Sunday, March 13, 2022

Sõda Euroopas - ebareaalne

Olen üritanud telekast või striimist vaadata veidi meelelahutust krimkade (Varg Veum) või seriaalide (Vikings - jah, ma olen ainus tsiviliseeritud inimene, kes pole kõiki osasid kaks korda näinud) näol. Ei tule välja eriti, ei suuda keskenduda, mõtted jooksevad poole peal ikka Ukrainas toimuva peale. Nii palju siiski, et enam ei istu pidevalt moblas või läpaka taga kedrates uusi uudiseid otsides. Muideks panin endale twitteri moblasse: johhaidii, on alles see operatiivne ja mahukas infokanal. Ei jõua vaadata kõiki videolõike vene maismaa ja õhuväe tehnika purukslaskmisest. Fotomaterjali seal kah suurt ei tsenseerita, paari kildi kõrguselt vastu maad prantsatanud vene piloot või soomukisse poolest saati sisse põlenud dessantnik pole just isutekitav enne hommikusööki. Paraku ei tekita need minus mingit empaatilist emotsiooni erinevalt piltidest põgenevatest lapsi, vanureid või koduloomi tassivatest tsivilistidest.

Munakarbid on vene stiilis
"Explosive rective armour"

Kätte on jõudnud sõja 18 päev ja minu ennustatud suur-rünnak Kiievile pole ikka veel alanud. Ilmselt olid Vene sõjaväe probleemid palju suuremad kui need välja paistsid. Põhimõtteliselt selgus, et Vene armee ei erine NL omast eriti - suures plaanis samasugune bardakk. Isegi eliitüksused suures osas pokazuhha. Kõikehõlmav massiivne korruptsioon pole loomulikult armeed puutumata jätnud. Purukslastud tanki juures avastasid ukrainlased, et aktiivsoomuse lõhkepakkides polnud mitte lõhkeaine vaid papist munakarbid. Väikesed vennad virutavad väikest viisi armee tagant, suured ikka mastaapselt. Ukraina eest vastutava välisluure ameti ülem pandi koduaresti, sest Ukraina poliitikute ja sõjaväelaste äraostmiseks ettenähtud 5 miljardit dollarit olla ta koos alluvatega vaikselt kõrvale pannud. Tüüp lootis, et kunagi ei tule välja, sest niikuinii sõda ei tule. Ports kindraleid saatis Putin saamatuse eest erru, kuus tükki läkitasid ukrainlased omal käel teise ilma. Lääne analüütikud on viimasest numbrist segaduses, nii kõrged ülemused tavaliselt ohutsooni niisama ei tüki.

Samas on ukrainlased kakspool nädalat jutti sõdinud ja see hakkab vähehaaval väsitama, tee mis tahad. Reserve pole neil suurt kusagilt võtta ehkki kergendust pakuvad välismaalt pidevalt saabuvad vabatahtlikud ja tagasipöörduvad ukrainlased. Sõjamoonaga varustamine sujub suht edukalt üle läänepiiri, esialgu sellest puudust ei tule, välja arvatud sissepiiratud aladel. Kiiev pole endiselt ümber piiratud kuid kardetavasti siiski peagi see juhtub. Suurematest linnadest vaid Herson langenud, isegi Mariupol paneb veel vastu. Kaarti vaadates eralduvad selgelt venelaste "kontrolli all" olevad alad ja piirkonnad, kus on täheldatud vene vägede liikumist, kuid mida nad ei kontrolli. Tegelt on see niinimetatud "kontroll" väga udune mõiste. Rusikareegli järgi on okupeeritud ala kontrollimiseks võrreldes elanikkonnaga vaja umbes 5% okupatsioonisõjaväge. Terve Ukraina puhul seega paar miljonit sõdurit mitte 200000, kellest suur hulk juba võitlusvõimetud.

13 märtsi rindekaarti vaadates pole erilisi muutusi näha. Vene sõjavägi on nädalaga suht vähe edasi liikunud, kohati ukrainlased vasturünnakutega isegi külasid tagasi võtnud. Odessa vastu valmistatavat ette dessanti, näis kas näeme sellel suunal lähiajal aktiivsemat tegevust. Minu arust on murettekitavaim siiski olukord idarindel Donbassis. Seal pole küll vene väed suutnud märkimisväärselt liikuda kuid terve Donbassi rinde kottivõtmise võimalus on suurenenud. Vene väed liiguvad nii põhjast kui lõunast edasi. Paraku on kolonnid vaid üksikute teede peal ja suht hõredalt, väeüksusi lihtsalt liiga vähe, et tugevat piiramisrõngast tekitada. Paistab, et põhitähelepanu siiski Kiievil, pealinna vallutamise ja valitsuse hävitamisega saaks suure sümboolse võidu. Kiievi ümberpiiramisega saavad ehk hakkama aga vallutamise jaoks on kindlasti vaja venelastel vägesid juurde tuua. Pika piiramisega tekitatakse hullem katastroof kui Mariupolis. Kõik märgid näitavad, et sel juhul pommitatakse Kiiev maatasa, kuna kaitsjad ilmselgelt alla anda ei kavatse. 

Miks Venemaa pole ikka veel kusagil suvalises kohas uut "Ukraina valitsust" välja kuulutanud on kummaline, ootasin seda üsna sõja esimestel päevadel juhtuvat. Narratiiv fashistide ikke all ägavast ukraina rahvast hakkab vene võitmatute vägede ebaedu taustal isegi venelastele endile kummaline tunduma. Miks küll Ukraina armee võitleb ega jookse üle, kui Moskvas elav tavakodanik seda ei näegi siis rindel olev sõdur tunnetab väga teravalt oma nahaga. Täna tuli uudis, et läbirääkimistel olevat võimalus kokkuleppeks, venelased loobunud kapituleerumise nõudest. Ma ei usu, momendil on neil veel selge initsiatiiv rindel, mis siis, et liikumine aeglustunud. Tõsiseid läbirääkimisi võib loota alles peale eeldatava suur-rünnaku ebaõnnestumist.

Mul on super hea meel, et igal pool Euroopas võetakse ukrainlasi avasüli vastu. Keegi kurtis sellist käitumist olevat rassistlik. Silmakirjalik jamps ütlen ma, loomulikult võetakse parema meelega vastu oma kultuurile (ei maksa kultuuri ajada segi rassiga) sarnanevaid põgenikke. Pealegi on Ukraina puhul tegu tõepoolest sõjapõgenike mitte majanduspõgenikega: valdavalt naised, lapsed, vanurid. Mehed liiguvad teises suunas, Ukrainasse vene sõjaväega sõdima. Ah et aga Süüria põgenikud - neid pidanuks aitama naabruse Lähisida riigid nagu naabruse Euroopa riigid aitavad ukrainlasi - MOTT

19 comments:

  1. Vaata Vikings: Valhalla't, seal Eesti näitlejaid ka :)

    ReplyDelete
  2. Eks see ukraina vägi ole ka samasugune sellepärast pole keegi edu saavutanud. Venkul pole midagi kaotada desinfitseerib ukraina ära ja pärast peletab pommitamisega NATO ka piiri äärest eemale kui jäksu on. Tllinnas on niisama juba pea 40% venkusid nüüd eesti keelt enam naljalt linnas ei kuule.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ukraina on kaitses oma eduga absoluutselt kõiki üllatanud. Nii võimsa igakülgse materiaalse ülekaalu vastu vastu pidada on võimas näitaja. Ukrainat ei desinfitseeri kuidagi, vaata Afganistaani, kus venelased miljoni maha tapsid ja ikkagi jalga pidid laskma. Ma ei tea, kus kandis Tallinnas oled olnud, aga mina küll kuulen enamasti eesti keelt.

      Delete
    2. Ega meil Tallinnas niisama tšuksi linnapeaks pole saanud. Sa pole Lasnamäl või Koplis olnud ja Tallinns eriti elanud, mida sa ka kuulnud oled. USA lillelapsed käisid Afganistaanis ja Iraanis tankide ja lennukitega samamoodi uskmatuid desinfitseerimas miljonite kaupa ja viskasid japsidele inimkatseteks kaks pommi, ühest oleks ju küll olnud.

      Delete
  3. Ma lugesin "Ports kindraleid saatis Putini saamatuse eest erru" :) Soovmõtlemine ilmselt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. See oleks jah eriti hea uudis :D Paraku vaevalt teda niisama erru saadetakse, võimu kaotamisega ilmselt kaotab ka elu, sisemaiseid vaenlasi liiga palju.

      Delete
  4. Varastamise teemal: Ukraina korruptsioonivastase võitluse amet saatis Šoigule isegi avaliku tänukirja tema panuse eest Ukraina omariiklusse ja demokraatiasse. Trollivad hästi.


    Süüria pagulasi võtsidki kõige rohkem vastu Jordaania ja Liibanon. Kui ma õigesti mäletan, siis kumbki rohkem kui terve EL kokku. Ise on pisikesed riigid. Seal oli vahepeal vist nii, et iga kümnes inimene pagulane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ju siis minu tüüpiline lääne inimese silmaklapi teema, mitte eriti kottivatest teemadest kuulan vaid kohalikke uudiseid, mis teadagi oma nägemust jagasid.

      Delete
    2. eks seal oli ka mitut pidi. Pisikesed ja mitte kuigi rikkad Jordaania ja Liibanon võtsid hulgem vastu, aga rikas Saudi-Araabia ei lasknud inimesi sisse.

      Delete
  5. ja mis uue valitsuse väljakuulutamisse puutub, siis see ei taha praegu isegi okupeeritud aladel omavalitsuse tasandil õnnestuda, kuidagi ei saa Vene televisioonile ilusaid filmiklippe, kui taustal on massiliselt Ukraina lippudega rahvast, kes karjub "Domoi!" ja "Russkije fašistõ" jne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seda küll aga kui raske oleks Krimmist või Donbassist bussidega paarsada tüüpi kohale tuua ja demonstratsioon korraldada nagu seda Eestis kunagi tehti. Kuusinen ja tema "valitsus" pandi niisama kohale ja kuulutati ainsaks seaduslikuks Soome valitsuseks. Tahtmise korral saab kõike, millegi pärast seda ei taheta momendil. Vist ikka loodavad Kiievi variandile. Nüüd peaksid olema siiski aru saanud, et Ukrainlasi okupatsioonivalitsust toetama saada on õige keeruline. Ilmselt raske endalegi tunnistada või võimatu Kremlisse ette kanda.

      Delete
    2. Ma olen pudenevast infost aru saanud, et nad püüdsidki bussidega kohaleveetud inimestega lavastada "tänulikud hersonlased võtavad vastu humanitaarabi", aga ei saanud telekõlbulikku pilti, sest päris hersonlased demonstreerisid nähtavalt, häälekalt ja suurel arvul.

      Delete
    3. pole kasu paarisajast kohaleveetud tüübist, kui kohalikke demonstreerib tuhandete kaupa. Pühapäeval olevat Hersonis 7000 inimest väljas olnud, olukorras, kus okupatsioonivõim oli rahvakogunemised ära keelanud, aga kohalikke lihtsalt ei huvita, mida nad keelavad.

      Delete
    4. Vpper rahvas, pole miskit öelda. Just lugesin avaliku arvamuse küsitlust (iseasi kui usaldusväärsed numbrid on) mis näitab ukrainlaste meelsust:

      More than half of Ukrainians believe the main purpose of Russian invasion is to kill the Ukrainian people completely.
      The relevant poll results were published by Rating Sociological Group, an Ukrinform correspondent reports.

      In particular, 56% of Ukrainians believe the main purpose of Russian invasion is to kill the Ukrainian people. Such opinion is predominant in all regions of Ukraine. The other half of Ukrainians believe the main purpose of Russian invasion is to occupy Ukraine and make it part of Russia.

      Meanwhile, 15-17% of Ukrainian respondents believe Russia’s actions are aimed at changing Ukraine’s political course or preventing NATO bases from being placed within Ukraine.10% of Ukrainians believe the main purpose of Russian invasion is to destroy military infrastructure, and 5% – to trigger NATO’s involvement in the war. Just 2% of Ukrainians believe Russian troops crossed the Ukrainian border to protect the Russian-speaking population.

      About one-third of Ukrainians believe it is worth abandoning negotiations and fighting to liberate all territories, and just 1% of Ukrainians would agree to fulfill most Russian requirements.

      According to the poll findings, Ukrainians completely disagree to give up either Crimea or Donbas. Most Ukrainians believe Ukraine must make every effort to bring the occupied areas of Donbas (86%) and Crimea (80%) back. Such opinion is prevailing across all regions of Ukraine, and now its share is higher than it was before the war started.

      A total of 1,200 respondents, aged 18 or over, from all regions of Ukraine, excluding the temporarily occupied areas of Crimea and Donbas, participated in the poll.

      Delete
    5. Kui tahad Hersonist rohkem lugeda, siis Raul Oreškin avaldab oma FB-seinal ühe oma tuttava hersonlasest kunstniku kirju otse koha pealt.

      Delete
    6. Tänaõhtuse (Ukr aja järgi 19.märtsi õhtul 24.00) seisuga Hersonist:

      "Показово, що начальник 652-ї групи Інформаційно-психологічних операцій російських терористичних військ отримав сувору догану за слабку роботу зі створення так званої «Херсонської народної республіки». Кремлівське керівництво не задоволене тим, що через народний спротив немає навіть умовно-показової «картинки»."

      Ehk siis: info- ja psühholoogilise sõja eest vastutav natšalnik sai peapesu, sest Hersoni rahvavabariiki ei õnnestunud isegi nii palju etendada, et vene publikule ilusat pilti saada.

      Delete
  6. Aga julgus on vist nakkav, eile õhtul Twitter plahvatas selle Ovsjannikova uudise peale:

    https://www.err.ee/1608531856/sojavastane-tungis-venemaal-vremja-eetrisse

    ReplyDelete
  7. Olge rahulikud Mai kuus saab sõda läbi, siis saavad raketi ja lennukid otsa jäävad ainult tuumapommid. :)

    ReplyDelete
  8. US secretary of state: There will be an independent Ukraine "a lot longer" than there will be a Vladimir Putin

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!