Wednesday, September 28, 2022

Ratsukäik gaasiga

                                   Taani kaitseväe video Nordstreami gaasilekkest 

Rootsi ja Taani seismoloogiateenistused registreerisid erinevatel andmetel kaks või kolm võimast plahvatust enne kui massiivsed mulisevad alad (suurim kilomeetrise läbimõõduga) merepinnale ilmusid. Nagu iga kuriteo puhul kerkib kaks põhiküsimust: miks ja kes, kusjuures miksi lahendamine (motiiv) juhib enamasti üsna kindlalt lahendusele kes.

Paraku pole motiiviga sugugi nii lihtne kui esmapilgul paistab. Nordstream 1 torudes pole gaasi juba mõnda aega pumbatud, Nordstream 2 mitte kunagi ehkki gaas mõlemas surve all sees. Seega kõige loogilisem motiiv: takistada vene gaasi pääsemist Lääne-Euroopasse ei sobi. Venemaa saaks ju lihtsalt kraani omalt poolt kinni keerata. Pealegi on Euroopa niikuinii arvestanud selle talve üle elama ilma idapoolse gaasita. Ei Ukraina ega Lääne poolt poleks mõistlik. Ukraina puhul poleks tulemus lihtsalt riski väärt ja Lääs toimib üldiselt teistsuguste meetoditega.

Kui lihtsad lahendused ei sobi osutub tihtipeale õigeks esmapilgul vähetõenäoline - Vene. Aga mida venemaa saavutaks sellise käiguga??? Natuke kukla kratsimist ja sogane vesi hakkab selginema. Tegelt lausa geniaalne käik, ehkki vaevalt seda õnnestub maailmale maha müüa.

Vene pool süüdistab Ukrainat või USA'd, kes soovisid kõrvaldada gaasi näol eksisteeriva vene Euroopasuunalise manipuleerimishoova. Kui suudaks Euroopat seda uskuma panna väheneks soov Ukrainat abistada ja süveneksid lõhed Euroopa riikide vahel. Valitsused ei lähe liimile, kuid nagu ammu teada on teatud ühiskonnakihte lihtne lollitada. Ma poleks üllatunud kui nii Ameerikas kui Euroopas teada-tuntud Kremli agenda ajajad juba homme selle või mõne sarnase versiooni üles võtavad.

Lääne valitsused saavad ilmselt suht kiirelt aru, et plahvatuste taga oli venemaa. Kremli saadetud signaali sisu: vaadake mis me oleme võimelised tegema, teie äsja avatud Norra gaasitorustik (ega ka mitmed teised) pole sugugi turvalisemad. Kui tahame, jätame ikkagi suht lihtsate käikudega Euroopa külma kätte, vaevalt te gaasitoru õhkulaskmise peale meile otseselt sõja kuulutate, eriti kui meie ähvardame tuumarelvaga.

Lisaks muidugi sobib ideaalselt sisetarbimiseks: kollektiivne Lääs ja Ukraina on hakanud meie taristut hävitama, seega on õigus teha vastukäik ja nende torud õhku lasta. Lisab ka mugavalt põhjendust sõjaolukorra välja kuulutamisele, mida ilmselt niikuinii tõsiselt kaalutakse. Niipea kui Ukraina oblastid on venemaa osadeks nimetatud kuulutatakse ametlikult välja sõda ja täielik mobilisatsioon, et "vabastada" "põlised" vene alad. Ilmselt loodetakse inimmassi jõule, kuna töökorras rauda neile suurt toetuseks kaasa anda pole. Kui enne arvasin kuumaks minevat enne aastavahetust või alles järgmisel kevadel siis praegu jääb mulje, et lähimate paari kolme nädala jooksul toimuvad murdelised sündmused. Kreml on sõjatandri arengutest paanikas ja hakkab kasutama meeleheitlikke võtteid. Õrn lootus osalise mobilisatsiooni läbikukkumisele, mis võiks sõjaseisukorra ja täismopi väljakuulutamist revolutsiooni kartuses ära hoida.

Elame näeme kas Halloweeni ajal istuvad uste ees plastikust luukered või ehtsad ehkki mõnevõrra radioktiivsed😜

2 comments:

  1. Kõik teavad et gaasi pumbatakse nagu tavaliselt, aga kõik on salastatud, et kodanikelt raha välja pressida lepingud on salastatud ja puidu äri käib energiaäri käib naftaga elektriga samamoodi. Kõike seda looritab ajakirjandus läbi Ukraina sõja. Sa saad pärast teada kuidas sind tillist tiritakse, aga siis on pole sul midagi teha, sest oled selle kõik ise vabatahtlikult lihtsalt kinni maksnud. Kuhu see raha ikka voolab venemaale ja USA sse, Ukrainale antakse laenu ja see raha kõik voolab puhtalt läände. :)

    ReplyDelete
  2. Päev hiljem arvavad mitmed teisedki samamoodi, siin vaid viide Soome uudistele: https://yle.fi/uutiset/3-12642350

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!