Sunday, January 9, 2022

Olen SpaceMarine

Ei teagi kohe kust alustada. Kõigepealt siiski kleebin siia ekraanitõmmise minu tänasest jooksust kinnitamaks, et olen elu ja tervise juures ehkki Fitbiti pulsimonitori arvates viimased 3 kilti pulss mõõtepiirkonna ülemises ääres - 210. Sihuke pulss pole võimalik mingis vanuses mingi kestva pingutuse juures. Loogilisi lahendusi on vaid kolm: süda ütleb kohe-kohe üles, mul on mingitsorti tulnuka mutantsüda või mõõdab Fitbiti pulsikell aiateibaid.
Vasakul käel FitBiti Charge 5 pulsi graafik 6K jooksul - 210 viimane pool😕
Igaks juhuks googeldasin 210 pulsi kohta, selgus et vähemalt ühel kodanikul oli veel see probleem. Ei peagi ise pöörduma spetsi poole kleebin siia tema küsimuse ja valiku vastuseid.

Murelik jooksja: My heart rate gets up to 210 BPM when I work out, is that dangerous?
Cardiac surgeon: 210 is an unbelievable high heart rate if sustained. Assuming a normal ejection fraction of your heart as 70 cc/beat, this would mean you are pumping 14,700 cc a minute. I don’t believe that normal coronary arteries can dilate enough to sustain a flow rate sufficient to supply a heart rate this high.
Cardiologist, Columbia University: Sorry if it's too late to answer you, I hope you are alive!!  210BPM is a lot… too much and could be dangerous.
Invasive Cardiologist: I don’t believe the rate. I am Board Certified in Cardiology - and performed over 10,000 treadmill tests in that time. Even in unconditioned patients, NO ONE reached a rate of 200+ —( except the life threatening rhythms of V. Tac, fast atrial flutter, or WPW with supraventricular tachycardia). The commercial machines can’t measure accurately at that rate, and even I find it impossible to count with accuracy.

Kokkuvõtvalt arvasid spetsid et esiteks on selline pulsitase võimatu aga kui peaks olema tõsi on süda ilmselt juba üles öelnud. Kuna momendil tshehhi pilsnerit libistades läpaka ees istudes on enesetunne suurepärane ja polegi lusikat nurka visanud hakkasin kaaluma mutantsüdame või tulnukpäritolu võimalust. Teisel käel olnud Huawei mõõtis 210 asemel 170 mis küll kah suht kõrge. Ilmselt lihtsalt on mul kaks südant, kummagi randme peal mõõdab pulsikas erinevat. Ärge naerge midagi, kui kopsusid, neerusid, käsi, jalgu ja isegi mune on kaks miks ei võiks siis nii tähtis elund nagu süda olla süsteemi töökindluse mõttes dubleeritud.

WarHammeri SpaceMarinidel nimelt on kaks südant, selle kohta isegi selgitus fannide veebilehel: teise südame funktiooniks lihaste varustamine lisa hapnikuga ja kangelase elushoidmine kui originaalsüda üles ütleb või vigastada saab.

Korrektsuse mõttes ei saa siiski kõrvale jätta vähetõenäolist kolmandat võimalust, et Fitbiti pulsikell ei suuda ka oma põhifunktsiooni täita ehk pulssi mõõta😜 Lugejatel paluks arvamust avaldada kui teil tuleb pähe mõni muu eksootiline võimalus selgitamaks ülikõrget pulsisagedust. Lisaks veel, et jooksutempo oli normaalne, surudes jooksen paarkümmend sekundit kildi kohta kiiremini.
Paremal käel Huawei pulsikella graafik madalam ja teise kujuga kui Fitbitil  


6 comments:

  1. Parmubilly HullusSunday, 09 January, 2022

    Fitbiti mindfulness, sul hea süda sellega võid vabalt bittcoine minerdada, ei jää nii lihtsalt seisma ja kui enesetunne on hea on tõusuks veel ruumi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paistab jah, et tõusuks ruumi aga isegi Fitbit pole võimeline üle 210 mõõtma :D

      Delete
  2. Palju see kell sul maksiski? Nalja oled nüüd küll täie raha eest saanud :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eurodes natuke üle saja aga tõsi, et nalja on saanud kuhjaga. Paraku polnud ostu eesmärk blogirahvale nalja teha :( Fitbit saatis mulle maili tagasiside sooviga. Aga ma neile kirjutan ja saadan ka pulsigraafiku koos vanust kinnitava sünnitunnistuse koopiaga, ajab ehk mõne vastutava isiku pulsi kõrgemaks :P

      Delete
  3. Minul tegi selliseid trikke pulsivööga kell, kui vöö või kella patarei tühjenes või pulsivöö kuidagi halvasti oli. Vabalt võis olla nii, et pulss oli 50 ja siis järsku 210. Sealjuures õige ei olnud kumbki, aga pärast oli tore neid üles-alla graafikuid vaadata. Ja oli teada, et tuli piinarikas patareivahetus-protsess ette võtta - disain oli nii kehva, et nõudis jõu ja ilu numbreid see protseduur.
    Lõpuks kulus kellarihm ka koledaks - oli hea põhjus uut kella vaadata (täis tuhatoosiga tulev ju uus auto osta) ning pulsivööga enam mässata ei viitsinud. Teadsin küll, et käe pealt pulssi mõõtev kell ei ole nii täpne kui pulsivööga, aga niisuguseid hulle trikke ei ole ette tulnud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Väidetavalt on vöö tüüpi pulsimõõtja kõige täpsem. Praegused pulsikellad laaditavad, kestavad mitu päeva. Ma pole ka märganud, et patarei tase täpsust mõjutaks, lihtsalt mingi 10% peal lülitab teatud funktsioonid maha enne kui päris pildi ära viskab. Asjatundjate ülevaadetes väidetakse ka seda, et nii Huawei kui Fitbiti pulsinumbrid ühed täpsemad, minu kogemus seda Fitbiti puhul küll ei kinnita. Hoian neid suht tihedalt käen, seega selles probleem pole. Madalat pulssi mõõdavad sisuliselt sama numbriga, alles jooksu pühul läheb Fitbit kohati (mitte alati) lakke.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!