Friday, November 18, 2022

Lumi tuli maha ja valgeks läks maa ...

Meil tuli üleeile selle hooaja esimene lumi maha. Kuna asume keset mandrilava siis ainsad niiskuse ja seega lume allikad on kas veel kinni külmumata järved või vahel ka Mehhiko lahelt saabuvad niisked soojad õhumassid, mis arktilise külmaga kokku puutudes lumetorme tekitavad. Seekordne on "järveefekti" lumi, veel suht soojadelt järvedelt aurab vesi külma õhku, kondenseerub ja sajab lumena alla. Suurimad lumehulgad muidugi seal kus tuul järvelt puhub. Praeguse külma läänetuulega saavad vatti järvede idakaldad, eriti Buffalo kus täna meetri jagu lund lubatakse. Kolmapäeva hommikul igatahes üle tossu serva ulatuva lörtsiga jooksma ei läinud.

Ah jaa, jalg paranes ise ära, peale arstil käimist hakkas paremaks minema ja eelmine reede julgesin juba esimese lühema sörgi teha. Pärast oli veidi valus kuid läks peagi üle. Laupäeval jooksin viieka, pühapäeval kuus-pool ja kui ikka miskit hullu polnud põrutasin esmaspäeval selle kuu kümnekildise otsa. Hüppeliigese ümbert on endiselt tundlikuvõitu kuid paistetus kadunud. Kolmapäeval käisin perearsti juurest läbi saamaks teada oma "tehnoülevaatuse" tulemused. Selgus, et vereproovi näitajad praktiliselt samad, mis eelmsel korral viie aasta eest, ainult kolesterool kiskus piiri ligi. Nojah, viimasel ajal seapraadi, praemune ja piima manustatud. Jala kohta arvas tohter, et küllap oli kerge väänamine, paiste läks jooksmisest tuleneva lisakoormuse tõttu. Nüüd igatahes jälle norm tunne.

Kaasa siin põdes vahepeal, esiteks käis järjekordset vaktsiini süstimas ja siis sai mingi viiruse lapselt, keda hoidmas käis. Oli teine mitu päeva õige õnnetu olemisega: köhis, tatistas ja kole väsinud. Mul jäi töö juures mitu tüüpi järjekordselt koroonasse, terve kontori käisid biohazard skafandrites tüübid desovahendite pihustitega üle. Minule ei paista miskit külge hakkavat, ei koroona ega ka tavalised viirushaigused või külmetused. Muidugi sain ise ka järjekordse vaktsiinilaksu ... kuuenda vist juba. Ega muidu poleks viitsinud teha aga arsti juures käies mainis too, et mõni doos üle jäänud, kas tahan. Miks mitte kui tasuta antakse, ühte kätte koroona ja teise gripi multivaktsiin - tunne nagu supermanil😁 Lakkuge panni antivaxxerid😜

P.S. Enne suurt lund jõudsin veel viigipuu välja kaevata ja tuppa talvituma tuua. Meie oludes elab vaid juurestik krõbeda külma üle. Loodetavasti järgmine aasta saame ka küpseid vilju mitte vaid rohelisi, kuivi ja tooreid imetleda nagu seekord.

6 comments:

  1. Huvitav, meil ka üleeile esimest korda lund näitas (Tartumaa). Siis küll kõigest mõned helbekesed, aga täna õhtul (praegu) keeras sajule, maa juba täitsa valge ja tuleb aga lisa. Täitsa sünkroonis see põhjapoolkera, vahet pole, kas Ameerka manner või Euraasia :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kohati tõepoolest sünkroonis, nii talvel kui suvel.

      Delete
  2. https://content.jwplatform.com/previews/bKQWeUyD

    ReplyDelete
  3. Indias mingi tüüp suutis juba esimese kuuga 11 süsti teha - sul veel pikk maa minna professionaalne vakser.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hing ammu kuradile müüdud, tühja sest kehast😁

      Delete
  4. Vaksineerimine on vabatahtlik, antivakserid näevad sind kui ümarmaalast minevikust. :)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!