Saturday, February 20, 2016

Reede 19's kuupäev - jääb meelde.

AMD Canada peakorter
Hommikul tööl olles heliseb jälle taskus telefon, vaatan kes siis seekord - vanem tütar helistab. Kummaline, tavaliselt lapsed mulle ise ei helista, hea kui suvatsevad lühikese sms saata. Vastan aga liigse müra ja suht viletsa ühenduse tõttu ei saa aru, mis ta räägib - ainult niipalju, et tundub kole erutatud olevat. Millest küll minu külma kõhuga vanem tütar peaks erutuma, kas kodus on mingi jama nagu gaasi või veeavarii või koer haigeks jäänud, mõtte et ta AMD käest sai kutse teisele vestlusele viskan peast kui ebausutava. Kiirustan lähimasse puhkenurka, et tagasi helistada.

Telefon kutsub oma kuus-seitse korda enne kui tütar vastab karjudes erutatult torusse: "AMD saatis mulle pakkumise". 
"Mis pakkumise", ei saa ma kohe aru, "kas tõepoolest teisele vestlusele kutsuvad?" 
"EI!!!, nad saatsid tööpakkumise application-engineer ehk rakendus inseneri ametikohale!!!"
"Ei või olla, kas sa said ikka õieti aru, nad ju pidid parimal juhul alles teisele vestlusele kutsuma."
"Nojah aga saatsid hoopis tööpakkumise, mul on email nina ees lahti, pean 48 tunni jooksul vastama kas võtan selle töö vastu või mitte"
"Ega see ometi mingi eksimus pole", kahtlen ikka veel, "sul ju vestlus jooksis rappa, äkki ajasid nime sassi"
"Kõik paistab õige, minu nimi ja tunnusnumber ja positsioon, teade tuli läbi ülikooli serveri"
"Vasta kiiresti et oled nõus, enne kui jõuavad oma viga avastada", soovitan, "ehk siis ei saa enam pakkumist tagasi võtta. Sa ikka tahad seda", küsin igaks juhuks üle.
"Muidugi, see on ju lausa "Dream-Job" ehk "unistuste töökoht"", vastab plika, "aga oota, ma pole kõike veel jõudnud rääkida".
"No mida veel", jään kahtlevalt kuulama.
"Alustan juba teisel mail ja kontrakt kehtib 16 kuud, ehk järgmise augusti lõpuni, kui tagasi ülikooli lähen", järgneb palganumber, mis oluliselt kõrgem keskmiselt tudengitele pakutavast, moodustades minu sissetulekust 80%.
"OK, ma ei hoia sind rohkem kinni, saada parem oma vastus kiirelt sisse ja hakka automüügi kuulutusi uurima, sest jala või rattaga on natuke liiga pikk maa tööl käia"

Omaette mõtlesin, et kui noorem laps veel hambatehniku erialale sisse saaks, oleks tegu täiusliku päevaga. Ei kahelnud, et vanem tüdruk oleks mingi töö leidnud, aga nii head ei julgenud küll loota. Töö juures olid mõtted mujal, sain alles siis aru, et olin hakanud juba häälestatud sensoreid uuesti üle kruvima, kui töökaaslane tundis huvi kas miskit viltu. "Hoopiski kõik on paremini kui võimalik", vastasin. Imestanud ilme peale selgitasin, et laps sai tööpakkumise tipptehnoloogia firmalt. "Siis muidugi", naeris too "õnnitlused, praegusel ajal on igasuguse töö leidmine õige keeruline, taolisest kohast rääkimata".

AMD tehnoloogiliste lahenduste plaan
Hiljem koju jõudes selgus, et ka firmast endast oli saadetud kinnitus töölevõtmise kohta, seega polnud tegu mingi apsuga. Tütrega pikemalt vesteldes tuli välja, et ta oli vestlusest mulle vaid negatiivseid momente esitanud. Hilistes 30'tes prouast personalijuhiga vesteldes olevat nad veidi aega rääkinud tööst ja eelnevast kogemusest aga enamuse kulutanud hoopis arvutimängudest, suusatamisest ja karatest lobisemise peale, mis mõlemal ühisteks huvideks. Kuuldes kus elame lisas personalijuht, et tööaeg on firmas paindlik võimaldamaks vältida liiklusummikuid - tähtis on tulemus mitte tööl veedetud tundide arv.

Tehnikameeskonna tüübid olid firmas paarkümmend aastat töötanud nelja-viiekümnesed mehed, kes näitasid üles suurt huvi ise kokkupandud arvuti vastu, esitades konkreetseid küsimusi, ilmselt tahtes kindlaks teha, et tüdruk tõepoolest ise sellega hakkama sai. Nad näitasid mitmeid riistvara juppe esitades küsimusi, mis see või teine on, enamus väga lihtsad nagu emaplaat, videokaart, võrgukaart, USB ühendus. Laps jäi samas jänni terminoloogiaga, sest ei suutnud meenutada kuidas seda või teist ühendust või juppi nimetatakse. Kõige piinlikumaks oli moment kui tunti huvi, millise kiirusega arvutid töötavad ja ta vastas, et pole aimugi. Esiteks oli ise enne sellest rääkinud ja teiseks on iga arvutimüügi kuulutuse juures protsessori ja mälu kiirus kirjas.

Ma ausalt öeldes ei kujuta ette, mis kallutas kaalukausi minu tütre kasuks, et sajakonna sooviavaldaja hulgast, kellest enamus IT eriala inimesed, osutus tema üheks kolmest õnnelikust, kes tööle said. Oli see esinemisoskus, tegelikult praktiline arvuti kokkupanemise kogemus, blond ja kena välimus, fakt et teised veel tohmimad ... :) Äkki hoopis lõi intervjueerijaid pahviks võime probleeme lahendada omades vaid tükikesi elementaarseid teadmisi sealjuures isegi tundmata vastavaid termineid. Arvuti pani ta ju kokku ja sai käima täiesti iseseisvalt kusjuures pidi lahendama hulga nii tark kui riistvarasse puutuvaid probleeme omamata mingit eelnevat haridust sel erialal. Võimalik, et hinnati probleemide lahendamise oskust, mis pidada olema kaasasündinud kunst, samas kui elementaaroskusi suudab iga loll piisava õppimise juures omada. Kindlasti lasen tal kunagi tööl küsida, miks just tema valiti. Üheks üliõpilaste puuduseks pidi olema just praktiliste oskuste puudus ehkki hinded võivad 100% ligi ulatuda. 

AMD uue põlvkonna tehnoloogia - koodnimetus Greenland
Firmast endast ehk niipalju, et AMD puhul on tegu ühe maailma juhtiva arvutite CPU'sid ja GPU'sid tootva ettevõttega. Kellel huvi siis lühikese ja kokkuvõtliku info firma kohta pakub REUTERS. Tulevikuväljavaateid tutvustab Nextplatform. Lisaks eelmainitud tootevalikule valmistatakse hulka eriotstarbelisi mikroskeeme, kuulutakse firmade gruppi, mis tegeleb USA valitsuse sanktsioneeritud järgmise põlvkonna arvutitehnoloogia välja töötamisega (National Strategic Computing Initiative), tegeletakse muuhulgas ka virtuaal reaalsuse platvormide väljatöötamise ja rakendusega. Märkimisväärne osa arendusest ja toodangust on salajane ja seotud USA kaitsetööstusega. Majanduslikult pole viimasel ajal firmal eriti hästi läinud kuna Hiina majandussurutis on nii CPU kui GPU müügimahule märgatavat mõju avaldanud. Samas on juba kevadel välja tulemas uue põlvkonna oluliselt energiasäästlikumad ja võimsamad videokaardid ning keskprotsessorid. Firma peakontor asub USA's Sunnyvale California, esindusi paljudes riikides üle maailma. Kanada peakorter Torontos, kus ka plika tööl hakkab käima. Kompanii väärtuseks hinnatakse aktsiakapitali alusel momendil umbes 3 miljardit USD. Põhikonkurendid Intel ja Nvidia.

Valge madal hoone esiplaanil on George Brown Collage Lakefront Campus.
Noorema lapse kojusaabumine tegi selle reedese päeva täiuslikuks, mis ilmselt kunagi ei unune, sest harva saab ühe korraga nii palju positiivseid emotsioone. Nimelt oli ta saanud emaili, et on edukalt sooritanud enda teisipäevase eksami ja vastu võetud "Dental Technician" hambatehniku erialale, mille kohta infi saab kui klikkida eelnevale lingile. Kokkuvõttes tegu 3 aastase kolledzhiprogrammiga, mille jooksul õpetatakse proteeside, implaantide, kroonide ja sildade valmistamist ning teisi hambaarstindusega seotud tehnoloogiaid. Hilisem töö toimub laborites või ka hambaarsti kabinettides, edukas lõpetaja saab meditsiiniala diplomi. Kool asub kesklinnas eriti uhkes piirkonnas "Financial district" otse järve ääres. See oli ala, mida laps ise kõige rohkem tahab õppida, paberid on ka ülikoolides sees, kust vastuseid pole veel tulnud ja aega otsustada on. Paraku tundub hambatehniku eriala igati kõige mõistlikum nii palga, stressi kui tööhõive seisukohalt - Ameerikas momendil 10 kõige rohkem hinnatud elukutse hulgas.

IKEA sööklas edukat reedet tähistamas :D
Seda päeva pidi kuidagi tähistama! Niipea kui kaasa koju tuli otsustasime kuhugi restosse minna, lasime lastel kui peakangelastel otsustada. Tavapärasesse Mandariini seekord polnud neil isu minna, sest kõhud pole piisavalt tühjad - kohe näha, et minu lapsed, mõtlevad ratsionaalselt :) Ehkki teavad, et uhkel issil rahapunga paelad lõdvad, valivad Jaapani restosse mineku asemel hoopiski IKEA söökla. Ma teadsin varem, et lapsed on vähe imelikud, aga et tahavad sööklas nostalgitseda tuletades meelde aega kui pisikesed olid kui said vaevalt hakkama $2 maksva lastemenüü viie lihapalliga, oli isegi mulle üllatav. Piltigi oli nats piinlik sellises kohas teha :P Ehkki valik väike siis toidud on seal päris head. Tegu pesuehtsa sööklaga, kus pead oma nämmi kandikuga ise tooma ja viima. Leti taga askeldavad kokad laovad lihapallid taldrikule, juurde saad valida kas keedukartulid, kartulipudru või riisi. Mina võtsin ka brokkoli-juustu supi ja kohvi, mis seekord üllatavalt heaks osutus. Lapsed ja kaasa jõid Rootsi siidrit, seda 0.1% alko sisaldusega pirnikat, mida IKEA's pakutakse. Tõepoolest päev mis väärt meelde jätta!

6 comments:

  1. Äge ju :) Õnne noortele ja vapratele :)

    ReplyDelete
  2. Tänud, õnne on igas vanuses vaja :)

    ReplyDelete
  3. Cuul, nii hea, kui lastel elu edeneb ja oma teeotsa leiavad. Tublid vanemad olete olnud.

    ReplyDelete
  4. Äitähh, laste üle on tõepoolest hea meel, lõpuks jõudnud nii kaugele, et edasine sõltub enamasti neist enestest, enam ei saa emme issi käe kõrval talutada :)

    ReplyDelete
  5. Palju õnne kõigile asjaosalistele! See on küll tõesti igas mõttes rõõmupäev. Tüdrukud on tublid (eks osa tublidusest tuleb kirjutada vanemate arvele).

    ReplyDelete
  6. Äitähh, muudkui tänan, tunne justkui oleks sünnipäev :D

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!