Sunday, March 24, 2024

Kuritegudest ja statistikast

Värvid esitavad eri piirkondi😉
 Korrelatsiooni märkamine omal vastutusel😜
Postituse kirjutamise kutsus esile twitteris silma jäänud säuts. OK, nii naiivne ma ka pole, et iga säutsu kohe usuks aga seal postitatud graafik oli piisavalt intrigeeriv, et asja edasi uurida. Tegu Taani vägivaldsete kuritegude statistikaga ... rahvuspõhiselt. Sellist asja paljudes riikides ei avaldata hirmus (põhjendatud), et võiks kutsuda esile laiemalt immigrantide või kitsamalt rahvus, usu või rassilise sallimatuse. Poleks ju miskit karta kui numbrid väga selgelt ei viitaks teatavate gruppide oluliselt suuremale esindatusele kuritegelikule teele kaldumisel.

Otsisin infot ka mitme teise riigi kohta kuid ei õnnestunud leida. Isegi tehisaru on liiga poliitkorrektne, et sellisele küsimusele ausalt vastata (osava promtimisega ehk õnnestuks). Kanadas näiteks on avalik rahvusgruppide põhine statistika ohvrite kuid mitte kurjategijate kohta. Kuna mu blogi pole teaduslik uurimus, ei viitsinud rohkem vaeva näha ja piirdusin Taani ametliku statistikaga, ja Taani kinnipidamisasutuste statistikaga mis mõlemad üllatavalt lihtsalt ligipääsetavad.

Graafik esitab eri riikide kodakondsete või päritolujärgsete (nation of origin) vägivaldsetes kuritegudes süüdimõistetute suhte taanlastesse aastatel 2010-2021. Selgituseks: kui taani kodanike puhul oleks näiteks 100000 kodaniku puhul süüdimõistetuid 100 siis teiste rahvusgruppide puhul koefitsent 0.5 tähendaks 50 ja koefitsent 2 kahtesada süüdimõistetut 100000 kohta. Oluline on just suhteliste arvude võrdlemine, mitte absoluutsete, sest taani kodanike hulk on praegu veel Taanis oluliselt suurem kui teiste riikide kodanike arv. Väikese valimi (paarkümmend või paarsada) puhul võivad suhtelised numbrid muidugi kallutatud olla. Samas on hulk Taani kodakondsuse saanuid võõramaise päritoluga ja pole päris selge (ei viitsinud uurida) kas ja kuidas seda arvesse võetud. Usutavasti Taanis türklase perre sündinu loetakse taanlaseks ehkki tänapäeval ilmselt näevad teised ja tunneb tihtipeale ka ise end pigem türklasena (analoogia Eestis elavate venelastega). Kas Türgis sündinud taani kodakondsuse saanu loetakse türklaseks või taanlaseks ei tea. Nii või teisiti siis pigem on võõramaalaste osa kuritegelikus statistikas alla mitte ülehinnatud.

Julgen arvata, et teistes põhjamaades ja paljudes Euroopa riikides suht sarnane seis. Ehk siis arusaadav, et sotsiaalse rahu säilitamise nimel sellist statistikat kas varjatakse või lihtsalt ei tehta. Minu arust pole jaanalinnu kombel pea liiva alla peitmine õige taktika. Kus probleem on, seal tuleks sellest avalikult rääkida ja üritada lahendusi leida - ka siis kui need pole mugavad või populaarsed. Natuke nagu vähkkasvajaga: haiguse eitamine ja ravi edasilükkamine või lootmine, et ise paraneb teeb pikas plaanis asja ainult hullemaks. Kui lasta kasvajal liiga kaugele areneda ei aita enam väljalõikamisest, siirded levinud igale poole mujale ja viivad lõpuks kogu organismi hävinguni.

Mis oleks heaks ja efektiivseks lahenduseks ma ei tea ja kui teaks ei julgeks ilmselt välja pakkuda. Tean vaid seda (nii Rootsi kui Kanada kogemuse põhjal), et eeliste pakkumine võrreldes põliselanikkonnaga see kindlasti pole. Äkki on lugejail häid ideid, palun ainult ärge hakake rassistlikke mõtteid avaldama. Esiteks toetan võrdseid võimalusi sõltumata inimese väljanägemisest ja teiseks võidakse tänapäeva sõnavabaduse tingimustes blogi anonüümsete kaebuste põhjal lihtsalt kinni panna.

P.S. Meeldiv tõdeda, et Eesti immigrandid Taanis lausa vähem kuritegelikud kui taanlased ise.
P.P.S. Riigid, mida enam ei eksisteeri on esindatud, sest kurjategijatel oli süüdimõistmise ajal vastav kodakondsus või rahvuslik kuuluvus.

11 comments:

  1. tglt oleks huvitavam vaadata andmeid, mis oleks "age or sex adjusted" ja võrrelda noori omavahel, vanu omavahel, mehi omavahel ja naisi omavahel. Sest igas populatsioonis kaldub kõige agressiivsem grupp olema noored mehed.

    Ma pean üsna tõenäoliseks, et suurema vägivaldsusega paistavad silma need rahvusgrupid, kelles ühtlasi on ülekaalus ka noored mehed.

    Euroopa rahvastik on üldiselt suht vana, mis tundub mulle jällegi päris hea seletusena, miks Euroopa on suhteliselt vähevägivaldne paik, erinevalt paarisaja aasta tagusest ajast, mil siin noorte osakaal järsult paisus (siis oli muudkui sõda, revolutsioon, sõda, revolutsioon ja nõnda edasi).

    Kuigi need korrelatsioonid ei kehti 100%, sest Venemaa on selle koha pealt anomaalia: vana ja kuri.

    Muud huvitavat: kuskil veebi peal jäi silma statistikaväide, et USAs panevad kodanikud keskelt läbi rohkem kuritegusid toime kui immigrandid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. see olin notsu, mina, ja blogger on loll.

      Delete
    2. Seda kindladti, et noored mehed vägivaldsemad ja kuritegelikumad. Samas tekib küsimus kuidas nad ülekaalukalt legaalselt riiki sisse saavad. Või enamus illegaalid?

      USA kohta ei tea, kostab intrigeeriv, peaks uurima milline statistika ligipääsetav.

      Delete
    3. rikastel, aga vananevatel riikidel on tööjõudu vaja. Noored mehed lähevad laia ilma õnne otsida ja tööturg ilmselt ka tahab noori mehi paremini kui vanu naisi.
      Ehk on ka soorollidel oma osa (naised karjatavad kodus lapsi, mehed saadetakse raha teenima. Nagu meie kalevipojad.)

      Delete
  2. Mäletatavasti olid UK ja Holland maailma edetabeli tipus kuritegevuse statistikaga, mis näitas, et suurem osa kuritegudest on toime pandud immigrantide poolt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. öm... UK ja Holland ei ole nagu esimesed kohad, mis tuleks mulle pähe, kui ma peaks pakkuma, kus on kõige ohtlikum elada.

      Delete
    2. Ei oska kommenteerida kuna ei viitsinud eriti laialt uurida. Kuritegevuse koha pealt võiks lihtsalt süüdimõistmise korral hoobilt ilma eranditeta tagasi saata ja asi ants. Las iga riik tegeleb ise oma kaakidega.

      Delete
  3. Lihtsalt puusalt pakun, et kas need tipus olevad grupid ei ole ka rohkem fookuses nt? Ehk et teised on "ka pätid", aga jooksevad lati alt läbi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mu arusaamise järgi pole keegi spetsiaalselt fookuses, lihtsalt numbrid sellised. Miks just need grupid - tõepoolest ei tea, tõenäoliselt paljude faktorite võimendav koosmõju.

      Delete
  4. https://www.rmx.news/crime/germany-foreigners-responsible-for-100-of-serious-sexual-assault-cases-in-frankfurt-57-4-of-all-crimes/

    ReplyDelete
  5. Samas laseb see ka kurjategijate gruppide päritolumaa kohta asju järeldada.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!