Thursday, April 14, 2022

Juubelisaluut

Pilt Neptuniga kohtumisele minekust illustreeriv😉

Viiekümnene juubel on ikka tähistamist väärt. Ukrainlased põrutasid sõja 50'da päeva puhul Vene Musta mere laevastiku lipulaeva pardasse kaks Ukraina päritolu raketti. Tekkinud tulekahju süütas peagi laskemoona - ilutulestik ei jäänud alla aastavahetuse Punase Väljaku üritusele, isegi Kremli bossi silmist olla sädemeid löönud. Ukrainlaste raketid igati sobiva nimega Neptun, kelle valdustesse oli kavas laev läkitada. Senine info veidi vastukäiv: ukrainlaste väitel alus ümber läinud ja uppumas, venelaste väitel ujub veel ning üritatakse sadamasse pukseerida. Sõltumata sellest, kumma info tõesem, on tegu tõsise löögiga Vene laevastiku võimekusele, sest alus on nii või teisiti selle sõja jaoks mängust väljas. Lipulaev oli varustatud nii hulga tiibrakettide, torpeedode, kui ka õhukaitse süsteemiga kaitstes ülejäänud laevastikku õhurünnaku eest. Paistab, et võttis ülesannet liiga tõsiselt ja viskus blindaazhile saades justnimelt õhurünnaku läbi põhjalikult kannatada. Vene pool teatas, et tegu mitte raketirünnaku vaid õnnetusega. Suures plaanis pole vahet kas tegi selle töö Ukraina rakett või laskemoona kambris suitsetades magama jäänud napsune laeva kokk - tulemus igati kiiduväärt, kokale antakse vaevatasuks Ukraina kangelase kuldtäht ... postuumselt😜

Musta Mere laevastiku lipulaev Moskva, peale öist pauku lippu kanda ei jaksa.

Muudest uudistest on üks tähtsamaid teade, et USA "hakkab" Ukrainat varustama taktikalise reaalajas luureinfoga ehk siis nii sateliit kui signaalluure võimekusega. Ilma selleta oleks Venemaal suur eelis kuna Ukrainal endal sõjaväelisi satelliite pole. Samas on selgunud, et Vene satelliidivõimekus jääb lääne omale väga oluliselt alla. Kohati on satelliidid seoses ekspluatatsiooni ea ületamisega lakanud osaliselt või täielikult funktsioneerimast. Kokkuvõttes siis logiseb Vene sõjavägi alates ajateenijast ja lõpetades luuresatelliitide ja kindlasti ka kontinentide vaheliste tuumarakettidega. Ainus, mida Venemaal jagub on kahuriliha, paraku on kuulduste järgi seegi siin-seal tõrkuma hakanud.

Täiendus Vene kaitseministeeriumilt kell 23:10 Eesti aja järgi: Raskeristleja "Moskva" on uppunud!👌

12 comments:

  1. Venelased ütlevad nüüd, et pukseerimisel läks põhja. Ja et katkimineku põhjustas "laskemoona süttimine".

    Ma olen sel teemal palju nalju näinud, aga minu arust on ka tähelepanuväärne, et nad eelistavad süüdistada oma lohakust või ohutusnõuete eiramist, mitte ukrainlasi. Jääb lausa mulje, et nad ei tahagi eskaleerida.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuulsin ühest intervjuust, et Venemaa ajalehtedes on "Moskva" uppumine alles viiendal kohal muude pealkirjade järel. Seda esitatakse nii, et see oli kõigest üks nende paljudest laevadest, lipulaevaks olemise kohta ilmselt pole sõnagi.

      Nad on end oma erioperatsiooni valesse mässinud ja sunnitud sellega jätkama. Putin ütles ju alles, et kõik läheb plaani järgi. Kuidas nad nüüd tunnistaks, et Ukraina uputas laeva.

      Delete
    2. Ütlemine, et kõik käib plaani järgi võib talle kunagi kalliks maksma minna, sel ebatõenäolisel juhul kui tüüp kõrvupidi rahvusvahelise kohtu ette lohistatakse.

      Delete
  2. Mu vend jagas FBs asjakohast, kuigi aastakümnete tagust koomiksipilti.



    (eelnev stseen on see, kus piraadid märkavad vahvaid gallialasi; piraadi teksti tõlge: "Laseme oma laeva põhja, nii säästame end vähemalt hoopidest.")

    Seegi mereröövlipilt on asjakohane, rahuolev kapten hüüab: "Ma jooksin liiva, aga vähemalt ei lasknud nemad mind põhja!"

    (tõlge on vaba, sest ma ei viitsi riiulist Helle Michelsoni oma otsida.)

    ReplyDelete
  3. ja mis tuumarakettidesse puutub, siis lugesin mingit kõlakat, et paar raketti oli ka seal laeval tuumalõhkepeadega. Ei teagi, mida sellest siis kohe arvata.

    ReplyDelete
  4. Teataval määral üllatav, et seni kaotusi maha salanud vene meedia laeva uppumisest nii kiiresti teatas. Praeguse info põhjal olevat kõige tõenäosem asjade käik: Ukraina raketirünnak, tulekahju, laskemoona plahvatus, laeva uppumine.

    Tehnilisi andmeid vaadates ei tohiks kahe sellise raketi tabamusega olevat võimalik nii suurt laeva uputada. Ilma venepoolse hullu korralageduseta poleks esiteks võimalik nende rakettidega laeva tabada ja kindlasti mitte lasta tulekahjul laskemoonalaoni jõuda. Lisaks on tänapäeva laevadel arvestatud laskemoona plahvatusega, üks kambri külgedest (ülemine) kaitseventiiliks, mis suunab lööklaine üles. Veekindlatest vaheseintest ma ei räägigi.

    Paar Kalibr raketti olevat tõepoolest taktikalise tuumapeaga olnud varustatud, mida tõenäoliselt hoiti Kiievi ja eelkõige Zelenski jaoks varuks. Vene plaan olevat pikale venivat sõda lõpetada nagu ameeriklased seda Jaapaniga tegid - paar tuumalaksu suurlinnadele ja siis kapitulatsiooni ultimaatum. Suur küsimärk, kas ja mis NATO selle peale teeb.

    ReplyDelete
  5. Huvitav Daily Mail artikkel (usaldusväärsuse kohta inf puudub) väidab kõik surma saanud ja isegi video hukkunute omaste sanktsioneerimata mälestustseremooniast: https://www.dailymail.co.uk/news/article-10722619/To-sailors-Relatives-doomed-Moskva-crew-defy-Russian-censors-unofficial-memorial.html

    ReplyDelete
  6. Zelenski arvamus CIA peadirektori avaldusele vene taktikalise tuumarelva kasutamise asjus: https://www.cnn.com/2022/04/15/politics/tapper-zelensky-interview-cnntv/index.html

    ReplyDelete
  7. Kaupo Meiel tuli parima, klassikalise vandenõuteooriaga välja!



    Aga mis puutub mahasalgamata jätmisse, siis vbla nad arvasid, et ei õnnestu, vähemalt mitte välismaailma silmis, sest need meeskonnaliikmed, kes päästeti, korjas ju Türgi üles. Venemaa ei looda vbla, et suudab kontrollida, mida nad räägivad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seda heeringa lugu nägin ise ka netis, tõmbasin hommikukohvi kurku :D

      Delete
  8. Rossia News teatas, et "Moskva" on nüüd allveelaevaks ümber tehtud (uskudes karikatuuri viimases The Sunday Times`is)

    ReplyDelete
  9. Nali naljaks, täna leidsin suht palju infot järgnevalt veebilehelt:
    https://www.engineerine.com/2022/04/this-is-how-ukrainian-neptune-missiles.html?m=1&fbclid=IwAR3PCgQfdnFmukuyWro3cGXYoQ3Bq9anK59Aq1Nv9f-flflyEU8I5LyOKEE

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!