Monday, July 11, 2011

Insenerimõte

Selleks nädalavahetuseks oli plaanitud üks töö, mis kindlasti pidi tehtud saama. Nimelt tuleb midagi ette võtta, et autoga oleks võimalik kaks süsta katusel transportida, sest kui üks sees siis ei mahu rohkem inimesi kui kaks koos juhiga. Töö juures vabal ajal sirgeldasin paberile plaane, kuidas lisakinnitus katuseraam võiks välja näha. Mitte kõige lihtsam konstruktsioon, kuna oli vaja arvesse võtta katuse kumerust, kinnitusi põhiraami külge ja süstade libisemist takistavaid tõkkeid.

Kodus andsin ka vanemale lapsele ülesande omal käel proovida miskit välja mõelda kirjeldamata sõnagagi, kuidas ise seda plaanisin. Tihtipeale tuleb häid ideid kui teine pea erineva nurga alt probleemi vaatab. Esimene mõte, et süstad teineteise peale panna sai konstruktsiooni keerukuse ja ebakindluse tõttu kohe välja praagitud aga teine, et nad kõrvuti kaldnurga all katusele ilma raamita panna oli just see, mida olin lootnud. Nurga all on nad palju kitsamad ja peaks mahtuma ilusti ära.

Otsustasime proovida, püstiasendis hakkas segama süstade põhja kumerus mis katuse kumerusega kokku joostes tekitas vaid ühe ebastabiilse kokkupuute punkti. Asetades aga põhja ülespoole ulatasid mõlemad süstad küll keskelt üle katuse, kuid katuseraami kohalt olid just parajas asendis. Pehmenduseks panin alla ja vahele arvutite transpordiks kasutatavat tugevat vahtplasti ja kui olin mõlemad kummastki otsast ühe nailonrihmaga raami külge kinni tõmmanud tundusid nad kindlalt kinni seisvat. Geniaalne ja lihtne lahendus, vaja polnud mingit lisaraami.

Muidugi oli vaja katsetada, kui vastupidav selline kinnitus tegeliku sõidu puhul on. Istusime kolmekesi autosse ja sõitsime järve äärde aeg-ajalt käega aknast katsudes, kas süstad katusel pole liialt nihkunud. Kohale jõudes tundusid nad sama kindlalt katusel olevat kui kodu juures. Igatahes võtsime alla, lasime vette ja tegime naabripoisiga proovisõidu. Tollele oli esimest korda üksi jäigas plastsüstas olla, aga ei võtnud kaua kui ta tundis end päris mugavalt. Tegime tiiru järvel kuid ilm oli nii palav, et isegi vee peal võttis kerge liigutamine läbihigiseks.

Tagasi kaldale, süstad katusele ja poest läbi, kus lastele sai suur maasika jäätis ja endale õlut autasuks osta. Eriti meeldis mulle see, et uue süsteemiga on süstade katusele paigutamine ja maha võtmine ülikiire ja lihtne - viis vahtplast plaati, kaks nailonrihma ja 10 minutit ajakulu.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!