Sunday, September 11, 2022

Tänapäeva Tsushima või hoopis Fredericus?

Ukraina SOF peale Izjumi vabastamist

Lihtsalt ei saa postitamata jätta huvitavat kokkusattumust. Üleeile Ukraina vasturünnaku kulgu kaardil vaadates tuli deja vu tunne peale. Äkki mõistsin, et eriti koha aga ka sündmuste arengu poolest teatavad sarnasused 80 aasta taguse 2 maailmasõja lahingutega Izjumi ruumis - operatsioon "Fredericus". Mitte, et ma oleks sõjaajaloo asjatundja, lihtsalt lugenud Eesti lahinguüksuste sõjateest. Pataljon "Narva" nimelt võttis osa ka Izjumi lahingutest paiknedes Andrejevka külas Izjumi külje all. Paraku ajasin aasta segi - eestlased sõdisid siiski mitte 1942 "Fredericus" operatsiooni ajal vaid 1943 "Izjum-Barvenkovo" ränkades kaitselahingutes.

Igatahes postitasin FB's 8. septembril sõjaajaloo veebilehe lingi tollest lahingust. 10 septembril märkasin twitteris Krossi samateemalist postitust koos kaartidega, mis tõepoolest sarnased. Nagu ta tabavalt märkis siis ehkki mõlemal korral võitsid läänesuunal asunud väed siis erinevalt 1942 aastast said seekord natsid lüüa😜 Samal päeval mainis ka Arestovitsh oma netiesinemises toda operatsiooni. Paistab, et venelased käituvad nagu teada-tuntud anekdoodis, astudes ikka ja jälle sama reha peale olgu nad stalinistid või putinistid. Pealkirja juurde tagasi tulles kipun arvama, et venemaa tulevikule vaadates on sel kaotusel rohkem sarnasust Tsushima kui Fredericusega.



6 comments:

  1. Ukrainlsed ise taganesid liiga kiiresti ja venkud hakkavad talveks valmistuma ja kobivad parematele positsioonidele. Rinde varustamine on küllalt energiamahukas eriti talvel.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Mu eelmine kommentasr oli ekslik, "moskva telefoni" moodi väändunud uudis. Algne uudis pole just palju tõsisemaltvõetavam: "Venemaa taotleb ÜRO Julgeolekunõukogu kohtumist, et arutada "julgeolekuohte, mis tulenevad lääneriikide poolt Ukrainale relvade tarnimisest ", teatas Venemaa suursaadik ÜRO juures Vassili Nebenzia"

      Delete
    3. Lisaks kurtsid nad, et Ukraina olevat ebaseaduslikult nende vägede poolt maha jäetud relvastust ja laskemoona röövinud. Huvitav mis tunne on sellist idiootsust avalikult suust välja ajada, vaene vene ÜRO esindaja :D

      Delete
    4. Selle sinu väite kohta ma infot ei leidnudki peale ühe killu, mille lingi ma kohe sobivalt ära kaotasin. Seepärast oma eelmise kommentaari ka kustutasin ;D
      Näib, et see on siiski tõsi.
      Aha jah, mida kõike oma ametikoha pärast tegema ei pea..(ei ole irooniline, eiiii oleeee...)

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!