Sunday, June 13, 2010

Esimene Kuu ja Vuti MM

Ongi neli nädalat täis saanud sellest ajast kui uude kohta tööle läksin. Ja väikest viisi nagu ära harjunud nii töö rütmi kui ka liiklusega. Täitsa üllatav aga viimastel päevadel see ummikus 10 km/h kiirusega liikumine enam ei seganud. Mõtlesin omi mõtteid ja venisin resigneerunult koos teistega kiirteel läbi linna keskuse. Tegelikult kestab see ummikus viibimine vaid veerand tundi, aga enne häiris, et ise ei saa olukorra muutmiseks midagi teha. Muiates mõtlesin, et liiklus peegeldab oma tempoga töökoha rütmi.

Viimastel paaril päeval oli ka kokkupuude tolle ainsa tegelasega, kes ennast suht ebameeldivast küljest näidata oli jõudnud. Nagu töökaaslastelt kuulsin kutsutakse teda "Maniac Mike" tagantselja. Istusime pärastlõunal rahulikult laua taga ja tegelesime oma asjadega: kes luges lehte, kes chattis iPadiga, kes istus läpaka taga. Siis saabus MM, kellele see vaatepilt kohe mitte ei istunud. Mõningase Shveiki stiilis kärkimise peale, mis oli peamiselt ühe indialase suunas vallandatud anti teada, et küll ma teid veel tööle panen.

Meest sõnast, härga sarvest, paari minuti pärast saabuski ta tagasi viie sildiga, mis vaja üles riputada. Selle ajaga oli paar meest juba ära vajunud nii, et meie allesjäänud kolm saime ülesande need üles riputada. Mina kui uustulnukas jäin vist oma juhmi pilguga talle silma, sest järgnes selgitus, kuidas me peame seda tegema. Indialane peab redeliga üles ronima ja sildi riputama, teine mees redelit edasi liigutama ja mina vaatama, et keegi neid selle tähtsa töö juures ei segaks ja ümber ei ajaks - ohutus muidugi ennekõike:) Muideks mulle meenus anekdoot viiekesi lambipirni lakke keeramisest:)

Eksisin rängalt kui arvasin, et sellega on asi ants ja asume tegutsema. Esiteks asuti vastu vaidlema, millest mina tagasihoidlikult osa ei võtnud. Põhiargumendiks, et kell juba kaks läbi ja nii hilja ei saa taolise suure töö kallale asuda, lisaks võiks seda teine vahetus teha, ja materjale polevat kah. Mõningase sõnasõja järel suundus indialane vastutahtmist ja väga aeglaselt lao poole, et nööri tuua. Tagasi jõudis ta poole tunni pärast ja siis istuti uuesti laua taha lehte lugema. Minu ettepaneku peale, et paneks õige need sildid üles ja asi tehtud vaadati mind õige pika pilguga kui töölisklassi suurimat vaenlast.

Olles ilmselt jõudnud veendumusele, et tegu on lihtsameelse lolli aga mitte pahatahtliku pursuiga võeti vaevaks mulle veidi selgitust jagada. Järgnev õpetus kuidas meil siin tööd tehakse, meenutas Jaan Krossi memuaaridest loetut, kus venelasest brigadir värsket poliitvangi harib. Igatahes tööpäeva lõpuks oli kaks silti üles riputatud, kolm jäid järgmist päeva ootama. Peab ikka hoolikalt kuulama vanemate olijate õpetust, et mitte ametiühingu silmis halba kuulsusesse sattuda. Ausalt öeldes saan aru sellest MM'st - eks ikka vihastab küll kui alamad sind ignoreerivad, samas polnud tema käitumine kaugeltki mitte professionaalne. Siingi kehtib vanasõna: Kuidas küla koerale nii koer külale.

Kui järgmisel päeval olin oma asjadega ühele poole saanud, otsustasin ka need lollakad 3 järgijäänud silti ise üles riputada ja tegin selle 10 minutiga. Kui viimast panin tuli minu ülemus ja küsis, kus teised abilised on. Vastasin, et ei tea aga see ju ühe inimese töö, saan hakkama. Selgus, et poliitilistel põhjustel peaksime ikka kolmekesi tegema. Aga paistab, et salasilm kusagil jälgis, sest pärastlõunal astus MM minu juurde ja tänas tehtud töö eest. Mul oli kuidagi väga loll tunne, hea et teisi töökaaslasi juures polnud.


Reedel algas jalka MM, mida on seoses töölkäimisega saanud jälgida rohkem kui kunagi varem kusjuures solidaarsuse mõttes võtan isegi osa töökaaslaste orgunnitud ennustusvõistlusest. Panin esimeseks Saksamaa ja teiseks Brasiilia, kolmas Inglismaa ja neljas Argentiina, ülejäänud asetusi ei mäleta. Sakslased igatahes täna näitasid klassi austraallaste vastu mängides, nagu võib Defist kopitud Hannibal Hanschke pildilt näha:) Inglased samas esinesid eile kahvatult. Tegelt läheb huvitavaks ju alles veerandfinaalides. Aga mul üsna ükskõik, kes võidab, sest ei Eesti ega Venemaa pole osavõtjate hulgas. Tegelt oleks tore kui seekord tuleks üllatusvõitja, noh näiteks Taani:)

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!