Saturday, March 23, 2024

Mitte kes tegi vaid kelle käsul!

Moskvas toimunud kontserdisaali tulistamise juures on uudisteagentuuride ja analüütikute esimeseks küsimuseks: "Kes tegi"? Tegelikult peaks küsima: "Kes organiseeris ja kelle käsul", sest operatsiooni täideviijad on organiseerijate plaane ellu viivad tähtsusetud pisikesed kruvid. Saamaks jälile organisaatoritele tuleb vaadata, kellel oleks motiivi.

Ukraina võib täielikult välistada, sest taoline terrorirünnak ei tooks mingi nurga alt neile kasu, küll aga ohtralt kahju. Kaduvväike võimalus, et tegu Ukraina territooriumilt pärit kodanike kättemaksu üritusega - põhjust oleks kümnetel tuhandetel kuid kipun arvama, et võimekusest jääb puudu. Samal põhjusel välistan ka Ukraina pool võitleva vene korpuse.

Üsna kohe välja ilmunud info, et tegu islamistide rünnakuga. Teoreetiliselt kübe rohkem tõenäosust kui ukrainlaste puhul kuid mitmel põhjusel vägagi kaheldav. Alles hiljuti käisid mitmed islamistide asjapulgad Moskvas vastuvõttudel sel ajal kui muu maailm neile seoses Iisraelis toimunud rünnakuga selja pööras. Mingit konkreetset hiljutist ajendit (mingi haarang küll Kaukaasias) nagu pole. Võimekust ehk oleks kuid vahelejäämise risk suurem kui ukrainlastel nii välimuse kui keeleoskuse tõttu. Sarnasus Nord-Osti'ga ei tähenda midagi. Nii Ukraina kui Islamistide puhul oleks nii aja kui koha valik äärmiselt ebaloogiline, milleks üritada rünnakut pealinnas, mis eeldatavalt kõige paremini kaitstud.

Järgi jääb vaid venemaa ise (eriteenistused ülemuse käsul), aeg, koht ja motiiv sobivad ning võimekus olemas, pretsedendist (kortermajade õhkulaskmine) rääkimata. Kõige tähtsam on muidugi motiiv, mis määrab ülejäänute sobivuse. Motiiv mu arust väga lihtne: Vene soovib sel suvel või äärmisel juhul järgmise aasta jooksul vallutada enda omaks kuulutatud oblastid ja sundida Ukraina rahu sõlmima. Terve Ukraina vallutamist vaevalt kujutab ette aga mine sa tea. Samas on mõistnud, et sõjalise edu jaoks on vaja midagi drastilist ette võtta. 

Kui tuumapomm välja jätta siis oleks silmnähtavaks lahenduseks Ukrainale sõja kuulutamine koos uue mobilisatsiooniga. Moskva terrorirünnak sobib ideaalselt ajendiks, ehkki Ukraina osalust välismaailmas keegi ei usu ja küllap kodumaalgi kaheldakse. Samas on's Kremlit usaldatavus kunagi morjendanud. Hea põhjus kruve veel kinnimale keerata ja igasugust võimalikku vastuseisu sõjale juba eos summutada. Mulle oli pigem üllatuseks, et miskit sellist enne 24 veebruari 2022 ei korraldatud. Boonuseks võimalus Ukraina toetajate hulgas segadust külvata ja USA abiotsuse vastastele kongressis põhjendusi anda, ükskõik kui ebausutavaid. 

Kuidas Ukraina osalust kõige efektiivsemalt serveerida. Ma pakun välja, et kasutatakse kas juba varem või ka äsja vangi langenud Ukraina sõjaväelasi, kes "kangelasliku" lahingu käigus "likvideeriti". Kas mehed eelnevalt maha notitud ja majja viidud või viiakse värskelt operatsiooni käigus ja tehakse siis vagaseks. Usutavuse mõttes jäetakse ehk üks või kaks ukrainlast ellu. kellele on eelnevalt tehtud pakkumine, millest ei saa loobuda (pere FSB puhkekodus) ja kästud stsenaarium pähe õppida. Tüüp muidugi teeb enesetapu peale ülestunnistusi.

Kuna Ukraina poolt soovitud "eskalatsiooni" ei tulnud pidi vene selle pisikese asja ise ära ajama.

16 comments:

  1. mu väikevend ütles eile lakooniliselt "kas FSB või ISIS. Kuna FSB pole veel kedagi süüdistanud, siis ISIS".

    Venemaa-analüütikud märkisid, et Vene infokanalites on tohutu peataolek, mis viitaks nagu kah sellele, et ei olnud nende enda korraldatud.

    Inguššias oli hiljuti väiksemat sorti lahing kohaliku ISISe-rakukese ja FSB vahel, võib pmst olla kättemaksuaktsioon.

    Ma pean võimalikuks aga seda, et terroristid olid päriselt mingi kohaliku ISISe rakukese omad - USA ka hoiatas juba märtsi algul selle eest ja soovitas oma saatkonna töötajatel avalikest üritustest eemale hoida, aga Putin heitis selle soovituse avalikult põlastavalt kõrvale kui "infooperatsiooni, millega tahetakse meid šantažeerida ja destabiliseerida" -, jõuametid panid tähele ja oleks saanud takistada, aga eelistasid mitte, sest head ettekäänded kruvide kinnikeeramiseks kuluvad alati ära.

    aga noh, tavalist ebakompetentsi ei saa samuti välistada, nende jõuametid on ka hirmus ametis tühja valget paberit hoidvate inimeste kinninabimisega, massikontserdile trügivaid relvastatud mehi ei jõua selle kõrvalt tähele panna.

    notsu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen skeptiline USA hoiatustele refereerimise suhtes. Mu tööandja saadab sisuliselt Iisreaeli konflikti puhkemisest saadik teavitusi avalike ürituste teemal - riikide kaupa, kuupäevaliselt. See on minu meelest üldisem infopoliitika, teavitada potensiaalsetest konfliktikohtadest.
      Ps Kas Venemaal on USA saatkond täies koossseisus siis alles? Nad ei saaks ju reisida, palka jne.

      Delete
    2. ma ei tea koosseisust, aga iseenesest alles peaks olema.

      Mille suhtes sa täpsemalt skeptiline oled?

      Delete
    3. Selle suhtes kui tõsiselt need on võetavad. Pigem minu kogemus ütleb, et see on tavapraktika (20a usa firmas). Alati kui maailmas on mingi suurem konflikt või massiõnnetus, siis tulevad teavitused ja hoiatused. Ära kogune sinna ja tänna, ära reisi suures grupis jne.

      Enamus panku Venemaal on ju swiftist välja visatud, lihtsalt huvitav, kes ja kuidas neile saab palka maksta. Selleks, et kohalikus maas saaks teha makseid, on vaja vahepeale instantsi, kes valuuta rubladeks konventeerib ja kes ei ole sanktsioonidega emamaa poolt (US, EU, UK) piiratud (maksja, saaja, vahendaja). Mu eeldus on, et nood saatkonnatöötajad olid mingis osas väliskodanikud, kelle palgafond tuli USAst.

      Delete
    4. sa pead seega silmas, et USA hoiatused on enamasti asja eest, teist taga?
      märtsi alguse omad olid küll konkreetselt terroriakti hoiatused.

      Delete
  2. lisaks kirjutavad vene sõjablogijad, kuidas nende üksustes olevat moslemite ja mittemoslemite vahel praegu, pärast seda terroriakti plahvatusohtlikuks läinud ja käib mingi jutt, et nad saadavad moslemi sõdurid, eriti tšetšeenid (Kadõrovi omad) tagalasse (kuigi kadõrovlasi üritati nagunii ohtlikumatest kohtadest eemal hoida, neil on eristaatus).

    ReplyDelete
  3. Väga kgb-pärane rahvale yldmobilisatsiooni söödavaks tegemise nimel hulk rahvast piinarikkalt hukkuda lasta. (Hoone põles ju maha ja videoid ja muud meediat jälginud inimesed ytlesid muuhulgas, et haiglate juures valitses syndmuste toimumise ajal ja järel kahtlane vaikus, ei mingit vigastatute horde, aga hukkunute arv muudkuikasvab - mida pääste sel ajal tegi, eksole. Ja terroristidest keset kaameraid ja miilitsat täis Moksvat 0 jälge. Põnev.)

    ReplyDelete
  4. Nüüd 24 tundi möödas, üritavad lüüa kahte kärbest ühe hoobiga: islamiste ja neid "mahitanud" ukrainlasi, lisaks mängivad lääne lihtsameelsuse peale: me ju ka võitleme terroristide vastu. Alles paari päeva eest oli hulga ohvritega terrorirünnak Afganistanis, eile hävitati lastehaigla Harkovis aga maailma meedia räägib vaid Moskva sündmustest. Tuleb tunnistada - propaganda rindel on venkud kahjuks väga osavad.

    ReplyDelete
  5. kõige teravmeelsem seletus, mis ma näinud olen ja mis ühtlasi isegi usutav tundus, pakkus, et terroriakti pani toime ISIS, aga eri sorti eriteenistused ja jõuametid arvasid, et mõne teise ametkonna korraldatud ja seepärast venitasid reageerimisega. Järgnes kujuteldav stseen, kus rosgvardija helistab GRU-le ja küsib, et õu, mis värki te korraldate? GRU ütleb, et meie ei teinud, raudselt FSB. Järgmine kõne läheb FSB-le, FSB ütleb, et mis te jamate, GRU tegi ju. Ei, GRU ütleb, et nemad ei teinud. no ja nõnda edasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehkki venemaad mittetundjale kostab uskumatu siis tegelt täiesti võimalik seletus :D

      Delete
  6. Kes X-i loeb, see tähelepanek on päris hea https://x.com/nexta_tv/status/1772292883560694064?s=46&t=ZkpWJ00UMmAZRMQ-lJz3gQ

    ReplyDelete
  7. milnetis üks pakkus, et Vene-sisene võimuvõitlus ja eesmärk Patruševile marki teha.

    ReplyDelete
  8. ja huvitav, et Ukraina süüdistamises on nad natuke tagasi tõmmanud, Peskov teatas, et ärme kiirusta järeldustega jne.

    ikka notsu

    ReplyDelete
    Replies
    1. rahvusliku julgeoleku- ja kaitsekomitee juht võeti maha ja saadetakse suursaadikuks ära.

      Delete
  9. Hakkab tekkima mulje, et plaan oli äge aga läks nagu alati. Kokkuvõttes nii nihu, et isegi oma rahvale ei saa mingit head lahendust esitada. Pistame portsu "musti" pokri, enne ikka piiname veits avalikult ja siis üritame ära unustada, et üldse miskit juhtus. Mõni mees kaotab ka pagunid nagu näha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaks sõnumit, mis nad püüdsid edastada, hakkasid üksteisele vastu töötama.

      avalik piinamine pidi signaliseerima, et "vat millised me oleme, kartke meid kõik!", ühesõnaga, maffiasõnum.

      aga see torpedeeris ühtlasi nende esitatud vandenõuteooriate usaldusväärsust, ilmselt hakkas tunduma, et ei suuda neid isegi kodupublikule maha müüa.

      eriti kui pooled vene sõjablogijad või üldse blogijad kirjutavad avalikult, et ISIS korraldas, mitte Ukraina. ühesõnaga, riik ei suuda ka venemeelsete infovoogu kontrollida.

      notsu

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!