna oli artikkel ERR veebilehel jooksmise mõjust põlvedele. Kokkuvõttes jooksmine põlvi ei riku kui nad juba enne korrast ära pole. Võib hoopis hästi mõjuda, pigem muudab passiivne eluviis liigesed kangeks ja valulikuks. Seega võin ka penskarieelikuna rahulikult jooksmisega edasi tegeleda muretsemata, et kulutan oma põlved ära. Niikuinii võtan suht rahulikult kui tõsiste tegijatega võrrelda. Kahe-poole aastase jooksmise ajal pole kordagi ei liigese ega kõõluseprobleeme esinenud.

Endiselt püsin kenasti 100km kuus (Oktoobris 138km) jooksugraafikus. Talvel alustatud virtuaalse Islandi saareümberjooku juures olen juba üle 80% läbinud, 75% puhul sain neilt ka kaardi. Keskmine tempo on juulist saati alla 4:40 kilomeetrile, samas nii juulis kui augustis sai lõdvalt võetud, kumbki kuu alla saja kildi joostud. Nüüd sügisel kui ilmad jahedamad on kergem tihemini õues lippamas käia. Tempot pole kavas tõsta, pigem veits järgi anda - niigi olen kiirem kui eelmise aastaga võrrelda.

Teine rahuldustpakkuv artikkel Delfis, kus arst mehi hoiatab ja neile soovitusi jagab:

Ära suitseta - Ma ei suitseta, pole seda kunagi teinud ka.

Piira alko tarbimist - Piirangi. Tegu muidugi suhtelise soovitusega: piirab nii see tüüp kes päevas kahe viinapudeli asemel vaid ühe tarbib kui ka see kes nädalase õllekasti asemel paar pudelit võtab. Jahedate ilmadega on õlleisu kadunud mitte et ma teadlikult eesmärgipäraselt piiraks.

Söö tervislikult - Söön üsna tervislikult, sest toitun kaasa tehtud roogadest, mis kipuvad tervislikud ja õnneks ka maitsvad olema. Pugiks hea meelega rohkem aga ta sunnik ei tee suuri koguseid ja ise jällegi ei viitsi.

Proovi püsida normaalses kaalus - Püsin kui 78 kg 189 cm pikkuse juures selleks pidada. Tõsiselt üllatav oli lugeda, et 40-50 aastastest meestest on pea kolmveerand ülekaalulised. Tänavapildis nagu silma ei hakka või siis ei oska ma vaadata.

Vähene liikumine viib hauda - Enda arust ei peaks muretsema, võttes arvesse mu jooksmas, matkamas ja suusatamas (loodetavasti varsti ka tagasi karates) käimist ja ka muidu üsna aktiivset eluviisi.

Ära vaju stressikoorma all kokku - Õnneks suht kerge seda täita, sest ei töö ega pere põhjusta stressi ja laiematele maailma probleemidele olen ammu käega löönud. Töö ja puhkus on kenasti tasakaalus, vähemalt nii palju kui võimalik. Ega ma ilmaasjata töö ületunde lisaraha asemel lisapuhkusena kasuta. Samas unega on viimasel ajal veidi kaldu asjad: kipun poole ööni läpaka taga istuma ja siis muidugi hommikul kümneni põõnama - siin on parandamise ruumi, peab pöörduma tagasi 24:00-08:00 rezhiimi.

VO2Max poolest olen omavanuste
meeste hulgas skaalalt väljas

Alusta tervisekontrolliga pigem varem kui hiljem - Sellega on nadisti. Kuna silmaga nähtavaid või ihuga tuntavaid hädasid pole siis ei ole ka viitsimist lihtsalt uudishimu pärast doktorit külastada. Kaasa ikka käib vahel peale, et peaks kontrollis käima - võtan sel viisaastakul plaani, eks autot tuleb kah aeg-ajalt teenindusse ülevaatusele viia isegi siis kui mootoris jõudu piisavalt ja imelikke hääli sõidu ajal kuulda pole.

Eelnevat lugedes tekib küsimus: miks see peaks ainult meeste kohta kehtima, minu arusaamist pidi on need hoiatused-soovitused täiesti kehtivad mõlemale soole.

Kokkuvõttes peaks uuel aastal järgmise aasta lubaduste - eesmärkide kirja panema tervislikul ülevaatusel käimise. Omaette huvitav ju enda vereproovi või mingite muude testide (mida iganes siis seal tehakse) numbreid vaadata ja keskmiste ning tervislikega võrrelda. Südame ja veresoonkonna haiguste koha pealt ei peaks mul muret olema kui pulsikella numbreid uskuda, samas ei või iial teada.

Koroonast ja vaktsineerimisest ei viitsi enam kirjutada, minu blogi arvamus niikuinii olukorda ei muuda. Kivirähk kirjutas sel teemal hea lühijutu "Tõnissoni oma pea", mis päris hästi momendi skisofreenilise olukorra kokku võtab. Kui kodanikud pole võimelised numbreid ja trende hindama süüdistagu iseennast. Kahju ainult, et nad sellega teistele käru keeravad aga nagu eespool mainitud keeldun ma laiemate maailmaprobleemide pärast stressamast kuna see niikuinii miskit ei muuda😜

Hoopiski ootan kannatamatult Battlefield 2042 ametliku mängu väljatulekut 19 Novembril.

Aga mis on teie oodatumad ees-seisvad sündmused???

14 comments:

  1. Miks soovitatakse ainult meestel aeg-ajalt tervisekontrollis käia? Ei ole päris nii. Naised saavad ka oma kutsed. Just käisin emakakaelavähi sõeluuringul näiteks. Ja teiseks - naised ongi üldiselt hoolsamad, külastavadki arste regulaarsemalt ja hoiavad tervisenäitajatel silma peal. Mitte kõik, muidugi. Aga siiski oluliselt suurem protsent, kui meestest.

    Oodatuimad sündmused on näiteks tapeedipanek. Ootan kannatamatult, millal ilmad nii kehvaks lähevad, et väljas tööd teha ei saa ja saab tubaste tegevuste kallale asuda. Uus tapeet, seejärel tuleb teha uued seinalambid (plaanis on puit+vitraaž, unistan ja joonistan hilisõhtuti kavandeid), veel plaanin mõnda mööblitükki välja vahetada - mingi jube Poola diivan on köögis, siia tahaks hoopis puidust kapp-pinki, muidugi ise teha ja nikerdada. Eks igaühel omad rõõmud, kes ootab arvutimänge, kes käsitöö-hooaja saabumist.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Ma see tüüp, kes halba ilma kardab, sest sisetöid ei salli mitte. Katust panna või aias askeldada meeldib aga tubased tööd jätaks hea meelega vaenlasele :P

      Delete
    2. Mul pole praegu vahet, kas sees või väljas, lihtsalt fookus on toa poole nihkunud. Ma olen suvi otsa palehigis kujusid saaginud, ausalt öeldes tahaks sellest tööst nüüd puhkust ja midagi väiksemat ja kergemat nikerdada. Ja - naisterahvana on mul ka aeg-ajalt pesapunumise instinkt ka, ikka tahaks, et majapidamine mõnus ja mugav oleks. Mis viib paratamatult kavandamiseni, hööveldamiseni, tappimiseni, lihvimiseni, lakkimiseni ja ka klaasilõikamiseni ja tinutamiseni. Ilusad tubased naiselikud hobid, eksole? :D

      Delete
  2. Ilmselt soovitused peamiselt meestele, sest "mehed elavad tihtipeale ebatervislikumalt. Meeste hulgas on rohkem suitsetajaid, alkoholi tarvitajaid ning nad teevad tihtipeale ebatervislikumaid toiduvalikuid kui naised."


    https://www.stat.ee/et/uudised/eesti-meeste-tervisehinnangud-tousevad

    pikemalt
    https://ec.europa.eu/eurostat/cache/beta/womenmen_2020/ee_et/bloc-3a.html?lang=et

    Ma oletan ka, et selle saidi andmetes "mehed teevad regulaarsemalt sporti" on sees seesama kala, mis tuli viimati Katarina blogis jutuks - mina ise näiteks ei taipaks igapäevast jalakäimist spordina ära mainida, kui keegi küsiks. See on transport, mitte sport! Aga kindlasti mõjutab eri sugupoolte keskmist tervist ka see, mismoodi nad punktist A punkti B liiguvad, ning mehed teevad oma igapäevakäike rohkem autoga kui naised.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liikumisharjumuste koha pealt on meestel vist tõesti kaasasündinud igasugu mehhanismide eelistamine. Eks see tegelt suuresti õppimise asi. Kaasa harjutas mu kiiresti jala käima, ega ma suurt vastu ajanud, nii sai ju kauem tüdrukuga jalutada :D

      Igasugu aktiivsusäppidel ja judinatel on sammumõõtja peal ning rusikareegli järgi pidavat 10000 sammu päevas tervislik olema. Mul tuleb koos jooksmisega keskeltläbi 15000 päevas, ilma oleksin just 10000 peal.

      Delete
    2. 10000 sammu on linnalegend. Kunagi ammu, kui Jaapanis esimene sammulugeja välja mõeldi, riimus jaapani keele 10 000 kuidagi kenasti selle firma nimega (või oli mingi muu sarnane jabur põhjus, ega ma enam täpselt ei mäleta). Õige mõõdik on 30 minutit liikumist päevas, kusjuures tempo võiks olla selline, et kõndimise ajal saab rääkida ilma hingeldamata (või umbes selle piiri peal).

      Delete
    3. Jah, olen eelkirjutajaga sama lugenud ja täidan usinalt:)
      Aga mida ootan - https://www.youtube.com/watch?v=m-Y7USO6vXQ
      Võib julgelt lingi avada:)

      Delete
    4. 30 minutit tundub ulmeliselt vähe, sisuliselt - "lähen linna peale, ja tagasi ei saagi". 30 minutit on ju mingi paar kilomeetrit ainult.

      Delete
    5. aga harjumused, jah. Ma pärinen paadunud jalakäijate perest, mu vend elab töö juurest ca 2 ja poole kilomeetri kaugusel ja käib enesestmõistetavalt jala tööl, samas kui paljud ta (sama vanad, ilma liikumispuudeta) kolleegid elavad sama lähedal, aga tulevad autoga. Väidab, et tasapisi hakkab see neil ka figuurist näha olema (a vbla nad ka söövad teistmoodi).

      Delete
    6. Aga inimese keha ongi üks väga nutikas masin, ei ole miskit pöörast vaja teha, et seda korras hoida.
      Ma ise olen ka veendunud jalakäija, kuigi juhiload on olemas ja vaba auto oleks ka võtta. Aga tundub jabur, eriti N kreisilinna suurust arvestades (kus üle poole tunni pikkust sihipärast teekonda on võrdlemisi raske ette võtta, kui eesmärgiks pole pikk jalutuskäik).

      Delete
    7. Vaatasin huvi pärast neid minuteid, iga äpp mõõdab isemoodi. Fit alusel päevas 120 min aktiivsust, Huawei Health järgi 38 min, viimane võtab arvesse vaid keskmise kuni kõrge pulsi (115-190) kestvuse aega.

      Delete
  3. https://www.nytimes.com/2021/07/06/well/move/10000-steps-health.html - leidsin lingi artiklile, kus sellest juttu.

    ReplyDelete
  4. Progress saabki ainult läbi dopingu ja võimete ületuse tekkida. Inimesed jooksevad maratone ja pole nende põlvedel häda midagi. Miski pole igavene, peale esimest insulti on maailm hoopis teistsugune.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Millest saab järeldada, et esimest insulti ja üldse igasugu haigusi tuleb üritada võimaluste piires võimalikult kaugele edasi lükata.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!