Monday, January 9, 2023

ChatGPT

Maarja loodetavasti ei pahanda, et tema postitusest teema napsasin. Mis teha kui oskab nii haaravalt kirjutada, et ei saa hoiduda ise pilku peale viskamast. Tehisintellekt on üks kuumadest tehnoloogiatest, mis kole põnev tundub. Igatahes niipea kui olin lugenud küsisin tütrelt, kas tema sellest miskit kuulnud. Muidugi oli, aga väidetavalt IT sektoris kasutamine erilist efekti ei andvat. Aitab sissejuhatusest - asja juurde!

Algul kohe päeval ei saanud ChatGPT sisse logida, sest serverid üle koormatud "at the limit". Jalutasin koerad, kopeerisin selle aasta pildi ja videomaterjali üle ning proovisin uuesti. Kasutajaks saamine on tasuta, pead vaid emaili andma ja siis saadavad su telefonile kontrollkoodi. Kuna Maarja oli nii head reklaami teinud ei viitsinud eelnevalt lähemalt uurida - jäi mulje et tegu AI toega chatbotiga. 

No nii, mis ma talle siis ütlen sissejuhatuseks??? Alustame millegi lihtsaga: "Mis on Kanada suurim meteoriidikraater"? kiirelt toksis vastuseks Manicouagan koos suht pika (wikipeedilise ilmselt) selgitusega. Nojah, aga see pole ju õige vastus! Küsisin Sudbury kohta, andis korrektse vastuse. Siis uurisin, miks enne mulle valetas. AI vabandas ja tunnistas viga, no vaadake ise, tegin ekraanitõmmise meie vestlusest. Sihukese lihtsa küsimusega eksimine langetas kõvasti ta aktsiaid minu silmis. Ma ei tea aga kahtlustan, et segaduse põhjustas sõna "basin", mida kasutatakse hiiglaslike kraatrite puhul - istu, mitterahuldav. 


Hakkasin pinnima, millel põhineb info. Päris otsesest vastusest hiilis kõrvale nagu poliitik kuid teatas, et pole otseühenduses internetiga ja kasutatavad andmebaasid 2021 aasta seisuga. See asjaolu valmistas tõsise pettumuse, sest nii on ju iseõppimise võimalus oluliselt piiratud. Paari kontrollküsimusega selgus, et ilmselt nii ongi, näiteks ei Pekingi Olümpiast ega Vene-Ukraina sõjast ajakohast infot polnud. Siis tekkis huvi mis keeltes veel räägib, tuleb välja õige paljudes. Soome ja rootsi keeles oskas igatahes lihtsatele küsimustele vastata. 

Eesti keelega sai ka kohmakalt hakkama, grammatika ja õigekiri lonkasid. Minu küsimusele Eesti suurima saare kohta tuli põhjalik ehkki mõnevõrra kallutatud selgitus Saaremaast. Sain ka teada, et eestlaste rahvustoiduks on sült, mida süüakse tihtipeale kartulitega, samuti haugisupp???, verivorsti ei maininud üldse😒 Tekkis riukalik mõte kontrollida kui õppimisvõimeline see programm on, küsisin eesti keeles milline on Kanada suurim meteoriidikraater. Bot hakkas vastust trükkima ja jooksis poole pealt kinni - punane error message😡 Ega ma ometi vaest AI'd oma kiusuga rikki ei teinud😱. Igatahes keeldus vastamast, pidin välja ja uuesti sisse logima.


Meelelahutuseks esitasin poliitilisi ja filosoofilisi üsimusi. Kahjuks on tegu äärmiselt poliitiliselt korrektse ja samas liberaalsete vaadetega AI'ga. Konfliktsetest küsimustest libiseb välja osavamalt kui koolitatud poliitik ja provokatiivseile küsimustele kukub sama umbmäärast vastust üle kordama. Lühikese loba tulemusel jäi mulje, et tegu kergete AI sugemetega ChatiGooglega. Keerulisemat vestlust ei hakanud arendama, küll jõuan.

Suur küsimärk, miks ei võimaldata tehisintellekti algoritmile reaalajas otsejuurdepääsu internetile või pidevalt uuendatavatele andmebaasidele. Ega ometi pole põhjuseks hirm, et ChatGPT saab ootamatult liiga targaks nagu mõnes ulmekas või isegi futuristide stsenaariumides kirjas. Teoreetiliselt ju oleks sellisel programmil välkkiire juurdepääs kogu inimkonna teadmistepagasile. Kvantiteedil on oma kvaliteet, ehk siis äkki võimalik, et mingi teadmiste kvantiteedi korral tekib teadvus. Selleks peaks muidugi olema programmi sisse ehitatud lisaks õppimisele ka võime algoritmi ennast parandada.

Eelnev on minu mulje peale vähem kui pooletunnist chattimist. Järgnevalt kuiv tehniline kokkuvõte:

ChatGPT on 2015 loodud San Francisco firma OpenAI toode, mis anti avalikku kasutusse 30 novembril 2022, viie päevaga ületas miljoni kasutaja piiri. Firma loojate hulka kuulub ka Elon Musk. Praegu hinnatakse OpenAI väärtuseks umbes 20 miljardit USD.

Tegu vestlusrobotiga (chatbot), kellega saab vahetada tekstsõnumeid nagu teise inimesega. Peaks suutma inimkõnet mõista ja suht intelligentselt vestelda, mitte ainult entsüklopeedilist laadi küsimustele vastata. Faktoloogiliste teadmiste pagas on tal muidugi suurem kui ühelgi inimesel, paraku millegi pärast ei pruugi vastused alati korrektsed olla nagu isegi kogesin. ChatGPT on loomulikku keelt töötlev ja genereeriv eeltreeninguga masinõppe mudeli algoritm (NLP GPT-3), mille eesmärgiks inimkõnele sarnanevat teksti luua.

ChatGPT is a natural language processing (NLP) machine learning model. It uses Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT-3), one of the most sophisticated autoregressive language models, to produce human-like text.

Käesolev versioon kasutab ainult aastani 2021 salvestatud infot. Ise ma ühtegi järgnevatest kasutusvõimalustest proovida ei jõudnud kuid väidetavalt:

1. Võimeline selgitama erinevaid keerulisi teaduse, matemaatika, lingvistika, ajaloo, ... jne ... kontseptsioone ja lisaks õpetama erinevaid praktilisi oskusi.

2. Võimeline programmeerima hulgas erinevates keeltes, etteantud probleemi lahendamiseks. Samuti suudab tegeleda koodi vigade otsimise ja parandamisega. Samas rõhutatakse, et inimene peab praegu siiski üle kontrollima ehkki koodi kirjutamine peaks tänu puhtale loogikale olema üks sobivamaid ülesandeid tehisintellektile.

3. Pidavat olema abiks nii muusika loomisel kui jutukeste ja teksti kirjutamisel. Kuidas see välja võiks näha, hästi ette ei kujuta aga miks mitte, küllap pakub loogika alusel hulka erinevaid sobivaid võimalusi mis inimesele ei pruugi pähegi tulla. Äkki peaks laskma tal blogi kirjutama hakata ja sel ajal ise arvutil mängima😜 Anna aga teema ette ja voilaa, tegelt peaks päriselt ka lihtsalt pulli pärast proovima.

4. Klienditeeninduse automatiseerimine, seda on mitmed firmad juba mõnda aega üritatud kuid julgen väita, et mitte eriti edukalt. Võimas AI, mis kliendi probleemi mõistab ja ei vihasta lolluste peale võib suureks abiks olla.

Üheks suuremaks probleemiks AI chatboti juures on asjaolu, et tänu algoritmile on neil tendents aeg-ajalt "fakte" välja mõelda kuna üritavad sõltuvalt kontekstist ja sisendist sõnu ette ennustada. Kuna aga sisemine faktikontroll puudub, esitab programm väljundit kui kindlat fakti. ChatGPT olevat selles osas parem, et võrreldes teiste sarnastega esitab ta enda valefakte usutavamas pakendis😜

Tekib küsimus kas on üldse korrektne nimetada "intelligentseks" programmi, mis tegelikult mitte ei saa sisuliselt aru su küsimusest vaid lihtsalt genereerib suht kõrge tõenäosusega enam-vähem õige vastuse tänu tohutule andmebaasile ja selle tehnilisele analüüsile.

Samas tehisintellekti, mis suudab sisuliselt inimkõnet mõista, nimetaksin hoopis tehisteadvuseks ja see võib tänu tohutule teadmiste pagasile osutuda problemaatiliseks. Tegu tulevikuteemaga, aga kui kauge ... aasta, viie, kümne, viiekümne, ... ennustada võib aga keegi tegelt ei tea.

No kas ei teki isu selle Tehisintellektiga mängida, eriti tore, et soovi korral saab isegi eesti keelt kasutada! Ja mis arvate, on tegu suure tehnoloogilise murrangu või niisama haipiga, mis peagi unustuse hõlma vajub nagu 3D telekad?

3 comments:

  1. ise internetis käival botil oleks ka ligipääs inimeste rikkalikule lollusepagasile, vbla nad seepärast esialgu ei taha riskida. Sest iga asjaliku infokillu kohta on netis ka sama palju lamemaalust jne, ja ma kahtlustan, et vaene robot on selle ees isegi kaitsetum kui keskmine inimene.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seda ma mõtlesin ka, eriti kui algoritm vaatab kui tihti mingist asjast ja mis nurga all räägitakse. Teatavasti on karjaviisiliselt bot kommentaare nii konspiratsiooni teoreetikutelt kui putinistidelt. Samas tähendab see muidugi kõva tsensuuri. Mingid uudisteveebilehed kasutavad fakti ja usaldusväärsuse kontrolli (ground.news), huvitav kui hea see on ja kui kasutatav ChatGPT'ga.

      Delete
  2. Veel üks video sel teemal: https://www.youtube.com/watch?v=jO0-ZSi3zDc

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!