Monday, April 1, 2024

Heliloojad hoidke piip ja prillid!

Esiteks rõhutan, et muusikast tean ma sama palju kui siga piiblist, aga sellele vaatamata oskan öelda kui mõni pala või punt meeldib. Mu maitse mitmekesisust (asjatundmatust) väljendab ehk kõige paremini meeldejäänud ja nauditavate lugude ja artistide lühike nimekiri: Propeller, Mõõkade Tants, Saksa sõjaväe marsid, Taiko trummid, Lordi, New Age instrumentaal loodushelidega, Loits, Naised Köögis, Vennaskond ... ja hulk teisi, mida ei oska nimetada kuid tunneks ära kui kuuleks. Täna klikkisin suht skeptiliselt AI muusikat tutvustavale youtube videole ... ja mulle täitsa meeldisid enamus lugusid. Minge pekki aga sihukest muusikaelamust pole tükk aega olnud. Minu võhikliku arvamuse poolest läheb nii artistidel, muusikutel kui heliloojatel elatise teenimine raskeks kui AI esimesed arglikud sammud sellisel tasemel. Eurovisioon peaks toimuma inim ja AI kategoorias eraldi. Mis rahvas arvab, kas koolitatud kõrvad hakkavad sitavett jooksma või kõlbab kuulata???

Samas meenus, et täna 1.Aprill, ma üldse ei imestaks kui läksin täiega õnge - inglisekeelse otsetõlkena neelasin nii ussi, tina kui korgi ühe hooga :D On mis on, igatahes põnev! 

4 comments:

  1. Esindades pisitillukest iseenda-osa sellest nö koolitatud rahvast, siis kindlasti ei kahtle ma selles, et AI muusikas ilma teeb. Esialgu ja uhkemalt tõenäoliselt pop-muusikas, selles nö "keerad raadio lahti ja muss tuleb" valdkonnas. Parimas mõttes "tapeetmuusikas" astub AI ilmselt peagi artistidele kandadele, seda enam, et pop-muusika hetke areng on kulgenud anyway väga digitaliseeritud ajajärku, kus muuhulgas ka hääle sünteesimist ja silumist viljeldakse juba ammu. Teisme-ealiste (ja mitte ainult!)hulgas teeb juba mõnda aega ilma anime-stiili muusika, mis on ehedalt "arvutipärane" ja toimib väga hästi. Nii et AI kunstil on kindlasti tulevik - eriti kuna see haru tähendab suurtele AI kontsernidele võimalust muusikaärist arvestatavaid miljardeid teenida.

    Samas julgen loota, et "päris" muusika ei kao ja selle vastu AI ei saa. Nagu AI maali- ja fotokunstis: see "miski" on puudu...või hoopis üle ja see on selline...noh..mitte "oma" :) Kui ei süüvi, siis kindlasti ei sega, aga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Päris, ehk inimpõhine muusika muutub siis nishikaubaks, kitsa asjatundjate ringi meelelahutuseks. Eks fotograafiaga maalikunstiga võrreldes sama lugu: moblaga plõksib pilte igaüks, sealjuures oluliselt realistlikumaid kui inimene kunagi suudaks maalida. Samas inimese maalitud pildi ebatäiuslikkus rõhutab enamasti mõnd nüanssi, mis muidu tahaplaanile jääks. Kui AI'le anda juhend kunstnikku või heliloojat järgi aimata, võib üsna meisterlikult jäljendada.

      Delete
    2. Võib-olla :) Samas, kas suudaksid ette kujutada AI-d sama treimas sama poweriga lugu nagu näit Metallica Nothing Else Matters (vägagi laia ringi muusika)? Igal juhul saaks AI seda punnitades kõvasti higi valada :D

      Delete
    3. Üks "sama" juhtus ülearu..

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!