Monday, January 17, 2022

Vastutustundetus

Tänane artikkel CBC's räägib sellest kui palju kahju võib teha teadlaste oskamatus uurimustöö tegemisel ning sellele järgnev kiirustamine ja hooletus tulemuste avaldamisel enne peer review protsessi. Uurimus käsitleb mRNA vaktsiinide efektiivsust Delta ja Omicron tüvede vastu. Delta tüve puhul midagi üllatavat pole: kahe doosi efektiivsus langeb aja jooksul, kuid tõuseb 93%'ni 7 päeva peale kolmandat doosi. Omicroni puhul on väidetavalt kahe doosi kaitse negatiivne (soodustab nakatumist!!!), kolmas doos pakub peale 7'dat päeva suht madalat 37% kaitset. Nagu mis mõttes, kuidas saab vaktsineerimine soodustada nakatumist??? 

Esimesel hetkel tundub täiesti võimatu, mRNA vaktsiin ei sisalda ju viirust samuti ei tohiks ta kuidagi looduslikku immuunsust mõjutada. Samas selgub, et teoreetiliselt on siiski teatud eri tingimustes võimalik, seda on kord varem täheldatud gripi puhul. Praegusel juhul osutus lahendus palju lihtsamaks, metodoloogias esinesid väga tõsised puudused. Eesti keeles: valim polnud lihtsalt võrreldav, haigestumist mõjutasid mitmed teised tegurid, lisaks muutusid vahepeal testimise kriteeriumid. Nakatumine ja haigestumine polnud selgelt defineeritud. Momendil on esialgne variant tagasi võetud, lisatakse uusi andmeid.

Tohutu kahju on aga tehtud, sest loomulikult korjasid antivaxxerid info üles ja asusid agaralt levitama. Hilisem andmete parandamine ja lõplike järelduste muutmine ainult kinnitab vandenõu teooriatesse uskujate veendumusi: no muidugi "süvariik" sundis teadlasi uuringut tagasi võtma ja muutma. Mis muud ma oskan öelda kui seda, et nii teadlased kiirustades korralikult läbitöötlemata andmete avaldamisega kui ka peavoolu massimeedia info oma lehtedele ilma spetsidega konsulteerimata üles riputamisega käitusid äärmiselt vastutustundetult. Seekord ei saa tõepoolest antivaxxereid süüdistada, sest tavakodanikule tundub sihuke mäng vägagi kahtlane.  

Õnneks on olemas veebileht retractionwatch mis jälgib vigaseid teadusartikleid ja avaldab parandusi. Paraku absoluutne enamus pole sellest kuulnud aga kui olekski ei viitsiks uurida. Lihtsam on uskuda oma veendumustega kokku langevaid uudiseid kui vaeva näha ja objektiivselt võrreldes üritada tõde leida. Enamasti pole isegi sellest kasu kui originaalsed autorid tunnistavad oma vigu ja avaldavad parandatud versiooni - tüüpiline näide vaktsiinide ja autismi seos.

P.S. Antivaxxerid said täna endale martüüri, Austraalia saatis vaktsineerimata Djokovici välja leides, et kõik kodanikud on seaduse ees võrdsed, ka prominentsed sportlased!

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!