Saturday, June 5, 2010

Ehtne eelis?

Akende Ehtne Eelis:) - nii kostaks otsetõlge eesti keelde ühest tülikast programmist, mida suurfirma oma Op Süsteemiga kaasa annab. Ametliku nimega on inglise keeles programmi nimeks Windows Genuine Advantage. Miks ma sellega üldse kokku puutusin oli põhjus, et peale legaalse Windowsi koopia installimist hüppas üles teade tungiva soovitusega selline programm installida. Et olen juba loomult kahtlev tüüp, siis igaks juhuks googeldasin saamaks paremat infot ja mis ma leidsin:

1. Tegu on Windowse pisiprogrammiga mis kontrollib kas sinu windowse koopia on legaalne. Muidugi on selleks firmal õigus aga windows läheb paljude arust üle piiri kuna teeb seda iga kord kui arvuti peale lülitad (uue versiooni puhul üle kahe nädala). Ja kontrollimine sisaldab emafirmasse tagasi helistamist (mis andmeid seejuures edastatakse pole selge).

2. Windows laseb sul selle installeerida pehmelt öeldes luiskamise teel teatades, et tegu on kriitilise julgeoleku uuendusega samas kui programm absoluutselt ei paranda arvuti viirusekaitset.

3. Tegu on tegelikult kahe WGA programmiga "Notification" (teade) ja "Validation" (tunnustus). Esimene pole üldse vajalik aga samas see, mis muudkui helistab, teine mõne üksiku allalaadimise jaoks vajalik kuid mitte kriitiline programm.

Kõike ülalpool kirjeldatut arvesse võttes leidsin, et mul pole taolist programmi vaja. Aga kuidas temast lahti saada, nagu arvata võis tavalise uninstalli teel see võimalik pole. Googeldades leiab aga alati lahenduse. Pakutakse paljusid erinevaid programme, kuid nendega peab olema ettevaatlik, enamus ei tule mitte just kõige usaldusväärsemaist allikatest. Kõige kindlam on kui leida juhised kuidas asi "käsitsi" ära teha.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!