Tuesday, April 16, 2024

Multilemma.

Uus ekraan, mobla ja tööriistad, vaja läks murdosa
Kogu asi sai alguse veebruarikuus kui IKEA lebotoolis läpaka taga istudes ettevaatamatult küünarnukiga mobla laualt maha lükkasin. Kolks käis aga eriti ei muretsenud, oli teine korralikus "põrutuskindlas" ümbrises, laud vaid pool meetrit kõrge, parkettpõrand, ... ning ennegi kukkunud ilma mingite negatiivsete tagajärgedeta. Viskasin pilgu peale, läks käima, klaas terve, ei paistnud miskit häda olevat. Alles tööl hakkas kurivaim jupsima, puutetundlikkus kuidagi imelik, vahepeal ei reageerinud mõni app. Järgmisena märkasin, et ekraani alumine parem äär poole sendi laiuselt ja nelja-viie pikkuselt süsimust. Asi progresseerus kuni päeva lõpuks ülemine kolmandik ekraanist ei registreerinud puudet üldse, alumises ääres suht suvaliselt, ainult keskel töötas. Sõrmejälje sensor oli just piiri peal, vahel ikka sain näpuga käima. Jama muidugi selles, et ülaääre põhifunktsioonidele ligipääsuks pidin mobla külili keerama - õnneks seadistustes oli automaatne ekraani pööramine sisse jäänud.

Kodus tegin esimese asjana ssüsteemi backup ära ja laadisin manuaalselt paari kuu jagu kopeerimata pilte välisele kõvakettale. Kunagi ei tea, millal mobla lõplikult üles ütleb. Sim kaardi tõstsin oma vanasse varumoblasse ümber ja sai jälle elada. Varumobla tagakaane parandas kakspool aastat tagasi töökaaslane ära. Tookord oli kiirelt telefoni vaja ja ostsin uue, vana jäi sahtlisse igaks juhuks. Meil üldiselt alati peres paar töökorras vanemat mudelit. Seni polnud vaja läinud, see-eest nüüd kulus marjaks ära. Loll ju hakata päevapealt uut telefoni muretsema, ei mahu mu ihnsasse hinge kui just hirmsa sooduka peal pole. Tavaliselt üritan ühe moblaga 3 aastat läbi saada enne (mis tähendaks pea aastast ooteaega) kui Pixel 9 välja tuleb. Seda tasub oodata, tal nimelt ka satellitühenduse funktsioon!

No ja siis sai varumobla vihma kui jooksmas käisin ning hakkas jupsima. Fööniga küpsetamise ja lülitite ning seadistustega mängimise peale ärkas küll uuesti ellu aga kes teab kauaks. Minu elustiili juures on mobla veekindlus oluline. Hakkasin kaaluma erinevaid võimalusi. Esiteks muidugi ekraani parandus. Originaalekraan maksis 450CAD aga ka Hiinas tehtu 180-250. Ali Expressist saanuks soti eest, kuid esiteks mõõdeti tarneaega kuudes ja teiseks hoiatasid isegi hiinlastest kolleegid, et paras risk kuna mingi probleemi korral üliraske raha tagasi saada. 

Teine võimalus kasutatud Pixel 6 pro osta, madalamat nagu polnud mõtet. Neid müüakse eri seisukorras ja erineva mälumahuga 350 - 500 CAD eest. Ja siis tuli Pixel 8 Pro soodusmüüki, paraku tähendas 250 CAD allahindlus ikkagi koos maksudega 1300'st väljaminekut. USA's müüakse hulka odavamalt ja ilma maksudeta, teist 250 hoiaks kokku, aga tellida tuleb USA aadressile. Põhimõtteliselt pole probleem, piisab kui VPN'ga USA's olla ja tellida mõne seal elava sõbra juurde. Üks tüüp oli sealjuures just Torontosse tulemas, tema kaudu saanuks hoobilt telo kätte.

MULTILEMMA:
1. Põhimõtteliselt tuli otsustada kas riskida ja loota, et vana peab jõuludeni vastu ja siis Pixel 9 Pro osta (eeldatavalt 1500CAD).
2. Osta kasutatud Pixel 6 Pro (450 CAD).
3. Osta tuliuus soodukal Pixel 8 Pro (1050 CAD).
4. Üritada klaasi parandust (180-250 CAD).

Küsimus pole niipalju rahas kui põhimõttes, muidu korras superhea mobla, ainult ekraan (vist) rikkis. Otsustasin Pixel 8 Pro kasuks, kirjutasin sõbrale emaili aga enne ärasaatmist viskasin igaks juhuks veel korra pilgu pakkumistele peale. Uus odavam asendusekraan oli 128CAD eest just sisse tulnud, kõige toredam - meie lähedal, saan ise poodi järgi minna. Helistasin, kostis viisakas koht ja eurooplase häälega tüüp. Paigaldamise eest tahtsid paraku 80 taala ja sõrmejäljelugejat polnud komplektis, selle ülekandmine vanalt ekraanilt aga ei pruukivat õnnestuda. Küsisin tütrelt. kas too aitaks ekraani vahetamise juures aga plika väitis, et tema arvutispets, moblade riistvaraga pole kunagi tegelenud. Soovitas mitte ise proovida. 

        Enda tegevusest ei viitsinud videot teha siin näete kuidas proff parandab!

Kahe sotiga saan korras mobla, kostis päris hea, tellisin ära, viimasel momendil lisasin juurde 7 dollari eest tööriistakomplekti juhuks kui otsustan ikka ise proovida. Natuke nagu väljakutse, tekkis soov maailmale näidata, et saan hakkama. Kui ei õnnestugi pole kaotus teabmis suur. Järgmise paari päeva jooksul vahtisin ekraanivahetuse Youtube videosid. Mida rohkem vaatasin seda enesekindlamaks muutusin, ei paistnud miskit ületamatut, pigem isegi lihtne. Kui poodi ekraanile järgi läksin ütlesin, et proovin ise teha, müügimees soovis edu ja julgustas takka - pole eriti keeruline, nõuab kannatlikkust. Jätsin enda teada, et seda viimast mul suurt pole. Olin vaid kilomeetri sõitnud kui meenus: unustasin liimi ja kleeplinti küsida, ilma ekraan korpuse küljes ei püsi😜 Sõitsin tagasi ja sain 27 raha eest mõlemat mitmekümne mobla parandamise jagu.

Vana ekraan maas, korpus keskel, uus ekraan paremal
Täna siis oli see päev kui võtsin südame rindu ja asusin asja kallale. Esiteks tuli kuumutada ekraani 75-85 kraadi celsiuse peale, selleks kasutavad profid kas kalibreeritud kuuma plaati või spets kuumaõhupuhurit. Föön pidavat hädapärast asja ära ajama. Tütrel oli mingi väga kuuma õhu puhur, läks käiku. Lasin ääred tuliseks ja surusin õhukese ümarguse otsaga noa ekraani alumise ääre vahele. Veidi ettevaatlikult kangutamist ja tuligi äär lahti. Suskasin kitarri plastvidina vahele, et uuesti kinni ei kleepuks ja hakkasin tasapisi alumist äärt mööda teise plastitükiga minema paremale, ülemise ääre peale ja lõpuks vasakule. Mul võttis hulka rohkem aega kui videote peal, esimene vasikas ikkagi, hea kui aia taha ei lähe. Kobistasin ja kleepus kinni ja vahepeal ei tahtnud liim järgi anda - paar kuumutamist enne kui lõpuks klaas lahti.

Olin päris uhke, sain teise tervelt kätte mis olevat juba iseenesest näitaja. Klaas on korpuse küljes vaid ühe mikropistiku kaudu, mida hoiab kinni imepisike T4 kruvi klambri ühes ääres. Kruttisin lahti, klamber ära ja ettevaatlikult sikutades tuli pistik välja - oligi ekraan lahti. Tõmbasin hinge, sest järgmiseks ettevõtmine, mida kõikse keerulisemaks nimetati - sõrmejäljeanduri eemaldamine ekraani küljest. Imepisike kinniliimitud lintjuhe mikropistikus ning andur ise liimitud klaasi külge. Kõigepealt sikutasin lintjuhtme välja, eelnevalt tuli üks vaid luubiga nähtav klamber lahti teha. Seda videos ei maininud keegi kordagi, täiesti juhuslikult jäi silma kui terasemalt jälgisin. Pistik tuli lihtsalt välja aga imeõhukesest haprast klaasist anduri ühes tükis eraldamine võttis aega. Kuumutasin ekraani ja surusin aegamisi zhileti nüri selva anduri ning ekraani vahele. Pintsliga panin piiritust, et liim uuesti kinni ei kleebiks. Lõpuks ometi tuli lahti, veidi määrdunud kuid ühes tükis - puhastasin piiritusega ära.

Sõrmejäljelugeja uuele ekraanile sobitamiseks tuli esiteks lintkaabel pistikusse sokutada, ei olnud lihtne. siis sensor täpselt õigele kohale kleepida. Liim oli kõik lahti tulnud, pidin kasutama paar tilka enda B-7000  kraami ja siis sensori klaasile suruma. Korpuse ääred puhastasin alkoholi ja pintsliga enne kui kleepriba peale panin. Järgmisena tuli ekraani pistik korpusega ühendada. Vajas ettevaatust, et imepeenikesi kuldtraate kogemata kõveraks ei lükkaks. Ei tahtnud hästi sobida aga lõpuks ikka läks sisse. Saabus tõehetk, enne ekraani kinniliimimist oli mõistlik vaadata kas see üldse töötab. Lülitasin mobla peale, ei miskit. Kurat, äkki pistik pole päris sees, vajutasin veidi tugevamalt plastikheebli otsaga, tundus, et liikus. Proovisin uuesti ... kaks sekundit ärevust ja voilaa, Google pilt tuli ette. Ekraan funksis igalt poolt, lülitasin mobla uuesti välja. Sõrmejälje seadistan hiljem ja pole ka hullu kui ei tööta, saan ilma hakkama.

Just enne kui liimi korpuse äärtele panema hakkasin märkasin, et kaamera oli nihkunud kohalt ära, ilmselt siis kui ekraani lahti kangutasin. Pekki, ma ei tea ka kindlalt milline see õige koht on, seadsin kõhutunde järgi keskele. Liim äärtele ja klaas peale, meeldiva üllatusena klõpsatas hoobilt kinni. Nüüd raskuse alla ja kaheks tunniks ootama kuni liim taheneb nagu juhistes õpetati. Kaks murekohta olid esiteks kaamera asend ja teiseks ega lülitite juurde liiga palju liimi saanud, võib need kinni kiiluda. Pooleteise tunni pärast (kahte ei mallanud oodata) lülitasin mobla peale. Kõik paistis kenasti töötavat. Tegin proovipildi koridori põrandal hämaras vedelevast kassist, kvaliteedi põhjal otsustades ei jäänud liimine näpujälg läätsele😏

Suurim üllatus oli hoopiski asjaolu, et näpujäljeandur töötas hoobilt. Kõik rõhutasid oma videotes, et sellega on igavene jura, tuleb Google veebilehelt programm alla laadida ja siis kalibreerida. Paljudel ei õnnestunud. Tegu olevat nimelt turvameetodiga, ekraani ja sõrmejäljelugeja seerianumbrid peavad omavahel sobima. Täiesti arusaadav, sest muidu võiksid suht kerge vaevaga varastatud moblasse sisse muukida paljalt klaasi ja sõrmejäljesensori vahetamisega. Saad ligipääsu omaniku Google kontosse ja igasugu maksevahenditele. Äkki minu puhul oli tegu asjaoluga, et sõrmejäljenumber seotud ka korpuses oleva riistvara infiga, vahetusse läks ju vaid klaas, mis iseenesest kõikse vähemtähtis turva seisukohast.

Näis kaua vastu peab aga hakkama sain!😎 Sukelduma selle moblaga muidugi ei julge enam minna, niiskuskindluse tõstmiseks ilmselt panen ekraani servadele veel veidi liimi.

P.S. Ainus kaotus oli tolmuimeja peenike otsik, mis sulas kuumaõhu puhuri külge kinni.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!