Tuesday, March 19, 2024

Kruvid loksuvad🤔

Kui Elon Muski ütlemised ja teod on juba varem pannud kukalt kratsima siis viimane tõstatab kahtluse tüübi reaalsustajus. Ta tuli välja mõttega, et tehisaru muudab traditsionaalse tööhõive aegunuks ja läbi "üleüldise kõrge sissetuleku" saabub külluse aeg, kusjuures keegi ei pea tööd tegema kuid võib hobi korras end liigutada. Kostab parem kui kunagi lubatud kommunism, kui õieti mäletan siis eeldati ikkagi "võimetekohast" tööpanust ja "vajaduspõhist" hüvedega varustamist. Targu jäeti mainimata, kes ja kuidas võimeid ja vajadusi hindab. Tore küll, paraku kummaline kuulda mehe suust, kes sunnib oma töötajaid projektide tähtaegadest kinni pidamiseks tehastes magama. Teisalt on väitnud, et vaid 40 tunnise töönädala arvestusega pole mõtet tema firmadesse tööle kandideerida.

Ma ei kahtle, et tehisaru muudab kardinaalselt nii tööturgu, majandust kui haridussüsteemi.  Võimalikult kujuneb suurimaks murranguks ühiskonna arengus, isegi  suuremaks kui põlluharimine või tööstusrevolutsioon. Samas kuidagi ei suuda uskuda "Utoopia" peadsesse saabumisse. Inimese peas olevat kiviajast pärit riistvara ja enamust tarkvara lihtsalt pole võimalik kiiresti muuta, evolutsioon toimub väga aeglaselt. Aju areng on juba ammu tehnoloogia arengust pikalt maha jäänud ja jääb järjest rohkem.

Elonil on olnud ohtralt igasuguseid teisi ideid, millest enamus kõrvale heitnud, kuid mõned ootamatu eduga ellu viinud. Tesla üheks näiteks, ehkki tänase seisuga on firma aktsia kaotanud 30% oma väärtusest kui aasta algusega võrrelda. Lisaks robootika ja tehisaruga tegelemisele kutsub momendil suurimat vastukaja esile Starship. Viimane katselend küll ei täitnud kõiki ootusi, samas jõudis rakett kosmosesse ja põles ära alles uuesti atmosfääri sisenedes.

Olgu teiste projektidega kuidas on aga Starship saab olema näiteks ebareaalsest kõiki takistusi eiravast kolossaalsest eduloost või ajaloo suurimast investeerimismullist ja läbikukkumisest. Minu panused viimasele võimalusele, eelkõige seetõttu, et mees keeldub võtmast arvesse reaalsust: inimloomust ja maailmapoliitikat, eeldades kõige optimistlikuma stsenaariumi käiku minekut. Eelmised tähtajad ammu ületatud, momendil ennustab Musk inimese Marsile jõudmist võimalikult 5 ja tõenäoliselt 10 aasta jooksul. Võrdluseks: just täna uudistes räägiti, et Torontot läbiva põhimagistraali 3km pikkuse lõigu remont peaks võtma 3-4 aastat🤪 2050 pidavat elama miljon🙄 inimest Marsil. Igale teisele avaliku elu tegelasele pandaks sellise avalduse puhul kinniseotud käistega särk selga.

Teeks ennustusvõistluse: 

1. Millal astub esimene inimene Marsi pinnale?

2. Millal arenenud riikide enamus läheb üle universaalse põhisissetuleku (universal basic income) pakkumisele oma kodanikele?

Ma teen otsad lahti ja pakun mõlema küsimuse vastuseks: mitte sellel sajandil ja pigem üldse mitte. Suurem võimalus praegusel kujul eksisteeriva tsivilisatsiooni kadumisele. Kuri kahtlus, et järeltulevad põlved nimetavad 21 sajandi algust inimkonna "kuldajastuks", vähemalt normaalsetes piirkondades elavate jaoks.

Südamest loodan et eksin, nii äge oleks vanurina näha kaadreid inimese esimesest sammust Marsi pinnale! Huvitav mida ta sel momendil ütleb, Kuule astumise tsitaati teavad meist kõik.

13 comments:

  1. Kaldun arvama, et kui sellel mehel kruvid logiseks, ei oleks ta me ühiskonnas miljardär. St võib mõni kruvi isegi logiseda, aga ehk just see annabki talle ideed karbist välja mõelda. Kindlasti on tal hiilgav aju (st mitte otseses mõttes fluorestseeruv, aga...) Kindlasti on tal ka korralikult "kiikse", nagu geeniustel ikka. Üks mis kindel: valitsevatele tavastandarditele see mees tõenäoliselt ei vasta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahtlemata on ta geenius ... koos sellega seotud tüüpiliste probleemidega. Tema tehnoloogiaimpeeriumi arengut jälgides on teada, et mitmedki korrad kõik rippunud juuksekarva otsas. Jah, seni vedanud, ja alati kriisist väljudes veel tugevamaks saanud. Samas tundub mulle vaid aja küsimus, millal ta üle pingutab ja õnn selja pöörab. Ehk oma raha tema firmadesse ei riskiks enam investeerida. Pealegi ei oska ta ei sise ega välispoliitilist olukorda üldse lugeda, millel on otsene mõju tema äridele.

      Delete
    2. miks te tema geniaalsuses ei kahtle ja miks just rikkus selle tunnus peaks olema? Geeniused tavaliselt püstirikkaks ei saa, sest neil on teised huvid - rikastumine eeldab lisaks õnnele (ja rikastele vanematele) ka kõva tahtmist rikkaks saada.

      Ma ise kaalusin kunagi varem ka, et kas ta on Tony Stark või Bondi-pahalane. Siis ostis ta twitteri ära, kukkus seal toimetama ja kuningas jäi kuidagi alasti. Ja tuli infot tema varasematest firmadest, millest hakkas tekkima pilt, et varasem hea kuulsus tuli lihtsalt sellest, et vanemate firmade töötajad valisid väga hoolikalt, milliseid tema korraldusi täita, ja ka tõlgendasid neid loominguliselt parimal võimalikul moel, ja twitter olevat esimene firma, kus tema korraldusi päriselt täitma hakati nii, nagu ta neid andis.

      nüüd arvan ma, et ta on wannabe-Trump. wannabe, sest erinevalt Trumpist ei piisa talle tähelepanust, ta tahab ka inimestele meeldida.

      rikaste vanemate võsu, kes tegi palju häid investeeringuid (aga ka palju halbu ja osa ettevõtmisi on olnud pettuse piiril) ja mitu head PR-lüket, ja kellel ei õnnestunud varem ostetud äride firmakultuuri nii ära rikkuda, et need ta halbu otsuseid ellu viiks; twitteriga on tal nüüd juhtunud õnnetus oma ideed päriselt ellu viia ja vualaa.

      Delete
    3. nt ma päriselt kahtlen, kas tehnoloogiline geenius oleks olnud uue läpakaga hädas, sealjuures probleemiga, mis on küll tüütu, aga mille lahenduse saaks välja guugeldada nii, nagu me kõik teeme. aga milleks guugeldada, kui saab microsofti tegevjuhile SMSida ja talt abi nuruda.

      meemivormis:
      https://twitter.com/JoohnChoe/status/1762194108230365307

      tglt meenutas see saaga, et liigne rikkus ja võim teeb rumalaks, sest probleemidele ei pea enam ise lahendusi otsima, kogu aeg saab nõuda, et keegi need su eest ära lahendaks.

      Delete
    4. Sõltub muidugi kuidas "geeniust" defineerida. Eloni käitumise taga on ilmselt tihti ajapuudus, valib kiireima ja mugavaima võimaliku lahenduse. Milleks raisata aega ise googeldamise ja mõtlemise peale eriti kui tutvusi ja pappi jalaga segada ;)

      Delete
    5. "kiirema ja mugavaima võimaliku lahenduse" alla ei kuulu see, et kõigepealt hädaldab tükk aega twitteris ja rikub omaenda tehnogeeniuse reputatsiooni.

      notsu

      Delete
  2. Küsimustele ei oska vastada, aga AI teemadel hiljuti juhtusin lugema mõttevahetust LinkedIn´is tuttava raamatupidamisfirma juhi kontol. Tema kurtis, et heade spetsialistide "kasvatamise" hind on liiga kõrgeks läinud ja võtab palju aega. Kui vanasti panid praktikandid lihtsaid töid tegema a la pangakanded, arvete kontroll, jne. Sai käe soojaks ja õppis baasasju praktikas enne kui suunati vastutusrikkamate teemade manu. Siis baasasjad on neil kõik automatiseeritud ja tema eeldab, et kui ta palkab uue inimese, siis on too end oma kulu ja kirjadega ise sellele tasemele koolitanud, et ei peaks enam aega ja raha uuele kulutama. Aga seda ta tööturul kahjuks ei näe, mis tähendab, et uutele tulijatele kulub hull ressurss ja aeg, enne kui neid saaab kaasata põhiülesannetesse. Ses mõttes ma selles valemis küll ei näe veel seda universaalpalga teemat paraku. Pigem on vaja lahendusi, kuidas rohelised, kes tööturule tulevad, saaksid vajaliku kogemuse kätte, et hakata tegema neid tegevusi, mis AI-st üle jäävad. Ja nii, et nende väljaõpetamine ei kulutaks liialt resurssi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui Elonit uskuda, siis muret pole, AI'st ei jäävat miskit üle ;) Tegelt ma arvan, et majanduses just numbritega tegelemise: raamatupidamine, börs, ... võtab AI esimesena üle. Kas aasta, viie või kümne jooksul, raske ennustada. Hea, et ise sellest konkurentsist väljas, penskarina ei pea ümberõppimise pärast muretsema.

      Delete
  3. Kes tunneb huvi, siis pikem tehniline kuid ka tavainimesele arusaadav optimistlik analüüs alltoodud videolingil. Miks ma optimismi ei jaga ... sest üks või isegi kolm järjestikust õnnestunud starti ei ütle veel midagi nii keerulise süsteemi puhul. Piisab ühest inimohvritega ebaõnnestumisest, et kogu programmi pikaks ajaks seisma panna (shuttle õnnetusi mäletate?). NASA elas üle aga erafirma võib see lihtsalt pankrotti viia.
    https://www.youtube.com/watch?v=eFFyi9BYrv8

    ReplyDelete
  4. Vähemalt keskealine vähemalt põhiharidusega inimene peaks teadma, et mida hi-techim tehnoloogia, seda õrnem see on.
    Kunagi lugesin suurtes hunnikutes ulmet. Väga fänsisid tehnoloogiaid kirjeldati mõnikord vägagi detailselt, AGA sellele mõtlemata, et nende keskele oli tegutsema pandud 20. sajandi sõjakas inimene, kes ei ole 500 aasta kaasaegse teaduse- ja tehnikaarenduse juures suutnud yhtegi riiki ega majandusvaldkonda normaalselt ja stabiilselt arendada rohkem kui lokaalselt ja mõned aastad, siis tuleb keegi seda röövima või kahjustama, aga kosmose "vallutamiseks" selline inimene ei sobi. Teiste sõnadega, inimese põhivajadustegi katmine on nii õrn ja kergesti haavatav, et millegi keerukama käigushoidmine vähegi suuremas mastaabis kui mõni riigike on tänaste olude juures teostamatu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuntud argument teismelistele maailmaparandajatele, et üritaks esiteks enne oma tuba korda teha kui maailma puhastama minna. Inimkonna tasemel siis üritaks maa peal normaalselt hakkama saada enne kui Marsile minna. Teoreetiliselt peaks mõõtmatult lihtsam ülesanne olema.

      Delete
    2. Ohho, kuulad salaja Jordan Petersoni!

      Delete
    3. Pole aimugi kes too Peterson olla võiks🤔

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!