Friday, October 13, 2023

Katus on saadanast

Autode alt läbi käinud õnnetuke😟

Jutt on auto katusest. Ma saan täiesti aru, miks katuseta sportautod palju kallimad on ... sest nendega ei tule kaasa katusega seotud jamasid. Kes veel aru pole saanud siis pean silmas võimalust katusele  "korraks käest ära" pandud kõikmõeldavaid asju kaotada. See nädal sain hakkama eriti totra tembuga, kaotasin töösaapad ära🙄

Kõik sai alguse teisipäeval kui õhtul parklast lahkudes eessõitev kolleeg helistas: sul vasak esituli pime. Ennast sihuke pisiasi ei sega, hästivalgustatud tänavatel ei märkagi, aga annab põhjuse pollaril sind kinni pidada kui paistad teiste hulgast välja nagu Silver Ükssilm. Kui juba kinni peetud hakatakse igasugu ebamugavaid küsimusi esitama nagu kas juhiload ja kindlustus on või kelle autoga üldsegi sõidad. Ehkki olen suht seltsiv inimene hoian võimuesindajatest distantsi ja üritan suhtlemist vältida, kunagi ei või teada kas seadust kogemata rikkunud.

Järgmisel päeval autosse istudes meenus läbipõlenud tuli, kutsusin kiirelt kaasa välja, et ta minu auto eest ära sõidaks, võtan tütre oma. Meil nimelt erinevalt mitmetest naabritest selline alamklassi elamu kus vaid ühe auto laiune sissesõidutee. Krabasin enda masinast parklakaardi, toidukoti ja töösaapad ning viisin tütre auto juurde. Siis meenus, et earbuds (kõrvanupsud😁) jäid kööki, tormasin majja, krabasin need ja hüppasin autosse, kaasa oli juba eest ära sõitnud. Aega kippus napiks jääna, mingi õnnetus ja ummik kiirteel nagu GPSkaardilt võisin veenduda. 

Natuke sõidetud kuulsin kummalist tümpsatust. Enda arust ei sõitnud millestki üle, kuna muud heli ei järgnenud, rohkem ei mõelnud selle peale ... Kuni hakkasin tööl parkimisplatsil asju näppu võtma. Kus mu saapad on??? Esiistme juures polnud, tagaistmete juures ka mitte, tooli alla kuidagi ei mahu. Oh sa karvane ja sarviline kurat, panin kodus korraks katusele, et uks lahti teha ja siis jooksin kööki. Kolksatus sõidu ajal ilmselt saapad, mis katuselt alla vastu tagakapotti kukkusid. Kas naerda või vanduda, tegin kindluse mõttes mõlemat😁 Helistasin kaasale, ehk viitsib siva meie läheduses vaadata, äkki jalavarjud vedelevad kusagil tee peal - poole kildi ulatuses polnud.

Kandsin need igaveseks kadunud asjade nimekirja ja kordasin endale jällekord: Ära KUNAGI pane midagi auto katusele - kujuta ette, et tegu musta auguga, kus isegi informatsioon kaotsi läheb (osade teoreetikute arvates küll mitte). Aga eile tööle sõites nägin tee kõrval mururibal tuttavat saabast. Ei saanud kinni pidada kuid jätsin meelde. Täna peale hommikujooksu hüppasin ratta selga ja sõitsin lähemalt uurima. Ühe saapa leidsin, aga teist mitte. Eriti ei viitsinud pingutada ka, sest leitust oli ilmselt hulk autorattaid üle sõitnud, kandmiskõlbulik enam polnud. Kaotus polnud teabmis suur, suht kantud teised, plaanisin mingi soodukakampaania ajal niikuinii uued osta - nüüd siis olen fakti ette seatud.

Sellest ajast peale (hilisteismeline) kui autot juhtinud, olen ka igatsorti asju katusele pannud ja neist ilma jäänud. Meeldejäävamateks mu esimene Seiko elektrooniline kell. Võtsin randme pealt, et ratta vahetusel rihma mitte rikkuda, panin katusele. Hiljem leidsin mõnisada meetrit eemal mõnevõrra õhemas konditsioonis kui võrrelda tehasest tulnud parameetritega. Patarei õnnestus küll päästa😁 Alles hiljuti süstamatkalt tulles vilksatas miskit musta tahavaatepeeglis, nojah katusele "korraks" asetatud koerasitakott, seda ei riskinud kiirteel otsima minna😁 Termostops kohviga on õnnelikult pakiraami vastu toetudes kiirsöögikohast bensujaamani katusel püsinud. Tankima asudes avastasin meeldiva üllatusega veidi jahedamaks läinud joogi.

Noorest peast pidasin seda tähelepanematuse märgiks nüüd hakka või dementsust kahtlustama😜 Kas ainult minu kiiks või teil kah selline "händikäpp", et kipute auto katusele asju panema ja neist ilma jääma?

19 comments:

  1. Tulime kord ühest Läti lossist esinemast, pidu oli ka pärast, torti pandi kaasa jne. Hakkasime tasapisi liikuma, pakkisime end sisse, hakkasime sõitma ja nii tore oli, vastutulijad lehvitasid kõik. Kuni me tegime esimese peatuse ja avastasime, et see tort on ikka veel katusel. Nii sujuv sõit oli olnud!

    notsu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tordil siis vedas täiega, rataste all puruks muljumise asemel pandi hoopis nahka :D

      Delete
  2. Tulime 5-kesi Moskva lähistelt öösel Luhamaa poole. Nagu ikka tanklapeatused jne. Üks poistest pani siis rahakoti koos passiga katusele ühe tanklapeatuse ajal. Otsisime tunde, aga mis kadunud - see kadunud. Metsade vahel ja võsa ja must meeste rahakott ning ega meil aimu polnud, kuhu see võis kukkuda. Viskasime lõpuks poisi Pihkvasse ära ja ise sõitsime koju. 2 nädalat ootas Pihkvas enne kui tagasi Eestisse pääses. Sellest on 17 aastat, aga ikka veel iga kord kui ma midagi auto kautsele toetan, siis mulle tuleb see meelde ning distsiplineerib mind.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peab ikka olema mingi tõsine äpardus, et distsiplineeriks, mitte mingi tühine käekell.

      Delete
  3. Ise mitte, aga kaks päris lähedast on bensukast minema sõitnud, rahakott katusel. Mu meelest mõlemal juhul nad seda ise ei avastanudki, pojale helistati mingi pool tundi hiljem politseist, et leitud teie rahakott... teise seikust hästi ei mäleta, pean üle küsima :P Aga mõlemal oli õnne, nii raha kui dokumendid jõudsid omanikuni tagasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vahel jah inimesed on ilusad ja head. Rahakoti puhul dokumendid see kõige suurem jama. Tänapäeval õnneks piisab vaid mobla kaasaskandmisest.

      Delete
  4. 1.Rahakott
    2.Mobla
    Mobla hiljuti - sõidan mööda Vildet ja ühel hetkel teatab sinihammas (tervitused SSP-le), et side telefoniga kadus. Ma ei pööranud eriti tähelepanu, sest öine aeg, kes mulle ikka kõllab.
    Rahakott ei andnud kadumisest paraku kuidagi teada, aga see oli veel "Žiguli" aegadel kah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neid asju olen vist liiga väärtuslikeks pidanud, et katusele panna. Rahakoti kaotasin esimest ja viimast korda keska ajal ja sain tagasi koos kõgu raha 3 rubla ja 84 kopikaga ja õpilaspiletiga. Moblat pole kunagi kaotanud.

      Delete
  5. Vaene saabas.
    Olen kunagi paar korda rahakoti auto katusele unustanud, aga mul on alati olnud komme seda autos käsipiduri kangi kõrval käepärast hoida (käekott ei ole lahendus) ja suhteliselt sõidu alguses sain alati asjale jälile. Õnneks. Kaotamine oleks väga suur pahandus olnud.
    Katuselt ära lennutanud olen töökindaid, jääkraabi jms kergeid suvalisi asju, odavad kyll, aga ikka oli kahju, kunagine suur vaesus ja asjapuudus on jälje jätnud.
    Tglt, viimased kymmekond aastat olen eluviisi tõttu sõitnud kaubikute v endast kõrgemate sõiduautodega, mille katusele on niikuinii ebamugav asju panna, aga seeeest olen suur asjade lihtsalt maha unustaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asjade niisama unustamise ja kaotamise olen üritanud viia miinimumini nii, et neid kaasas vähem kui ühe käe näppe. Lisaks harjutanud sisse kombe, et enne lahkumist momendiks uksel käin peas läbi kõik olulised asjad - päris tõhus seni.

      Delete
    2. Et enne sõitma hakkamist väike meditatsioon. Ja päris tihti saabki veel millegi järel ära käia.

      Delete
    3. Kui 3 asja (mobla, autovõtmed, earbuds) kontrolli mediteerimiseks nimetada😁

      Delete
    4. Alati on n+x asja veel, ja millegi mahaunustamine võib tähendada tylikat lisasõitu.

      Delete
  6. Ma ei mäleta, et ma oleks midagi elus autokatusele pannud. Püüan seda kommet siis mitte endale tekitada.

    Klari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samas on see idee, kuidas oma elu kerge vaevaga põnevaks ja erutavaks muuta. :)

      Delete
    2. Ei soovita kui just põnevusest puudus pole nagu kaaren märkis😉

      Delete
    3. Jaa, aga ma peaks siis kõigepealt välja mõtlema, misasja ma sinna autokatusele üldse panna saaks? Õlakoti? Trennikoti? Toidukoti? Tundub väga ebamugav neid sinna vinnata. Mingeid lahtiseid asju kuidagi käes ma ei hoia, et käest oleks vaja ära panna.

      Delete
    4. Põnevuse nimel tuleb ebamugavus, nt raske kott, välja kannatada.

      Delete
    5. Klari, no vaata eestpoolt - tuleb end satutada olukordadesse, kus kingitakse asju, mis on alguses käes ja tuleb korraks käest ära panna, et autouks lahti teha. Nt tort.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!