Wednesday, December 9, 2020

Ebavõrdsusest ja moblast

Google viimane mudel: Pixel 5

Blogimaailmas tekkis arutelu moblade teemal. Nagu ikka on laias laastus kaks leeri: ühed kes omavad nutikaid ja teised kes eelistavad nupukaid (päris telefonita täie mõistuse juures täiskasvanuid nii naljalt enam ei kohta). Muideks nupukas on äge termin: ühest küljest iseloomustades tavamobla põhierinevust ja teisest küljest näidates keelt nutikale. Nupukas ja nutikas tähendavad ju kõnekeeles inimese puhul täpselt sama!

Aga sellest ei tahtnud rääkida. Mul tekkis hoopis mõte (kindlasti pole ma esimene), et ebavõrdsus nii kodaniku kui riigi tasemel väga suures osas kinni tehnoloogiasõbralikkuses. Põhjus on lihtne: tehnoloogia põhieesmärgiks tööd ja elu efektiivsemaks teha. Efektiivsus omakorda võimaldab tootmist suurendada ja valikut laiendada, rohkem ja odavamalt "asju" kodanikele. Rikkad ja/või võimsad riigid on eranditult tehnoloogiasõbralikud. Inimeste puhul nii üks-ühest seost ehk pole kuid haridus ja uue tehnoloogiaga sina peal olemine on kahtlemata elatustasemega tugevas korrelatsioonis.

Elukvaliteedi mõõtmiseks ei saa küll kasutada ainult asjade omamise kriteeriumi kuid see on suht oluline. Asjade eesmärk on suures osas elu mugavamaks muuta, ehkki paljud kodanikud kipuvad neid omama pigem staatusesümbolitena. Tihtipeale kasutatakse ütlust: "Ega rikkus õnnelikuks tee". Ei tee muidugi, aga annab palju laiemad võimalused tegeleda sellega, mis teeb õnnelikuks ja jätta tegelemata tüütute ning ebamugavatega, muidugi eeldusel, et inimene ise suudab vahet teha ja end kontollida.

Möödapääsmatuid vajadusi on inimesel suht vähe: toit, peavari, ... ja ongi kõik, justnagu igal teisel loomal. Alles nende rahuldamisel tekivad muud vajadused, mida võib aga ei pea tingimata rahuldama. Paraku on isegi nende kahe puhul tehnoloogia oluline. Ilma tehnoloogiata poleks piisavalt toitu rohkemale inimhulgale kui iga teise kõigesööja looma puhul. Inimpopulatsiooni võiks võrrelda ahvide või pigem metssigadega. Iseküsimus muidugi milline inimkonna arvukus planeedil maa arukas oleks.

Lõpuks siis nutika mobla juurde. Mis eesmärke ta täidab, vajadusi rahuldab, kas ja kuidas muudab elu mugavamaks. Esiteks muidugi algne kõne funktsioon, mis laienenud üleüldiseks infovahetuseks. Kõne iseenesest pole ju miskit muud kui väga algeline ning madala efektiivsusega info vahetus. Nutimobla võimaldab videokõnet (mida küll väga vähe kasutatakse) aga eelkõige graafiliste failide (pildid, tabelid, ... jne ...) esitamist, mida palja jutuga võimatu selgitada. Tegu väikeseformaadilise ning mobiilse praktiliselt igas asustatud maailma punktis ühendust võimaldava arvutiga.

Mulle personaalselt on järgmiseks oluliseks momendiks mobla foto ja videokaamera, mille kvaliteet tänapäeva tipptelefonide puhul täiega rahuldab. Lisaks äärmine mugavus ja käepärasus.

GPS funktsioon (ei vaja operaatorivõrku ega data roamingut) teeb elu oluliselt lihtsamaks kodanikule, kes liigub ringi ka mujal kui oma kodu ümbruses, kus iga nurgatagune niikuinii tuttav. Korraliku kaardiäpiga koostöös tohutu eelis nii võõrastes riikides ringi reisides kui matkal oma asukoha või raja määramisel.

Netiühendus võimaldab olla pidevalt pea ajalise viiteta kontaktis ülemaailmse inforuumiga. Oma asi kas kasutad seda uudiste lugemiseks, sotsiaalmeedias suhtlemiseks, mängimiseks või tööalaselt.

Võimalus laadida nutikasse meeletu hulk erinevaid äppe, neid muuta või kustutada vastavalt individuaalsetele huvidele ja vajadusele. Huvi pärast vaatasin, et minul on momendil 105 erinevat äppi moblas. Tekib küsimus kas ja kui palju ma neid kasutan. Suur osa tulevad Androidiga (isegi Google telefonil) automaatselt kaasa, pole viitsinud hakata ebavajalikke ka kustutama. Ülejäänud olen ise installinud, osa neist muidugi vaid kord paar kasutanud ja siis niisama vedelema jäänud.

Minu jaoks olulised äpid:

Uudised, ilmateade.

Kaardirakendused, GPS.

Suhtlusvõrgustikud: Gmail, FB, Instagramm, Skype, Whatsapp, Snapchat, Discord.

Aktiivsusmonitorid: Fit, Huawei Health.

Kell, kalender, arvuti, lühitekstid, salasõnad, ...

Pangandus

Keeleabid (hispaania, jaapan) ja taksoteenused (uber, bolt)

Tehnilised abivahendid: Remote desktop, pilveandmed, müramõõtja, koodilugejad, wifi signaali analüüsija, võrgu kiiruse mõõtja, ...

Mida mul moblas pole on mängud. Liiga väike ekraan, pealegi võtan ma mängu tõsiselt, see vajab süvenemist ja õllega arvuti taga istumist😉

Kokkuvõttes võimaldab nutimobla mul läbi äppide kasutamise oma aega oluliselt efektiivsemalt kasutada ja tööl vabadel momentidel ajada asju, mille peale muidu kuluks kodus kallist vaba aega. Palju parem tunne emailidele vastata, uudistega kursis olla, blogisid lugeda, pangandust teha kui sulle samas selle aja eest ka makstakse😜 Seega on nutimobla minu jaoks töövahend, mis aitab hullult aega kokku hoida ja pühenduda rohkem hobidele ning muudele lõbusatele tegevustele. Lisaboonuseks, et nüüd peab mul kodust lahkudes vaid kaks asja kaasas olema: mobla ja autovõtmed. Loodetavasti saan peagi ka autot moblaga käivitada, siis polegi võimalik miskit maha unustada!

Tõin välja põhjused, miks minule tundub nutikas hädavajalik. Huvitav oleks kuulda teilt, milleks seesamune riist kas siis vajalik või täiesti tarbetu tundub.

20 comments:

  1. Sa oled lihtsalt üks sellest vähemusest, kes nutitelefoni sihtotstarbeliselt kasutab :) Ma tean väga palju inimesi, kellel on uusim iPhone ja kes sellega mitte midagi muud teha ei oska kui mänge mängida ja sotsiaalmeedias skrollida. Ja nad ei tahagi osata, neid ei huvita. Inimesed, kes pildistavad uskumatuid käkke oma ülitundlike kaameratega, filmivad telefoni tagurpidi käes hoides ega tea absoluutselt, et telefonis olevaid pilte-videoid saab suurelt ekraanilt näidata. Peamine, et iPhone. Mul mees jookseb pidevalt pool oma ja minupoolset suguseltsi läbi, et neid õnnetuid telefonidega hakkamasaamises abistada ja vannub, sest endal on Android, aga ikka on rohkem ekspert iPhone'i osas kui omanikud ise.
    Hästi palju oleneb telefoni kasuteguri juures tööst, mu meelest. Mina istungi suurema osa päevast suure ekraani ees, mul ei ole seda väikest kõrvale vaja ja vabal ajal ma üldiselt eelistan ekraanist puhata. Paljudes töödes on nutikas kindlasti elu lihtsustanud. Mul tuttav näiteks juhib loomalauta oma nutikast.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma veedan samamoodi nagu Marca suur osa päevast suure ekraani ees (kusjuures oma kodus) ja sel juhul on enam-vähem kõike sellesama suure ekraaniga ühendatud arvutist mugavam teha kui telefonist.

      Hea äraolemise jaoks on mul tihti vaja, et ma saaks ennast välja lülitada. Et mind ei saadaks kätte. Et keegi ei saaks eeldadagi, et ma kõnesid suvalisel hetkel vastu võtan ja kirjadele vastan. Mul on isegi nuputelefoni omanikuna fantaasiad sellest, et põrutan häälega üle piiri, jätan telefoni maha ja mitte keegi ei saa mind kätte ja mitte keegi ei tea, kus ma olen, nii hea, las saavad ise hakkama.

      See ongi üks eeliseid, mis mul on õnnestunud end n.ö üles töötades saada: privileeg olla aeg-ajalt kättesaamatu, ilma et sellepärast ähvardaks oht kohe nälga jääda. Oleks ma päris rikkur, siis ei oleks mul enam üldse mingit telefoni vaja, siis tegeleks sellega minu sekretär.

      Delete
    2. (ja mul poleks ka arvutit vaja, kui on huvi midagi teada saada, tuleb ülivõimekas Jeeves, kes on teinud parema uudiste kokkuvõtte kui ükski agregaator, ja kannab ette, samal ajal, kui mina hetkeks oma haruldaste käsikirjade sirvimisest pausi teen.)

      Delete
  2. Hmm..., selle peale nagu ei tulnudki, et sihipärase kasutajana võiksin olla vähemus. Jälle see vaatenurga kallutatus, mis tuleneb asjaolust, et suhtled rohkem endasugustega ja siis arvad, et kõik ongi enam-vähem sarnased. Kui mõtlema hakkan siis tõepoolest, mitmed küsivad nõu, millist moblat või arvutit soovitad ja kui küsin vastu, et mis sa sellega teha tahad on neil tihtipeale suu vett täis. No anna siis soovitusi :P

    Arvuti on kahtlemata mugavam kasutada kui istud statsionaarselt laua taga. Postitusi toksin ikka läpakas, kommentaare teen moblas, ja see suht tüütu seoses mehelikult suurte näppudega. Mobla leiab kasutust sel ajal kui olen "mobiilne", läpakat ei viitsi koguaeg kaasas tassida.

    Kontaktivabaks meeldib minulgi end teha, aga see on moblaga väga lihtne. Lülitad hääle maha või äärmisel juhul paned ta lennurezhiimi. Häälkõnesid telefonil teen vaid kaasaga ja harva lastega. Kui keegi helistab ja mina numbrit ei tunne siis vastu ei võta. Kui on oluline jätab sõnumi postkasti, enamasti ei jäta. Tänu sellisele suhtlemisele tuleb mulle paar tundmatut kõnet nädalas. Absoluutne enamus suhtlemisest erinevate äppide sõnumite kaudu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. vaat sellist kontaktivabadust takistab mul teatav netisõltuvus. Kui mul oleks liiga kerge võimalus minna internetti läbi lugema, teeks ma ennast paratamatult ka kättesaadavaks.

      See on ka põhjus, miks ma endale oma FB-kontot ei tee, vaid parasiteerin A. oma peal. Siis ma vähemalt piirdun uudiste teadasaamisega ega hakka seal suhtlema, sest tema nime all oleks nagu imelik.

      Delete
  3. Mul on nuppudega Nokia, usun, et vast 5 aastat vana... Üks mäng on peal, aga ma ei reeda, mis mäng ;) Kasutan seda, et näppude ja mõtlemise kiiruse vahel kontakt säiluks... aga vist hakkan ikka rooste minema, pole ammu ühtegi rekordit teinud.
    Kui kodust väljas, on tahvel kotis. Eks ta veidi raske on, aga kes on öelnud, et elu kerge peab olema ;) Igatahes saan teda kasutada kõigeks, mis vaja, ka blogimiseks ja teleka vaatamiseks. Fotokana enamasti ei kasuta, pildistamiseks on mul peaaegu sama pisike aparaat kui mu Nokia. Nendega kolan lähiümbruses.

    ReplyDelete
  4. Mina olen kaa sihipäraselt nutikas:) ja mul sama loogika, mis sul. Kell 5 panen arvuti kinni ja jätkan (töötamist) läbi telefoni :)

    mul tulevad sisse töömeilid.
    sõber Guugle. Ma ei saa elada hetkegi, ilma otsimata vastust küsimusele, mis pähe kargas :)
    ma pean jälgima sotsiaalmeediat. Uus FB ei ole arvutis kasutatav.
    väga palju kasutan kaardirakendust
    autos on kogu aeg ( läbi telefoni) järel spotify
    kaamera, muidugi. Kuigi viimasel ajal teadlikult piiran.
    SMART Id on pidevalt kasutusel
    blogisid loen siit ja sealt, aga Feedly app on kasutusel
    goodreads samuti. Reeglina, kui raamatu lõpetan, pole arvuti lahti.
    ja viimasel ajal kuulan väljas käies raadiot telefonist, varem kuulasin pleierist.
    vanasti, kui veel reisida sai, ei kujutaks ma ette, et mu piletid ja broneeringud poleks telefonis. Et trükin paberil välja või?!

    ma ei kujutaks nutitelefonita elu ettegi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ometigi keegi, kes kah nutikat 21 sajandi elu vältimatuks hüveks(paheks) peab. Reisupiletid, broneeringud muidugi moblas, paber kipub mul tihtipeale ära kaduma. SmartID loomulikult ka. Feedly just paigaldasin.

      Delete
    2. a mul oli nii hea meel, et mul pole telefoni, kus ma kõiki asju hoiaks, kui ma olin välismaal ja järsku kukkus üheks-kaheks päevas teenus ära. Minule oli see väike ebamugavus, nt majutusasutusega kontakti võtmiseks tuli otsida wifiga kohvik ja läpakas välja otsida. Aga nt Rents oli samal ajal välismaal ja neil polnud ilma telefonita oma majutusasutuse kontakte ega asukohta, miski ei töötanud.

      Delete
    3. Mulle meenub situatsioon Metallica kontserdilt Tartus, kus osa inimesi ei tulnud selle peale, et postkastis olev kontserdipilet ka telefoni salvestada (või noh, välja printida nagu minusugune teeb:) ning kuna rahvarohkuse tõttu kadus levi ära, siis pidid nad päris pikalt ootama, et nad väravast sisse lastaks.

      Delete
    4. Tõsi on, et levi kadumisel võib probleeme tulla. Aga selle vältimiseks laadin olulised dokumendid ALATI alla, telefoni mällu. Aku võib tühjaks saada, no kui akupakki kaasas pole leiad tsiviliseeritud piikonnas laadija või juhtme. Pealegi paadunud mobla omanikul seda ei juhtu (kui tihti on teil bens autos otsa saanud🤔).

      Delete
    5. dokumentidega saab jah nii, aga mõni on harjunud ka orienteeruma ainult GPSi ja kaardirakendustega ja on ilma püstihädas.

      Delete
    6. a mis piletitesse puutub, siis mingi pilet õnnestus mul bluetoothiga isegi oma nuputelefoni salvestada ja ma pääsesin sellega välismaal ilusti bussi peale.

      Mõnel firmal piisab enivei isikukoodist või ID-kaardist, kui pilet on nimeline.

      Delete
    7. Ja kaardi saab ka telefoni panna ning kasutada igal ajal ;-) Teen seda alati, kui kuhugi uude kohta reisin. Maps.me on hea, aga Google lubab ka valida ainult teatud ala, mida vajad, kui näiteks levist väljas.

      Delete
    8. Ning piletist võib viimases hädas pildi tallele panna - screenshot 😉 Kuigi vahel mõtlen, et mis siis, kui telefon mingil imelikul põhjusel otsad annab...

      Delete
    9. Telefoni otsade andmine on oluliselt väiksema tõenäosusega kui selle kaotamine või ära varastada laskmine, viimane võib vähemteadliku kodaniku puhul hullemakski osutuda. Oluliste andmete pilves hoidmine võimaldab sedagi riski vähemalt osaliselt maandada.

      Delete
  5. „Nagu kõik seadmed, võib ka nutikas™ põhjustada kõrvaltoimeid … Levinud sümptomid on (liigtarbimisel) reaalsuse ja näivuse piiri hägustumine, esineb muutusi tajudes ja/või hinnangutes … seadme kasutamisel on soovitav säilitada mõõdukus. Üledoosi korral – paus! ja ajuloputus värskes õhus.“ ©

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikka, nagu kõigega peab silmas pidama parajuslust. Värske õhu käes käin aju loputamas kindlalt rohkem kui keskmine kodanik, ja seda mitte kohustusest vaid seetõttu, et naudin. Nutikas on ikka kaasas pildistamise eesmärgil, äkki jääb mõni äge vaade silma.

      Delete
  6. See on selline tegevus nagu MMS joojatele selle kahjulikusest rääkida vähemalt tulemus on sama, see on usk. Ollakse valmis uskuma ükskõikmida, et olla vastu. Valdav osa kasutab nutitelefoni enese eksponeerimiseks ja tähelepanu tagasisede saamiseks. Aega pole võimalik kokku hoida, et hoian täna kokku ja hommene päev on 25tundi.Pigem aja kasutus on intensiivsem ja eneseimetlemiseks jääb rohkem aega.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aja kokkuhoiu mõttes pean tegelikult silmas efektiivsemat kasutamist. Muidu niisama kaduma minevate minutite ajal teen vajalikke kuid tüütuid asju, millele ei pea hiljem kodus aega kulutama ja saan seega meeldivaid asju kauem teha, isegi kui selleks on eneseimetlemine :D

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!