Tuesday, April 26, 2022

"Keel" mida mõistetakse :P

Washington wants to see Russian forces "weakened to the degree that it can't do the kinds of things that it has done in invading Ukraine."

Tänasel pressikonverentsil Kiievis hakkasid ameeriklased lõpuks rääkima keeles, mille mõistmiseks isegi Kremlil pole tõlki vaja. Oleks USA esindajad nii esinenud juba detsembris, kui venemaa oma ultimaatumiga välja tuli, oleks ehk sõda ära jäänud. Veel kindlam oleks minu arust olnud Ukraina kui sõltumatu riigi palve peale viia mõõdukad NATO väeosad ahvikiirusel õppusteks Ukrainasse. Mitte suured ja mitte päris piiri äärde aga piisavad andmaks Moskvale mõista, et Ukraina ründamine tähendab otsest relvakonflikti NATO'ga. 

Olen üsna veendunud, et Putin oleks tagasi tõmmanud nagu seda oleks ka Hitler teinud kui lääneliitlased oleks 1938 Tshehhoslovakkia annekteerimisele jõuliselt reageerinud. Ajaloo huvilistel tasub meenutada Müncheni lepet, Putin on tolleaegse stsenaariumi pealt pea üks-ühele maha üritanud kirjutada. Vahe paraku selles, et kui Tshehhidel polnud toetajaid siis Ukrainat toetavad enamus maailma riikidest poliitiliselt ja paljud sõjamaterjali ehkki mitte vägedega.

Lääs astus oma vaoshoituse ja "provotseerimise" hirmuga järjekordselt reha peale. Praegu kaks kuud hiljem küll üritab esialgset kõrvalevaatamist tasapisi heaks teha. Paradoks selles, et takkajärgi käitumisega 3 maailmasõja oht suurem kui kohese tugeva ärahoidva reageerimisega. Vatnikute välisminister jõudis juba jälle tuumateema üles võtta.

Saan aru, et oleks, oleks, oleks, ... pole eriti veenvad argumendid. Praegu oleme vastikus reaalsuses, kus käimas täiemahuline sõda Ukraina ja Venemaa vahel. Ilmselgelt pole võimalik loto numbreid ette ennustada, mis siis suurtest ajaloosündmustest rääkida. Kuidas oleks vaadatud inimest, kes 40 aasta eest õitsval stagnaajal ehk siis 1982 oleks öelnud, et 2022 käib kogu maailma rahu ohustav mastaapne sõda Ukraina ja Venemaa vahel. Sel ajal üritasid venelased ja ukrainlased kõrvuti Afganistaanis moslemi sotsialistlikku vabariiki üles ehitada.

Natuke hirmutav kui kardinaalselt võib ajalugu muutuda, miski pealtnäha suur, kindel ja võimas ei pruugi seda mitte olla. Kahekümne esimese sajandi kahekümnendate aastate oluliseimaks maailmaajalugu kujundavaks sündmuseks saab kahtlemata olema Ukraina-Vene sõda, kui just järgnev 3 maailmasõda seda ei varjuta. Eelmisest kümnendist ei tulegi esimese hooga miskit vapustavat ette. Üheksakümnendatest kahtlemata NL lagunemine ja kommunistliku maailmakorra prügikasti lendamine.

Küsimus laiale ringile: "Milline võiks olla 2030'te aastate inimkonna ajalugu kõige rohkem mõjutavaks sündmuseks ???" 

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!