Tuesday, October 3, 2023

Kuse ja kanepi hais.

Nii võiks kokkuvõtvalt kirjeldada Eesti turisti nägemust Ameerika ja Canada suurlinnadest. Eile kuulsin poole kõrvaga kaasa läpakast kostvat Delfi Tasku Tissidendi 138 osa "Kuidas ma müüsin oma sõbrannat Ameerikas". Kuulsin kusagilt keskelt suvalised kümmekond minutit ja esimene mulje oli silmade pööritamine, täielik üle võlli beibede loba. Eriti häirisid pidevalt tugeva eesti aktsendiga kasutatavad inglisekeelsed väljendid, amerikanismideks vist kutsutakse. Tüdrukud kostsid nagu teismelised. Oskate kommenteerida, on selline keelekasutus Eestis tavaline? Need vähesed noored, kellega mina kodumaal suhelnud olen igatahes küll nii ei räägi, täiesti võimalik, et minu valim erineb kõvasti keskmisest.

Et objektiivselt blogistada, otsustasin täna töö juures kogu 2 tunnise jutu ära kuulata. Hästi tegin, sest tuletas meelde nii mõndagi seika enda esimestest muljetest. Tüdrukud (või pigem noored 31 aastased daamid) käisid vaid 3 suurlinnas: Los Angeles, New York ja Toronto. Kahes esimeses ja veel nii mõneski USA suurlinnas olen käinud, Torontos elan, seega võin nende nähtut kommenteerida. Esiteks muidugi on õigus meie blogikogukonna ameerikamaa esindajal: USA on suur ja lai ja väga erinevate piirkondadega, ainult kahe linna põhjal ei saa riigi üle otsustada. Samas näitab nende (ja ka teiste) suurlinnade olukord väga teravalt süsteemi ja ühiskonna valupunkte. Kuna aga turist ei jõua kõikjale, vaid tihtipeale just suurlinnadesse, siis sealt jääb talle ka mulje kogu riigist. Natuke nagu kunagi Tallinna lennujaama maandumisraja vahetus läheduses olnud Dvigateli "suvilarajoon" polnud just parimaks esimeseks muljeks välismaa turistidele ja poliitikutele. 

Torontost kahjuks oli väga vähe juttu kuna selleks ajaks mõlemad reisust väsinud ja tõbised. Mainisid vaid lennujaama elektroonilise sissepääsu süsteemi mugavust (viimaks ometi tasemel) ja lendude kroonilist hilinemist. Olid paaris kohas linna peal käinud, neid olla lesbipaariks peetud ja kanepit standupi tasuks pakutud. Suvine niiskus on vastik nii Torontos kui New Yorgis. Nojah, ei oska kommenteerida ega vastu vaielda. Kuse ja kanepihais - on tõesti siin-seal, paraku nendes piirkondades ma ei liigu ja Toronto metroo suht puhas. Mõistsid, et vaatamata "vaesuspiiri" palgale $40000 aastas ei ela sellega USA (ja Canada) suurlinnas ära. Nõustun kokkuvõttega, et olles näinud võimsat ja uhket Ameerika mandrit on ikkagi hea kodumaal elada. Aga mis siin enam jutustada, kuulake ise kui kahe tunni ajaga pole muud paremat peale hakata.

P.S. Ameerika ja Canada puhul olen viimase 10 aasta jooksul üritanud suurlinnu vältida niipalju kui võimalik, looduslikult kauneid kohti nii palju, et ühest elust ei jätku kümnendikugi külastamiseks.

P.P.S. Müstika, miks peaks normaalse sissetulekuga inimene tahtma elada USA suurlinnas. Võib tunduda silmakirjalik Toronto elaniku suust aga Toronto on siiski üks maailma parima elukvaliteediga linnu mitme erineva arvustaja põhjal. Pealegi sarnaneb meie enda elamine rohkem Pärnu või Nõmme kandi aiaga vaesemale majapidamisele - oravad ainult mustad mitte punased😉

Põnev oleks lugeda teiste ameerikas käinute kommentaare nende muljetest, mis jäi eriti erksalt silma? 

11 comments:

  1. Ise pole käinud, USA eriti ei köida, aga lugesin just toredat reisikirjeldust Eesti Käsitööliidu reisist Chicagosse rahvarõivakooli lõpetamisele. Nad pidid ka edasi liikuma sealt Kanadasse, aga ei lastud üle piiri. Blogis pikemalt juttu:
    https://roozareis.blogspot.com/2023/06/ameerika-1-6.html

    Kokkuvõte ja üldmuljed siin : https://roozareis.blogspot.com/2023/06/ameerika-me-lendame-nuud-koju.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänks. Tavaliselt küll kipub vastupidi olema, siit ei saa USA'sse, neil ikka karmim piirikontroll.

      Delete
    2. Mul jäi mulje, et liiga palju infot prooviti piiril anda, mis võis jätta mulje, et minnakse Kanadasse tööle. See jälle pole sugugi lubatud ilma õige dokumendita. Parem oleks end turistina olnud esitada. Nii nagu nad hiljem nimetasid, et tahtsid Niagara juga sealtpoolt vaadata. Mu tütar siin vahel õpetab meidki, et pole vaja liigselt detaile jagada :-D

      Delete
  2. Oleme USAs käinud üle 10 korra turistina, kangesti meeldib metsik lääs ja kõik need vapustavad looduselamused. SF oli veel 10 aastat tagasi väga lahe linn, nüüd kuuldavasti üsna alla käinud, kodutud, narkarid süstivad päris avalikult, reostavad tänavaid jne. Seattle ka meeldis, nüüd vist pole enam nii meeldiv samadel põhjustel. Portland oli masendav. Houston ja Dallas ei jätnud muljet, aga Chicago on megaäge. Väikelinnasid on igal pool toredaid, isikupärased, palju huvitavaid eramuuseume ja poode. Need peab enne üles leidma.Vancouver meeldis päris hästi, looduslikult kena kant.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huvitav! Nagu näen siis Toronto veel käimata. USA kirdeosa meeldis mulle, ja muidugi nii USA kui Kanada suusakuurortide väikelinnad on megaägedad aga ka kallid kui just ise ei telgita.

      Delete
  3. Ma ainult New Yorgis käinud ning sedagi mõned aastad tagasi juba, seega muljed juba ununemas. Ma tajusin küll kohapeal olles, et see on New York mitte kogu USA. Miks ma üldse New Yorgi valisin - no olid hea hinnaga lennupiletid ja tekkis tunne, et tahaks ära käia, USA ei olnud enne seda kunagi soovitud reisisihtkohtade hulgas.
    Hästi eredalt jäi meelde hoopis selline seik. Jõudsin hotelli, sain oma sisehoovi (loe vaateta) toa kätte, kuulen et väljas on pidev sireenide huilgamine. Ei noh suurlinna värk, juu on tavaline, jõuan toas mõelda. Välja minnes selgub põhjus, mõned kvartalid eemal põles kirik.
    Inimesed on erinevad sh ka nende soovid/põhjused elukohavalikuks. Eks tuleks küsida neilt küsida, kellel on piisavalt raha ja elavad USA suurlinnades oma vabast tahtest, mis põhjusel nad seda teevad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sireenid on tõepoolest suht igapäevane taustmüra ka madala kuritegevusega Toronto aedlinna rajoonis. Algul segas, aga harjud ära.

      Miks rikkana keegi suurlinnas, ei tea.

      Delete
  4. Olen rännanud läbi mitmete osariikide, elanud San Francisco lähistel väikelinnas. Ameerika on imeilus, inimesed palju avatumad ja sõbralikumad välismaalaste suhtes kui niiöelda vanas Euroopas. Inimesi on igasuguseid nii siin kui seal. Kui oleks võimalik, läheks kindlasti loodusesse, mitte suurlinnadesse.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imeilus, aga mitte suurlinnade agulites. Isegi Torontos (ehkki vähe) rajoone kuhu ei taha minna.

      Delete
    2. Torontos pigem ikka nii, et on rajoone, kus ei tahaks elada, aga pole ühtegi, kuhu ei julgeks minna.

      Delete
    3. USA sõbralikkuse puhul huvitav tähelepanek ühelt Kanadas varjupaiga leidnud Ukraina põgenikult, kes tööga seoses USAs käimas ja imestas, kui palju sõbralikumad kanadalased on. Mõni nimetab ka vahel, et kanadalaste sõbralikkus on palju siiram võrreldes ameeriklastega.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!