Wednesday, April 13, 2022

Soome ja Rootsi NATO'sse

Kaasa ajas mind hommikul seitsme ajal magusast unest üles. Algul ei saanud aru, mida ta jahub Rootsist ja Soomest. Kui mõistus selginema hakkas kadus varakust äratusest tingitud tusameel nagu pühitud. Rootsi ja Soome teevad NATO'sse astumise avalduse. Mis mõttes, no Soomest võib seda ju oodata aga Rootsi, kust sa seda kuulsid uurisin kahtlustavalt. Tänapäeval nii palju libauudiseid, pealegi pole viimasel ajal positiivset infot eriti olnud. Kaasa oli lugenud just ilmunud Svenska Dagbladeti arvamusartiklit peaminister Anderssoni toetusest NATO'sse astumisel. Soome telekast tuli parasjagu peaministrite kohtumisele järgnev valitsuse pressikonverents. Ajasin kiirelt voodist välja ning lükkasin teleka sisse, et oma silma ja kõrvaga otseallikast veenduda. Soome ministrite suust sellise jutu kuulmine tõi laia naeratuse näole. Hiljem veel vaatasin nii peaminister Marini kui President Niinistö kõnesid ja intervjuusid. Paranoilist hirmu tõlkevigade ees väldib originaalkeelte mõistmine. Kokkuvõttes: TEHTUD!!!

Niisiis, suur strateeg Kremlis saavutas olukorra, kus Venemaa on sisuliselt nii Euroopast kui Atlandi ookeanilt isoleeritud sõltumata Ukraina sõja tulemusest. Lõunast alates kontrollib Dardanelle NATO, Moldaavia ja Ukraina taga NATO riigid Bulgaaria, Rumeenia, Ungari, Poola. Järgmisena Balti riigid isoleerides Kaliningradi täielikult. Läänemeri muutub NATO sisemereks, rääkimata Taani väinade kontrollist. Ainus pääsetee Atlandile läheb raudtee kaudu üle Murmanski, mida suht lihtne Soome liitumise korra vajadusel läbi lõigata. Nojah Euraasia liit ongi käesoleva rezhiimi võimul oleku ajal Venemaa ainsaks võimalikuks lahenduseks. Paraku on seal kaks probleemi. Esiteks paistavad mitmed Kesk-Aasia riigid mitte eriti huvitatud olevat (Kasahstan juba avalikult tõrgub) ja teiseks oleks eelnimetatud liit domineeritud 10X suurema Hiina poolt, Venemaa panustaks vaid territooriumi ja maavaradega. India pigem jääb unistuseks, sest hindudel on liidust Venemaaga rohkem kaotada kui võita.

2004 tähistasime aiapeol Eesti liitumist NATO'ga see aasta siis ilmselt põhjust Soome ja Rootsi terviseks shampa avada. Venemaa reaktsiooni pole veel kuulnud. Eks kõige kahtlasem moment saabki olema NATO avalduse ja vastuvõtmise vahepeal. Õnneks on momendil ja ilmselt veel suht pikka aega Ukrainaga nii palju tüli, et vaevalt Venemaal jagub jõudu ühegi teise probleemiga tõsiselt tegeleda. Kui "Suur Juht" puhta hulluks pöörab võib ta kuulutada Põhjala riikide NATO'sse astumise eksistentsiaalseks ohuks Venemaale ning korraldada üldmobilisatsiooni. Tavarelvastusega pole Venemaast vastast ja seda teab ta ise väga hästi, eriti peale Ukraina sõjakäigul saadud kinnitust. Seega on ainsaks variandiks enesetapjalik tuumarelvadega kolmas maailmasõda. Kindel ei või olla, aga kaldun arvama, et enne lastakse vene uudistekanalis "luikede Järve".  Tüüp saab "ootamatu" toidumürgituse või infarkti, isegi marurahvuslikud venelased ei taha Impeeriumi nimel surra, mis NATO'ga vastasseisu sattudes garanteeritud.

P.S. Eilne UV faktor oli väga hea, muidugi ka Esimese Stuudio intervjuu KAPO peadirektoriga

4 comments:

  1. Eks rahvas otsustab oma peaga kõigest võib kaagutada.

    ReplyDelete
  2. Kui see nüüd teoks saab, siis oleks ikka fantastiline. See näitab, et neutraliteeti pole olemas, sa kas kiidad heaks jubedad inimsusevastased kuriteod, või astud neile vastu.

    ReplyDelete
  3. Soome keel ja meel
    www.youtube.com/watch?v=ntp9LbNPhnk&t=3s

    ReplyDelete
  4. Venemaa hakkas oodatult ähvardama ja jälle tuumanokuga liputama: Läänemere piirkond ei jää tuumavabaks. Nagu Soome kaitseväe avalduses muiates väideti: Läänemere piirkond pole juba ammu tuumavaba olnud - tuumaraketid ja lõhkepead Kaliningradis, Petrogradi lähedal raketibaasides rääkimata Koola poolsaare suurest sõjasadamast, kus kontinentidevaheliste tuumarakettidega allveelaevad.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!