Sunday, October 1, 2023

Oktoobrikuus suss on uus!

Mäng värvikombinatsioonidega, tegelikud sinised

Kes ütles, et vanale koerale uusi trikke ei õpeta - hakkan veel vanust peast luuletama😁 Käisime eelmine nädal kaasaga hulgimüügist jahu ostmas (nagu näete on küpsetamine hoogu võtnud😋) ja astusime ka spordipoest läbi, kuna mu kahel paaril Mizuno jooksutossudel kummalgi omad hädad. Üle viie aasta vanad, millega jooksmist alustasin, mis VÄGA auklikuks kulunud ja mida olen mitu korda plaaninud ära visata aitasid viimastel päevadel hädast välja. Nimelt oli mul süstamatkalt parema jala varba vahele ja alla vill tulnud, ilmselt märgade veetossude kandmisest. Vanade Mizunode ninad nii lagunenud, et sai mõnusalt varbad laiali joosta, ei hõõrunud nagu uuematega. Uuemate (3 aastat vanade, mitte uute) probleemiks vähene ventilatsioon, mis minu jalgadele oluline. Joostes lähevad teised kuumaks ja niiskeks, sügisel ja talvel ei sega aga suvel ebamugav.

Asjatundjad (äkki jalatsifirmade poolt kinni makstud🤔) jooksuteemalistel veebilehtedel väidavad, et jooksujalatsi iga on kas aasta või 1000km, peale seda kaduvat igasugu head omadused ära. Kahtlane kokkusattumus kui võtta arvesse, et jalatsitootjad tulevad kord aastas uute mudelitega turule. Õnneks on enamus piisavalt tugevaks ehitatud nii, et kulumise pärast küll ei peaks nii tihti vahetama. Kõige vanematelt Mizunodelt on vetruvus tõepoolest kadunud ja uuematelt pehmus. Vanade tossudega jooksed rohkem pats-pats, uutega palju pehmemalt ja sujuvamalt.

Jooksujalatsi valimiseks on mustmiljon õpetust, iga guru kiidab oma. Lisaks on nüüdsel ajal need jagatud pealt kümnesse kategooriasse nii meeste kui naiste jalatsid veel eraldi. Mulle jääb täiesti arusaamatuks mille alusel peaks meestel ja naistel erinevad olema, äkki keegi targem oskab selgitada? Igatahes moodsa inimesena, kes tahab mõõduka summa eest parimat võimalikku, surfasin tööl jupp aega netis, leidmaks endale teoreetiliselt kõige paremad. Aega kulutasin ohtralt, õnneks makstakse see tööl kinni, kasu suurt ei tõusnud. Minu kasutuseesmärgile vastavad oleks kas treeningtossud või universaalid (saab nii tartaanil, maanteel kui ka maastikul joosta). 

Pika selektsiooni peale jäid sõelale viis erinevat, sulgudes hind US$/CAD: Brooks Ghost 15 (140/180), Nike Pegasus 40 (140/170), Mizuno WaveRider 27 (140/180), New Balance Fresh Foam X 860 v13 (140/180) ja Saucony Endorphin pro 3 (225/300). Nagu näete on hind kõigil praktiliselt sama kui Saucony välja arvata. Netipoodidest saab ka soodsamalt, aga jalanõusid pean oma pardijala pärast füüsiliselt proovima, et ikka sobiks nii suuruse kui jalakuju järgi.

Sporting Life spordipoes olid Brooksid sutsu kitsad ninast, Niked igate pidi mugavad, Mizunod kitsavõitu ja soojad, New Balance mõnus, Sauconyt polnud poes minu numbrit. Nike kasuks otsustasid kaks asjaolu: tema eelmine mudel (mis jätsin Eestisse) oli mu mõnusaim jooksujalats üldse ja need olid ka parasjagu 20% soodukal ehk 136CAD (kahjuks küll vaid sinine versioon). 

Natuke kripeldas, et Sauconysid ei saanud proovida, sest hinnavahe pärast ostamata poleks jätnud kui jalas oleks super tundunud. Olen nimelt jõudnud sellesse elustaadiumi, kus pisikokkuhoiul (teise nimega kitsidus) pole mõtet, mitte et lõdvalt laristaks aga hea asja eest võin endale lubada ka hästi maksta. Samas pole nii edev, et sokkidega kokkusobiva värvi eest lisaks maksta. Kaasa küll pööritas silmi ja ähvardas, et neoonsiniste tossudega tüüpi ei tunnista tuttavaks😁 Ise ostis endale Keeni matkatossud, mis olevat väga mugavad.

Kelle jaoks välimus oluline siis Nike'l on võimalus 40CAD tavahinnale juurde makstes 13 jalatsi osa 12 värvi valikuga täiesti personaalne värvikombinatsioon kokku panna ja isegi individuaalne tekst või märk tossude kannale lisada. Intrigeeriv ja paari kümpsi eest pulli pärast ehk teeks kuid 34+40 tundub natu krõbe hind eputamiseks. Pealegi selliseid ruunimärke või nilbeid sümboleid nagu soovinuksin Nike ei pakkunud.

Septembrikuu jooksukokkuvõte pole nii särav kui augusti oma. 15 jooksukorraga läbisin 105km keskmise tempoga 4:35 min/km. Kuu algus oli super, kõik jooksud alla 4:30'e lõpupoole, eriti peale süstamatka olin kuidagi väsinud, ometigi jalgu ju süstas ei kasuta🙄 Kiireim 5K 22:37, 10K 47:43 ja kilomeeter 4:05, parim keskmine tempo 4:27 min/km kaks korda. Süstaga sõitsin 7 korraga (3 Ontario järvel ja 4 päeva matkal) 75 kilti kokku, hea rahulik kiirus kujunes 4km/h foto ja joogipausidega. Rattaga sõitsin vaid 30 km.

P.S. Täna hommikul proovisin oma uued Niked ära. Mõnusad olid tõepoolest jalas, seega tagasi viima ei hakka (30 päeva võib) aga jooksutempole küll juurde ei andnud, salamisi ikka naiivselt lootsin😜

7 comments:

  1. Vot sulle säh, et polegi puhtalt jalatsifirma reklaamikampaaniaga tegu. Huvitav inf, samas veits vastuoluline: naistel laiem jala eesosa varbapiirkond (Women's running shoes are built wider in the forefoot and narrower in the heel.), samas soovitatakse laiade jalgadega naistel poiste või meeste laiemaid tossusid osta (women who have big or wide feet buy men's or boy's shoes, which are wider for the same length)???

    Aga millsieid jalatseid peaks ostma kodanik, kes end identifitseerib teise soo esindajana :P

    Tegelt muidugi on kõige tähtsam personaalne sobivus ja sellega oleme enamus meist ilmselt omal ajal alt läinud eelistades välimust mugavusele.

    ReplyDelete
  2. Tänapäevane jooksujalanõude valik ajab tõesti segadusse. Ise olen "truuks" jäänud Asicsitele, kindel mudel juba hea mitu aega kasutuses, vahetub ainult number. Päris iga aasta ei vaheta, st kõiki numbreid ei ole olnud. Kokkuhoidliku inimesena sai poes proovitud ja siis netist tellitud, kuna mudel sobib, siis järgnevad juba lihtsalt tellitud, õnneks siiani tagasi saatma ei ole pidanud. Viimane mudel oli esimest korda kujunduselt märgatavalt erinev, muidu on muutused minimaalsed olnud. Nüüd kuidagi ei olegi julgenud neid uusi kasutusele võtta, aga vanad lagunevad, seega tuleb see ära teha.
    Jooksujalanõud vähemalt kuluvad kui neid sihipäraselt kasutada, aga jõusaalis/siseruumi trennis kasutatavaid jalanõusid mina ei suuda ära kulutada. Kui eelmistest ei oleks saanud ajutised esimesed jooksutossud, siis vist kasutaks neidsamu siiani, nüüd on teine paar ja enam ei mäleta kui kaua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seda poes proovimist ja netist tellimist kaalusin ka aga seoses Nike enda soodukakampaaniaga vahet sisuliselt polnud ja poodi on mugav tagasi viia kui mingi ettenägematu jama ilmneks.

      Ma jooksen aastaga tuhat ja paarsada kilti aga seni on tossud julgelt 2-3 aastat vastu pidanud.

      Delete
  3. mulle jäi kah silma, aga leidsin vastuolu lahenduse selles, et ju algne laiusejutt oli kanna ja varbaosa laiuse suhte kohta, aga mitte labajala pikkuse ja laiuse suhte kohta.

    ReplyDelete
  4. soolisuse ja jalatsitega on aga muudki kammi. Mulle meeldivad vahel välimuse poolest üle kõige meesteosakonna mudelid, aga minu suurust nad ei tee selliseid.

    Edevad suurejalalised, olgu siis bio-naised, transnaised või edevamad mehed on jälle hädas, et ainult igavaid kingi müüakse, kõik ilusad on liiga väikesed.

    Suurejalalised naised, kes tahavad edevamaid jalanõusid, pidavat muide drag-queenide spetspoode kõrgelt hindama. Aga kus on minusuguste jaoks drag kingide poed?

    ReplyDelete
  5. Eks ta ole, et mingid gurud arvavad ära meie hooaja maitseid ja ilmselt keskeltläbi tabavad ära ja kui saavad 70% osas pihta on kõik hästi. Vahel panevad puusse nagu mu Nike siniste tossudega (miks muidu soodukaga ainult siniseid pakutakse?) Samas individuaalsed maitsed on ikka väga erinevad mistõttu see Nike personaalne värvi ja ka laiusevalik paistab väga tulevikkuvaatav! Ideaalne oleks kodus veel jalajäljend võtta nagu spetsjalatsite (mäesuusasaapad) puhul ja kulleriga firmale saata ;)

    ReplyDelete
  6. kusjuures vanasti oli elementaarne, et kingsepp võttis jalamõõdu siis kärmesti meilt ja õmbles meil saapad ja kätte tõi pea, ja saabastega lumel oli käia siis hea.

    Ma olen viimasel ajal üritanud välja guugeldada, kas oleks kingseppa, kes teeks mõõdu järgi jalanõud, kui ma pildi ette annaks, ja Tartu peal pole leidnud. Üks oli ja väga hea, aga suri ära.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!