Saturday, August 3, 2024

Kukeseenelkäik nr2

Pilt jooksurajalt, mu ratast metsa all näha
kuid seeni ei suuda leida isegi teades kus need on
 
Eilse jooksuringi ajal märkasin silmanurgast midagi tuttavlikult kollast metsavahel vilksatamas. Kuna sealsamas lähedal olin paari nädala eest kukeseeni korjanud jätsin koha meelde. Koju jõudes käisin dushi all, jõin kiirelt hommikukohvi saiakeste ja jogurtiga ning kihutasin rattaga tagasi metsa. Tagant kiirustas hirm, et vahepeal läheb keegi teine "minu" kukekate kallale. Õiges kohas ratta seljast maha, juba tee pealt vaadates polnud kahtlust, et kahekümne meetri kaugusel pisikesed kukekad metsa all. Jaa sõbrad - terav nägemine tuleb ka seenelisele kasuks. Tegin moblaga tee pealt pildi, selle pealt paraku ilma zoomimata pea võimatu kukekaid leida isegi teades, et need seal on.

20X zoom
Seekord suht noored ja pisikesed, see-eest palju ja tihedalt. Kokku leidsin umbes neljast kohast väikeste kollaste seente pesakondi. Sealjuures mitte kõigist eelmisel korral meeldejäänud paikadest. Jackpoti otsa sattusin otse maastikurattaraja kõrval, kümmekonna ruutmeetri suurune kaskede varju jääv ala paksult suuri lehterkukekaid lausa täis. Mõned juba vanad ja hallitama läinud. Kuidas keegi polnud enne mind näinud, ainus seletus tavapäratu kasvukoht - kaskede all??? Seekord märkasin ka trendi, et kukeseentele meeldib kasvada metsaradade peal või vahetus läheduses. Pealeastumine ei paista neid eriti segavat, paari elujõulise seene kübaral võis tallamustrit näha.

Puhastamine on see tüütu osa
Lisaks seentele on see aasta ohtralt pohlasid, Tavaliselt ühed tüütumad marjad korjata, kuid Harku metsas on suured ja tihedad kobarad. Toppisin peotäite kaupa suhu, vahele ka mustikaid. Viimased üllatavalt suured ja magusad, ilmselt juba üleküpsenud. Paistab, et viimaste nädalate hoovihmad ja tugev päike ning soe ilm marjade arengu turborezhiimi lükanud. Oleks neid isegi korjanud aga ajaga kippus kitsaks minema ja kukekad meeldivad mulle kõvasti rohkem. Pealegi saab maitsvaid mustsõstraid ja vaarikaid suurema vaevata oma aiast suhu toppida. Kas teadsite, et valge klaar on juba täiesti valmis ka Tallinnas - esimesed suured pehmed ja mahlast läbiimbunud klaarid õunad tuletavad nii maitse kui välimusega elavalt lapsepõlve meelde!  

Eelmise kuu jooksuinfo olen võlgu: Juulis lippasin 16 korraga 118 kilti keskmise tempoga 4:48 kildi peale. Viie, kümne ega ka kilomeetri distantsil märkimisväärseid aegasid pole ette näidata. Käisin 60 kilti ja sõitsin rattaga 250 km. Samme keskmiselt 16427 päevas, läbitud distants nõks alla 20 km päevas. Puhkuse kohta polegi nii paha ehkki eelmine aasta olin samal ajal tublim.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!