Saturday, September 10, 2022

Sõjakavalus

    Ukraina välkrünnaku edule aitasid kaasa just saabunud A10 ründelennukid

Täna õhtuse seisuga võib suht kindlalt väita, et Ukrainlased mängisid oma piiratud ressurssidega venelased täiega üle. Kes iganes Harkivi vasturünnaku plaani välja mõtles läheb sõjanduse ajalukku, seda hakatakse sõltumata lõpptulemusest tulevikus üle maailma sõjaväeakadeemiates analüüsima. Tänapäeva olukorras on aga kõige müstilisem, et venelased õnge läksid. Pole ju võimalik, et ei nende humint, signint ega satelliitide ja droonide visuaalsed vaatlused ei suutnud Harkivi kandi rünnaku eest ette hoiatada. Ainsa seletusena näen sõjalise juhtkonna, eesotsas ülemjuhatajaga, võimetust ette kujutada Ukraina tõsisemale rünnakule asumise võimalust, eriti olukorras kus lõunarindel juba surutakse.

Kes veel pole aru saanud siis lisan igaks juhuks, et video on tegelt muidugi fake. Samas mõne sekundi olin isegi üllatusest tumm enne kui mõistsin, et tegu naljaga.

Kuidas mulle kogu operatsioon takkajärge (teadagi on takkajärge hea targutada) paistab:

1. Ukraina hakkas varakult ette kuulutama Hersoni piirkonna vastupealetungi. Tundus igati loogiline koht. Küsimärke oleks pidanud tekitama nii avalik reklaam kui algul sildade õhkimata jätmine.

2. Himarsid hakkasid tuld andma alles siis kui vene pool oli mitmed võitlusvõimelisemad üksused idarindelt Drepri läänekaldale viinud. Sildade lõhkumisega täideti kaks eesmärki: varustusteede läbilõikamine ja mis peamine 20000 meheline väekoondis lõksus teispool jõge. Kogu see aeg tegeleti hoolega moonaladude ja juhtimispunktide hävitamisega.

3. Alustati oodatult vastupealetungiga, mis oli mõlema poole jaoks enam-vähem eeldatud intensiivsusega. Vene pool taganes kaitses, Ukrainlased edenesid peale esimese kaitseliini murdmist siin-seal aeglaselt kuid visalt ja pidevalt. Samas mingist otsustavast läbimurdest juttu ei saanud olla. Küll piisas sõjategevusest nii vene tähelepanu hoidmiseks Hersonil kui ka plaanitava referendumi edasilükkamiseks.

4. Täiesti ootamatu rünnak Harkivi kandis. Esialgu vene pool suurt ei muretsenud: Ukrainal pole niikuinii piisavalt jõudu, ilmselt arvati, et tegu pigem petterünnakuga, äärmisel juhul üritusega Balaklia vallutada. Paraku osutus vastas seisvate vene vägede kvaliteet nii madalaks, et Ukraina liikus edasi endalegi ootamatult kiiresti, jõudes paari päevaga Kupjanski lähedale, kus lõikas läbi põhimaantee Izjumi suunas. Venelased kas löödi maha või jooksid laiali - nende segadusest annavad head tunnistust pealtkuulatud sideseansid ja telefonikõned, puruks lastud ja mahajäetud tehnika ning vangide hulk. Kuuldused vene läänerinde juhi kindral Suhhovoi vangilangemisest on ilmselt ekslikud, tegu lihtsalt vapustavalt sarnase alampolkovnikuga.

5. Momendi seisuga paistab olevat põhieesmärgiks Izjumi ümberpiiramine löögiga põhjast piki Oskili reservuaari kallast. Sillad on juba puruks lastud vältimaks rünnakukiilu tiiva ohustamist idapoolt. Kupjansk on suure raudtee ja maanteesõlmena ilmselt sekundaarse tähtsusega eesmärk. Kupjanski sild samuti läinud vältimaks vene reservide toomist linna lääneosa kaitseks. Raudtee siin siiski teispool jõge aga selle kasutamiskõlbmatuks muutmiseks pole vaja minna üle jõe, piisab täiesti roobaste töötlemisest suurtükiväe poolt.

Mis saab edasi, kas suudetakse 1. kaardiväe tankiarmeest, 4. kaardiväe tankidiviisist ja 2. kaardiväe laskurdiviisist koosnev pea 20000 meheline Izjumi grupeering ümber piirata ning hävitada või sundida alla andma. Kui ma varem poleks kuidagi uskunud siis seoses vene sõjaväe juhtkonna käpardlikkusega Ukrainlastel kuldne võimalus. Nii või teisiti, lisaks hoobile vene poole niigi madalale moraalile on ka sõjaplaanidele kõva korrektuur tehtud. Seda oli vaja andmaks nii Ukrainlastele kui lääne toetajatele usku Ukraina võimesse oma alad vabastada.

Seoses Ukrainapoolse infosuluga ja välgukiirusel arenevate sündmuste ning tüüpilise lahingukaosega pole selget pilti mis tegelik seis rindel. Erinevaid kaarte on mitmeid, toon ära kolm huvipakkuvamat. Ukraina aja järgi 10'da hommikul postitatud 9'da lõunaajal põhinevad kaardid võivad olla praeguste sündmuste kiiruse juures täiesti vananenud.

DeepStateMap, Izjumis 3 väeosa

RyBar, vene milbloggerite kaart 


Kõige sensatsioonilisem kaart

16 comments:

  1. Räägitakse, et Harkivi vasturünnaku peamine "arhitekt" on Oleksandr Syrskyi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sõrskõi jah, ja väidetavalt ei olnud peastaap temaga alguses nõus, aga tal õnnestus ära veenda.
      https://twitter.com/Flash_news_ua/status/1568225956128595969

      Aga võimalik, et see jutt on ka udujutt, st vbla Ukraina peastaap lihtsalt tahtis, et usutaks võimalikult kaua, et nende plaan oli ikka ainult lõunarindel.

      Delete
    2. lugesin nüüd Eerik N. Krossi säutsu alt, et sama kindral vastutas kevadel ka pealinna kaitse eest.

      Delete
    3. Siin peab väikesviisi kõnet: https://twitter.com/DefenceU/status/1568576718692093952

      Delete
  2. Oled ikka kindel ja ise käid vaatamas või on see selline Ukraina koostöö vorm venelaste ja läänega majanduskliima tuulutamiseks nagu need sõjad seal Afganimaal. Ajakirjanduse ülesanne ongi lihtsatele inimestele kärbsed peas lennutada, millest nad ikka pesonipõlves mõtlevad. :)

    ReplyDelete
  3. Praeguseks on siis Izjum tagasi võetud, Lõman samuti, mingid kõlakad käivad juba Severodonetskist.

    Lisan siia meelelahutuseks ka lõime Zalužnõi-naljadest (pmst Chuck Norrise naljad tema peale ümber tehtud):

    https://twitter.com/IAPonomarenko/status/1568317737440518146

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahjaa, eile sattusin olukorra kohta sellist säutsu lugema, et venelased põgenevad seal rindel nii kiiresti, et ukrainlasetel on kohati raske järele jõuda.

      Mida näitab ka see, et Kupjanski võtmiseks nähtavasti linnalahinguid polnud vajagi, venelased olid "hea tahte märgina" ise uduje tõmmanud.

      Delete
    2. (loen nüüd kiiresti tagantjärgi uudiseid - paistab, et Izjum tuli samamoodi "hea tahte žestiga" kätte.)

      Delete
  4. Johhaidii, tõepoolest on olukorra muutused nii kiired, et ei jõua järgi. Ma kujutasin ette, et Kupjansk võtab aega paar päeva ja Izjum ehk paar nädalat. Ametlike uudiste põhjal loen seni vaid Kupjanski vabastamisest, ülejäänud linnade kohta rohkem nagu kuulujutud. Ukrainal pole ju nii palju sõjaväge, et kõike sellise kiirusega ära võtta isegi kui vastupanu minimaalne.

    Paanika mitte ainult rindel vaid ka Kremlis, näis mis nad ette võtavad. Arestovitsh ütles, et kas lasete Ukrainast jalga ja matate juhi või matame teid koos juhiga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No vene kaitseministeerium ise teatab, et "Donbassi vabastamise huvides viisime väed Izjumist ja Balaklijast Donetski rahvavabariigi territooriumile".

      Ukrainlased annavadki praegu väga vähe infot välja, põhiline inf tuleb vene suhtlusmeediast (Telegram jne) ja natuke ka ametlikest kanalitest, lihtsalt retoorikakiht tuleb pealt maha koksida.

      Delete
    2. tundub, et Lõmani kohta olin ennatlik, seal vist käib veel madistamine.
      notsu (masin on mu miskipärast välja loginud ja ma ei taha praegu nokitseda).

      Delete
  5. Tunni aja eest Eesti milbloggeri kokkuvõte: https://www.youtube.com/watch?v=hSXoZK6OdI0

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Sama on TarmoJunttuneni twitteris :D Justnagu 2 maailmasõja algus kui venelased jooksid, seekord ainult teistpidi - jooksevad lõpus. Venelased alustasid sõja aga lõpetavad ukrainlased.

      Delete
  7. Videolõik Izjumi linna piirilt: https://www.youtube.com/watch?v=OBKZvpfw_SU

    ReplyDelete
  8. Guardianis pikem artikkel sellest, kuidas Hersoni suur vasturünnak oli info-operatsioon.
    https://www.theguardian.com/world/2022/sep/10/ukraines-publicised-southern-offensive-was-disinformation-campaign

    Aga et ka ukrainlastele endile tuli üllatusena, kui kehvasti venelased taganeda oskavad.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!