Wednesday, October 11, 2023

Instinktid ja torud

Inimene paistab ikka olevat loomariigist pärit instinktide ori. Territoriaalsus ja võimuiha löövad välja tsiviliseerituse õhukese kihi alt. Mis muud on soov võimalikult palju maapinda ja kaaskodanikke kontrollida. Loomade puhul kindlustab territooriumi valdamine toidulaua ja liigikaaslaste üle valitsemine suurema järglaste hulga. Kokkuvõttes geenide ürgne sisseprogrammeeritud soov võimalikult laialt jagatud saada. Soovis rohkem asju omada peegeldub lootus selle läbi lihtsamini ära elada. Üldiselt korreleeruvad need näitajad hästi kuna läbi asjade (ja raha mis peegeldab asjade omamise potensiaali), on võimalik pingutamata endale nii toit nina alla saada kui pesitsemiseks mugav koht muretseda. Paraku ei kipu inimene rahul olema paljalt põhivajaduste rahuldamisega vaid tahab järjest rohkem ja uhkemat ehkki sel sisulist mõtet pole. Süüa jaksad ainult niipalju ja füüsiliselt saad viibida vaid ühes kohas. Ülemäärane toit on vaid kahjulik ja sadakond paleed mõttetud.

Eilseks suureks uudiseks meie kandis oli gaasitoru ja sidekaabli lõhkumine eri kohtades aga samal ajal. Nagu kuritegude või üldse igasugu tegevuse puhul tuleb tegija leidmiseks vastata kahele lihtsale küsimusele: kellele kasu võiks tuua ja kellel on võimekust. Kui võimekust oleks mitmel suur-riigil ja isegi mõnel erioskustega organisatsioonil või firmal siis kasu sellest ei oska küll kellelgi teisel näha kui venemaal. Samas on minu arust seekord pigem tegu signaali saatmisega, mis me (vene) võime teha kui teie (ehk siis NATO) teete midagi tõsiselt ebameeldivat. Nordstreamiga Saksamaa hirmutamine ei õnnestunud, pigem oli viga, sest võeti ära mugav mõjutushoob. Just selle pärast pole ma 100% kindel, et Nordstreami taga oli kremli karvane käsi, samas ei käituta sealkandis tihtipeale ratsionaalselt.

Eesti-Soome vaheliste gaasijuhtme ja sidekaabli lõhkumisega saadeti sõnum laiemale maailmale. Esiteks on meil (venel) võimekus seda teha, teiseks ei karda me vahelejäämist, sest sellise asja eest NATO sõda ei alusta. Küsimus miks just nüüd. Ma oskan pakkuda vaid ühe mõtte välja: venel on kavas mingi suurem sigadus juhul kui Ukraina peaks läbimurde sooritama. Tegu on hoiatusega läänele, et nood liiga tugevalt ei reageeriks.

Pall on meie väljakul ja tuleb tunnistada, et reageerimise võimalusi pole just palju. Suurim probleem võimatuses kaitsta kümnete või sadade tuhandete kilomeetride pikkuselt läbi maailmamerede kulgevaid torusid ja kaableid. Kui kaablid rivist väljas jääb alles vaid kosmoseside, mille toimimist oma territooriumi kohal plahvatava tuumapommiga on võimalik kõvasti häirida - plahvatusega kaasnev elektromagnetimpulss lööb satelliidid rivist välja. Lääne probleemiks, et proportsionaalsest vastusest ei piisa, vene torud ja sidekaablid enamasti maismaal ja seega kergelt remonditavad.

Usutavasti oli öösel asjameestel peamurdmist ohtralt, sest täna ja homme (11-12 okt) Brüsselis NATO kaitseministrite kohtumine, mis peab kindlasti vene poolele mingi sõnumi saatma. Ei pruugigi venet nimetada nimepidi, piisab kui USUTAVALT ähvardada lõhkumise taga olevaid riike või organisatsioone väljakannatamatult karmide tagajärgedega. Kahjuks pole usutava ähvarduse koha pealt lääneriigid eriti silma paistnud, vaevalt nüüdki. Ei usu mõnel pool kostnud arvamust, et valmistutakse mingiks sõjaliseks provokatsiooniks mõne NATO väiksema liikme vastu. Rahvusvahelistes vetes teise riigi infrastruktuuri lõhkumisest ei saa niisama mööda vaadata, Huvitav, mis rahvusvaheline õigus selle kohta ütleb?

3 comments:

  1. Tänane kommentaar Stoltenbergilt: "Nato’s secretary general, Jens Stoltenberg, said on Wednesday that if the damage to the Balticconnector was “proven to be an attack on Nato critical infrastructure … it will be met by a united and determined response from Nato”.

    ReplyDelete
  2. Eile (neljapäeval) saadeti ka üle Eesti koolidele ja lasteaedadele ja mitmele infra-asutusele (lennujaamale nt) venekeelne pommiähvarduse-meil. Lätis paar päeva tagasi sama lugu. Psühho-opid käivad.

    notsu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nojah, ehkki ilmselgelt info-op siis ebamugav ikkagi. Praegune venemaa on juba selline, et vilistab rahvusvaheliste normide peale, sest kindel oma puutumatusele. Kui juba Põhja-Koread seoses nende tuumapommidega keegi torkida ei julge.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!