Monday, March 7, 2022

Väikesed pausid

Tütre ja sõbrannadega tõstukil

Natuke piinlik kirjutada, et sel ajal kui Ukrainas käib sõda mitte ainult Ukraina vaid kogu läänemaailma demokraatlike väärtuste nimel võtan mina pausi ja lähen suusatama. Üleeelmine reede oli tütrele lubatud ja ehkki tuju polnud sõitsin ikka mäele. Selles mõttes muidugi tore, et mäest alla kihutades pole aega sõjale mõelda. Autode peal ja isegi mäel võis kohata sinikollaseid lippe ja sümboolikat. Kui varem on vahel ka vene värve või sümboolikat autodel näha olnud, siis viimasel ajal mitte. Töökaaslanegi tunnistas: piinlik oma rahvuse pärast, lapsed nõudnud resoluutselt, et väljaspool kodu vene keeles ei räägitaks. Muidugi pole rahvus süüdi aga proovi sa seletada tavakodanikule, et kõik venelased ei mõtle nagu Putin. Kurat, läks jälle lappama.

Suurslaalomi rada, taamal Huroni järv

Lund sadas nii paksult, et vaevalt sain autoga mäest üles. Paarist keset teed seisma jäänud masinast sõitsin mööda, korraks hoo maha võtmine oleks peaaegu saatuslikuks saanud. Õnneks talvekummid küll libisesid aga vedasid ära. 25 senti värsket lund suusatamiseks muidugi mõnus. Teisele autole helistasime, et ei proovikski ülemisse parklasse tulla, võtame nende suusad kaenlasse ja sõidame alla. Nats tülikas oli, kuid hakkama saime. Kuna mäele jõudsin suht hilja ja algul tõstukisabad pikavõitu, siis laskumiskilomeetreid kogunes vaid veidi üle 70.

Pole kombeks lihtsaid valikuid teha, siin neid polegi😎

See reede võtsin juba teadlikult vaba päeva. Tõotas perfektset suusailma paari külmakraadi ja päikesega, pealegi pühapäevaks ennustati 15 soojakraadiga vihma. Kogu lund see mäelt ei sulata kuid rikub pinna ära. Seekord sõitsin üksi kuna kellelgi teisel aeg ei sobinud. Bensuhind on meil paari päevaga kõvasti tõusnud, tankimismomendil 1.15 euri liiter, täna juba 1.25. Samas neelan selle hea meelega alla kui Ukraina sõja kaudse ohvri. Ei saa aru inimestest, kes bensu hinna või üldse hinnatõusu üle kurdavad. Mõelge momendiks nende tuhandete ukrainlaste peale, kes kogu oma varast ja tihtipeale ka elust ilma jäävad. Õhtul sooja voodisse magama heites tunnen kui palju on ikka vedanud, et ise ei pea sellise jama pärast muretsema. Siiras tänu vabariigi algusaastate valitsustele ja poliitikutele, kes NATO liikmelisuse üheks peamiseks prioriteediks seadsid!!!

Jooks 89km, Kõndimine 23km, Suusatamine 219km

Veebruari jooksukilomeetreid jäi alla saja, süüdistada võib nii ilma kui Putinit, valik on vaba. Vahepeal oli liiga külm, vahepeal liiga palju lumelöga ja vahepeal lihtsalt polnud jooksutuju kui sai liiga palju uudiseid vaadata. Muidu vist ei oskaks märgata, aga sõja esimesel nädalal kukkus pulsikella poolt hinnatud unekvaliteet 78 pealt 70 peale ja stressitase tõusis 10% jagu. Paraku harjub inimene kõigega, sõja teisel nädalal läksid numbrid tagasi normaalseks. Jõuab pärale, et üksikisikuna saad teha ainult nii palju: käia demonstratsioonidel, võidelda trollidega sotsmeedias, majanduslikult Ukrainat toetada, selgitada olukorda lihtsameelsetele lääne inimestele. Kuuldavasti läheb üle maailma vabatahtlikke Ukrainasse, kaasaarvatud Canadast. Loodetavasti ei teki Eesti puhul kunagi sellist vajadust.

11 comments:

  1. Sisevaatluse korras olgu öeldud, et mul on sinu omadega sarnased tunded blogimise osas – kuidagi piinlik on oma head elu presenteerida. Aga samas, näe, NII piinlik jälle pole, et presenteerimata jätta, onju. Ja noh, mis sellest maailmas paremaks muutunud oleks, kui sina suusamäele minemata oleksid jätnud?

    Aga teemast veel. Täpsemalt su postituse viimasest lõigust. Mida üksikisikuna teha saab. Me just lõpetasime siin eestlasest sõbraga telefonikõne, läksime natuke vaidlema, sõbralikult. Tema oli sinuga ühte meelt. Annetus, sots.meedia, rahvakogunemised, muud me teha ei saa. Mina olin… kuidas nüüd öeldagi… enesekriitilisem. Et saaksin tegelikult rohkem teha, aga näe, mugava inimesena valin just need eelnimetet vahendid. Samal ajal kui, nagu sinagi märgid, vähem mugavad üksikisikud igast maailma nurgast lähevad vabatahtlikena Ukrainasse appi. Ma ise ehk saaksin kah lähetuse, kui Punase Risti vabatahtliku, sertifitseeritud töötajana soovi avaldaksin. Kõikvõimalikud vajalikud kursused läbitud ja puha. Aga mul pole plaaniski minna. Kui julguse kokku võtan ja iseendalt päris ausat vastust küsin, MIKS ma ei lähe, siis see vastus mulle paraku ei meeldi…

    Anyway. Jäin, näe, heietama. Fotod on toredad, nagu ikka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nojah, noogutan kaasa. Julgusest ehk puudu ei tuleks (kaugelt muidugi lihtne kilgata) aga siis hakkad mõtlema lähedastele ja rohkem nagu nende pärast ei läheks. Sõjas on kasu siiski professionaalidest, hea tahtega asjaarmastajad pigem segavad. Eks riigidki käituvad nagu indiviidid, tõsiselt sekkuvad alles siis kui häda hakkab oma õuele jõudma, ehkki loogiliselt selge, et mida varem probleem lahendada seda lihtsam. Vene probleem juba nii raskeks läinud, et seda ilma kardinaalsete meetodite kasutuselevõtuta ei lahenda.

      Delete
    2. Vene keele oskajatel on võimalik ühineda nende algatustega, mis püüavad Venemaa infosulus istuvaid inimesi informeerida. Mul pole nutifoni (ja ka vene keel on puudulik), aga nutifoniomanikele oli mingi sait, mis genereerib Venemaa telefoninumbreid, millele saab saata sõnumeid, vbla veel parem, kui ka videokatkeid sellest, mis päriselt toimub. Väga põhjaliku ajuloputuse saanut see ei mõjuta, aga äkki kõik ei ole nii põhjalikult loputatud, osa lihtsalt ei tea.

      Ilmselt on mingeid algatusi veel, vahepeal oli see, kus soovitati panna Venemaa restoranidele Goole mapsis või veel parem mingis Venemaa enda süsteemis arvustusi ning lisada infot sõja kohta. Et restoran selle all ei kannataks (sest kes teab, vbla on üldse dissidentide oma), siis las arvustus ise olla hea. Või noh, kui on juba käidud resto, siis nii hea, nagu oma kogemuse järgi oli. Või panna tärne selle järgi, kui head olid eelmised arvustused.

      Telegram, Vkontakte, Odnoklassniki on kah keskkonnad, mis seal vist veel töötavad. Linke soovitatakse eraldi postituses mitte panna, sest selle leiab tsensor kohe üles, parem panna kommentaaridesse.

      Delete
    3. ps: kui huvi on, siis ma äkki leian selle mobiilinumbrite generaatori lingi üles.

      Sest pikas perspektiivis on ikkagi vaja, et Venemaa sees tuleks muutus paremuse poole.

      Delete
    4. notsu, vaatasin erinevate Vm linnade restorane guuglemapsis ja täheldasin, et viimase paari nädala jooksul arvustusi praktiliselt ei ole ja link uusimatele arvustustele ei tööta

      Delete
    5. ok, siis on see kanal ära blokitud.

      Lisan vahepeal hoopis lõimetäie värskeid Putini-anekdoote.

      https://twitter.com/trlp/status/1501257732350906376

      Delete
  2. Meil on bentsu liiter juba pea 2 euri (võta siia kõrvale veel Kanada ja Eesti palkade võrdlus). Ja see on alles algus. Aga see on muidugi tõsi, et Ukraina inimeste kannatustega võrreldes oleks ka kolmeeurone bentsuhind ikka väike asi. Nendest väga suur osa kaotab küik materiaalse ja liiga paljud ka elu. Pikas perspektiivis tuleb meil siin muidugi arvestada, et kütusehinna tõus tõstab absoluutselt kõiki teisi hindu ka, sh toidu hinda, vaesematel inimestel läheb veel ja veel raskemaks. Toidupank muutub veel rohkematele ellujäämiseks hädavajalikuks asutuseks.

    ReplyDelete
  3. Täna nüüd juba on bensiini liiter üle 2 euri :D

    ReplyDelete
  4. Mõelge kui kasulik Putin on USA relva, metalli, vilja ja gaasi ärimeestele. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milliseid valikuid pakud? Kas soov kuuluda asiaatide tsivilisatsiooni või läänemaailma? Mina valin lääne poole.

      Delete
    2. Kõik üks katel, ainult kas valikus on kas oled emopehmo või alfapehmo. :)

      See mis majanduses toimub oleks pidanud nii või naa toimuma, sest seda valmistas euroliit ise ette, see oligi rohepöörde mõte.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!