Sunday, February 21, 2021

Katku ajal reisimisest

Eesti uudistes väidetakse, et koolivaheajal peavad reisifirmad lisalende tellima, kuna rahvas tungleb vaatamata valitsuse soovitusele välismaale puhkama. Nagu vana grammafon kordan jälle: "Aga meil Canadas on reisimine sisuliselt võimatuks muudetud välja arvatud erandjuhtudel." Valitsus lasi hulga lennuliine lihtsalt sulgeda ja ainus maismaapiir USA'ga on juba eelmisest märtsist saati kinni. Canada sisene reisimine küll võimalik kuid mittesoovitav. Paraku pole enam mõtet Eestit ja Canadat võrrelda, nakatumise tasemed liiga erinevad.

Eestis on nakatumine juba nii kõrge, et enamus reise toimub kohtadesse, kus see oluliselt madalam - järelikult on ohutum reisida kui koju jääda😜 Need teised riigid peaks pigem muretsema, et mitte lasta sisse kodanikke kõrge nakatumisega piirkondadest. Üht täisverelist eestlast vaevalt kotib võimalus, et viib Egiptuse saratseenile suveniiriks maarjamaa koroona. 

Kui piloodid töötavad kodukontorist
Lennukis pole mõistlik aevastada
Kui jäätegi seal haigeks, istute omal kulul hotellis või halvemal juhul haiglas, sest vaevalt reisikindlustus koroonat katab. Kuidas see paremal juhul välja võib näha saate lugeda eestlaste blogist, kes momendil Mehhikos selle probleemiga maadlevad. Kokkuvõttes Eesti riigile igati kasulik, saab tülikad sõnakuulmatud kodanikud eest ära. Loodetavasti kehtestatakse järgmine nädal ka seadus, et positiivse koroonaprooviga tagasitulles lennukile ei lasta nagu enamuses maailma riikides. Nii oleks kõige õigem: otseselt reisimist ei keelata aga vastutus ja risk sada protsenti kodaniku kanda.

Eelneva loogika juures on siiski üks oluline viga, mis tegelikult Canada (kahjuks hiljaks jäänud) piiride sulgemise põhipõhjus. Kui originaalse koroonatüvega pole enam suurt vahet, siis uued tüved on need, mille levikut üritatakse iga hinna eest ära hoida. Eesti puhul on sama mure, kui reisisellid korjavad välismaalt üles uue tüve ja toovad kodumaale ei oska keegi ennustada kui hulluks edaspidine pandeemia kulg kujuneb. Canada epidemoloogide poolt modelleeritud ja peaarsti poolt avalikustatud nakkuskõverad uhavad graafikust välja nagu võite juurdelisatud videolt näha. Piirangute lõdvendamist peetakse meedikute poolt enneaegseks ja ohtlikuks sammuks.

Positiivne moment kogu loo juures asjaolu, et Pfizeri vaktsiiniga vaktsineeritud kodanikud võivad end vähemalt momendil suht kindlalt tunda, see on esialgsete uuringute põhjal üsna tõhus kõigi teadaolevate tüvede vastu. Samas ei tohiks nad siiski valvsust jätta, sest vaktsiin mitte ei hoia ära nakatumist vaid hoiab ära haiguse raske kulu - viirusekandjateks võivad ka vaktsineeritud olla. USA'st tuli uudis, et neil hakkab kõige hullemini laastatud piirkondades karjaimmuunsus tekkima. Muidugi tore kui selle hind laipade ja pikaajaliste tüsistuste näol nii kõrge ei oleks.

Maske ei maksa peale vaktsineerimist ära visata, muidu suht optimistliku intervjuu käigus hoiatas Fauci: maskide kandmine võib olla vajalik ka järgmisel (2022) aastal😉 Millal me pöördume tagasi "normaalsusse" - sõltub, mida nimetada normaalsuseks. Sügisel loodetavasti olukord parem kuid kindlasti mitte selline nagu aastal 2019. Väga palju sõltub erinevatest teguritest, osasid saame kontrollida (riigi poolsed piirangud), osasid teatud määral (vaktsineerimine), osasid üldse mitte (uued tüved).

7 comments:

  1. No kui ma õigesti mäletan, käisid ka sina pandeemia algusajal Eestis?
    Ka need eestlased tahtsid vahepeal koju, ei käinud ju niisama reisil. 🤔

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma lisaks täpsustusena, et varakevadel kui käisin polnud koroona veel pandeemiaks kuulutatud, see juhtus 11 märtsil kui olin juba tagasi Torontos. Teist korda käisin suvel ja siis oli esimene laine sisuliselt läbi. Aga kolmanda maailma riikidesse ei riskiks ma praegu sellepärast reisida, et oma raha eest pole isu seal karantiinis istuda või hullemal juhul haiglas vedeleda. Ratsionaalselt riski hinnates, pole minu arust reisimine momendil lihtsalt seda väärt. Kannatan veidi, küll siis reisin kui olukord paremaks läheb.

      Delete
  2. Maailm võitleb koroonaga eestlane võistleb Lätiga. Koroona on viiruse revolutsioon või terror demokraatia vastu. Varsti on õhk viirusest nii paks, et saab isegi mõõgaga võidelda viiruse vastu. :)

    ReplyDelete
  3. Ma ei ole kõige erapooletum sellest teemast kirjutama...
    Valitsuse retoorika samas on ikka "ärge reisige" ja "vältige välisreise", olnud alates eelmisest kevadest ja ma ei ole kuulnud ühtegi välisreisimist soosivat väljaütlemist.
    Aga hetkel on vastutus veeretatud inimeste ja ettevõtete kaela. Ma juba teise teema juures mainisin, et enam ei taheta sulgemiste eest maksta ning seetõttu ametikult piirangud üsna leebeks läinud (testi ja osalise isolatsioonikohustus on ikka). Julgus võtta vastutus, et sulgeme, aga me seda kuidagi ei kompenseeri, on valitsuse jaoks siiani veel liiga suureks tükiks osutunud. Kuigi egas turismisektorile senini pakutud summad on tegelikult kahjusid arvestades väga tühised olnud. Aga nagu näha, sellest retoorikast ei piisa. Turismiettevõtted tahavad päästa mis päästa annab ning kasutavad kõiki võimalusi, et mitte pankrotti minna. Paljud reisijad samas peavad kasutama ära oma edasilükatud reisid. Teised on niikuinii kodukontoris kuude viisi. Ei õigusta, vaid lihtsalt põhjendan miks olukord on selline nagu on.
    Lisaks veel süüdimatud koroonaeitajad (kuigi nende protsent on eriti suur hoopis individuaalreisijate hulgas), kes reisivad Tansaaniasse ja mujale, kus koroonat "ei ole" või piirangud muidu lõdvad. Sellised, kelle jaoks isolatsioon ei ole miski ja üldse koroona on ju nohu ning elu chill.

    PS hoolimata sellest, et ma lumehelbekesena olen juba depressioonis sellest, et reisida ei ole juba üle aasta saanud, siis ma kohe reisima ei torma. Ootan paremaid aegu ning vaimse tervise huvides loodan, et need ajad ei ole liiga kaugel. Võimalik, et koroona kadumist ära oodata ei jõua, aga siis hindan riske ning teen kõik endast sõltuva, et ise ja teised terveks jääks. Või kui keegi ütleks nüüd ära, et lähima 10 aasta jooksul reisida ei saa, siis võtan koera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ega valitsustel kusagil lihtne pole. Raha mida toetusteks makstakse on ikkagi ju maksumaksjate raha, praegu võetud laenud peame kunagi tagasi maksma. Eraettevõtete toetusi (kahtlemata vajalikud) on raske põhjendada keskmisele kodanikule, kes peab makse maksma. Eraettevõtja on rahva silmis rikas, miks peaks teda tavaline töötaja oma maksurahaga toetama - nii mõeldakse.

      Ma ka ootan ja loodan suve peale, ehkki kerge mure on tekkinud, et asjad ei lähe nii lihtsalt kui eelmine suvi. Kaks koera on juba olemas, seega elame üle :D

      Delete
  4. Lihtne ei ole kellelgi ja valikud praegu ongi tihti vaid halvad ja veel halvemad. Toetused võivad ju olla ka töötajatele suunatud (ja väga paljuski on olnud). Lihtsalt mõnel pool suuremad ja teisal väiksemad.

    ReplyDelete
  5. Ega neid nakatumisnäitajaid pole mõtet üldse vaadata, sest PCR-test, millega seda vaadatakse, pole mõeldud diagnoosimiseks. Sellega võib saada suvalisi numbreid. Selle kohta on väga palju teaduslikku infot. Asi on juba ka kohtusse antud. Palju infot leiad telegram.ee lehelt.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!