Tuesday, December 25, 2018

Tavapäratu Jõuluõhtu


See aasta on jõulude ajal tervel perel pikalt vabad päevad. Nii mõnus 25'da hommikul mobla alarm kinni toksata ja edasi põõnata. Tudisime üheksani välja, praegu pool üksteist, lapsed ikka magavad. No mis lapsed, üle kahekümnesed preilid, ühel pealegi noormees kaisus. Kohvi ja keeksitüki tõin voodisse lootes, et jõulude puhul naisuke sellist pattu pahaks ei pane. Netis surfates saatsin välja jõulutervitusi ja vastasin sissetulnutele.

Jõulutoidud
Eestis, eriti lõuna pool on lausa muinasjutulised talveilmad kui insta pilte uskuda. Uudiste osakonnast sain teada, et börs kukub kolinal. Lõpuks ometi on ka ärimehed hakanud mõistma hullu riigijuhiks valimise võimalikke negatiivseid tagajärgi majandusele. Adekvaatse hinnangu saab anda alles paari aasta pärast kui võrrelda börside seisu enne Trumpi valimisvõitu ja peale tema eeldatavat kaotust. Delfi TV näitas aasta sensatsioonilisemaid liiklusvideosid, surmasaanute arv olla järsult ülesmäge läinud peale aastaid kestnud langustrendi. Kinnisvara hinnad ilmselt saavutanud lae, kui järsk kukkumine tuleb, sõltub paljuski ülemaailmsetest sündmustest, tänapäeva globaliseerunud maailmas oleme kõik omavahel seotud. Naftahindade langus peegeldub ka bensuhindades, aastaid pole alla 90 sendise (60 eurosenti) liitrihinnaga saanud tankida.

Rahvas jõululauas
Sushi kaifib minu hopa
Esimesed jõulud üle väga pika aja kui pidusöögi lauas keegi peale meie nelja istub. Kuidagi natu imelik ja nostalgiline tunne: lapsed suured, möödas ajad kui vaid meie pere koduloomadega jõululauas. See aasta siis noorema tütre sõber ja üks eesti poiss, kellele ajutist ulualust pakume. Ei olnudki ma ainus üksi õlut luristav isane lauas. 

Isetehtud verivorstid olid jube hästi välja tulnud, tavaliselt ma neid suurt ei fänna, seekord läks kaks suurt loosi. Peekonisse mähitud täidisega sealiharullid, hapukapsad, kartulid, aedviljad, kõrvitsasalat ja pohlamoos. Kinkideeelne jalutuskäik toimus pimedas nagu ikka. Vahtisime ümbruskonna jõulutulede väljapanekuid. Lund pole kübetki aga vähemalt ilm külm, kergetes miinustes. Magusaks saime mangotordi ning traditsioonilise rootsi tetsepti järgi küpsetatud keeksi, kõrvale limpsisime veits teravamat jooki. Tunnike lobisemist ja kippuski haigutus peale.

Kutsik omastas hoobilt mu kingituse, sooja pehme teki
Pühapäevahommikul kaalule ronides võisin rahulduse ja mõningase üllatusega tõdeda, et isegi jõulueelsel söömapidude perioodil on võimalik ilma erilise pingutuseta alla võtta – 84.1 kg pea kilo vähem kui eelmisel pühapäeval. Sellise tempoga peaks hiljemalt vabariigi aastapäevaks normaalkaalu ehk 80 ja 82 vahemikku jõudma. Kaasa nägi küll kõvasti vaeva, et graafikul tuleks pisike laine sisse. Jõulutoitusid pugisin nautides, ilma süümekateta täie rinnaga. Plaanitaval aastavahetuspeol pole samuti kavas dieedi peale isegi mitte mõelda. Samas ei tähenda see terve nädala jooksul pidurdamatut õgimist. Siinkohal soovin kõigile ilusaid jõulusid ja rikkalikku pidulauda koos ohtra joogipoolisega!

5 comments:

  1. "Nii mõnus 25'da hommikul mobla alarm kinni toksata ja edasi põõnata." No ma ei tea, mu meelest oleks ikka palju mõnusam see alarm juba eelnevalt välja lülitada, et ta 25ndal endast märku ei annaks. Mul oleks küll uni rikutud ja mingist edasipõõnamisest ei saaks juttugi olla. Ok, võib-olla 15 minutit hiljem, aga ikkagi! :)

    ReplyDelete
  2. Mul nii puhas südametunnistus, et miski ei sega minutiga uuesti uinumist ja rahuga edasi põõnamist ;) Aga muidugi olin lihtsalt unustanud tavalise äratuse peale. Boonuseks, et siis näed (või siis jääb meelde) rohkem unenägusid :D

    ReplyDelete
  3. börs - ega ometi mitte Mattise uudise peale?

    ReplyDelete
  4. Mitte ainult, mitu asja jooksis kokku. Samas juba hüppas 5% üles tagasi. Tegelt keegi ei tea mis tulemas, siit ka sihuke volatiilsus: pisikesed uudised võimenduvad üle.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!