Wednesday, March 10, 2021

Evolutsioon - see on ju imelihtne.

Kõigepealt lisan hoiatuse kodanikele, kes eelistavad ebameeldivaid uudiseid mitte teada: postitust edasi lugedes riskite halva meeleolu ja stressiga. Kavas jagada ilma igasuguse empaatiata ajakirjas Nature ilmunud artiklit. Populaarteaduslik tavakodanikule mõistetav kokkuvõte Science Daily's. Teatavasti üritatakse tõsiselt võetavate artiklite puhul toetuda äärmiselt põhjalikult läbitöötatud ja teiste teadlaste poolt kontrollitavale uurimistööle. Juttu tuleb koroonaviiruse evolutsioonist.

Kes inglist jagab saab aimu järgnevast lõigust, mis võtab lühidalt kokku probleemi olemuse: "Our study and the new clinical trial data show that the virus is traveling in a direction that is causing it to escape from our current vaccines and therapies that are directed against the viral spike" - neile, kel raskusi, lisan omapoolse kohmaka tõlke: "Meie uuring ja uute kliiniliste katsete andmed näitavad, et viirus areneb suunas, mis võimaldab tal pääseda praeguste ogavalgu vastu suunatud vaktsiinide ja teraapiate mõju alt".

Maakeeli: Evolutsiooni käigus saavad eelise need viiruse mutatsioonid, kes ühel või teisel viisil võimelised paremini ellu jääma (omaette põnev teema, kas viirust saab üldse defineerida elusolendina) ja levima vältides inimese poolt väljatöötatud vaktsiine ning ravimeid. Uute tüvede järjest laialdasem levik on otsene evolutsiooni tulemus. Vaktsiinide poolt esile kutsutud antikehade viiruse neutraliseerimisefektiivsus langes Briti tüve puhul kaks korda kuid Lõuna-Aafrika tüve puhul 7.5 korda. Kui kahekordne langus pole hull siis 7.5 kordne paneb tõsiselt muretsema.

Vaktsiinid ja antikehadel põhinevad ravimid kasutavad ogavalgu proteiine viiruse äratundmiseks mistõttu mutatsioon ogavalgus võib oluliselt mõjutada nende efektiivsust. Samuti on organismi eelneva haigestumisega enda immuunsüsteemi poolt toodetud antikehad vähem efektiivsed uute tüvede vastu suurendades oluliselt uuesti haigeks jäämise ohtu. Sisuliselt liigub koroonaviirus sama trajektoori pidi mis gripp, tootes pidevalt uusi tüvesid. Vältimatult tekib millalgi üks või mitu, mis ei allu praegustele ravimeetoditele nõudes uute vaktsiinide ja ravimite väljatöötamist. Gripivaktsiin on igal aastal uus, efektiivsus väga kõikuv, sest keeruline ette ennustada, milline tüvi või mutatsioon just sel aastal laiemalt levima pääseb. Mida rohkem inimesi on nakatunud, seda rohkem on aktiivseid viirusi ja seda suurem võimalus, et üks neist "õnneliku" juhuse läbi muteerub uueks vaktsiiniresistentseks või kergemini nakatuvaks või muud moodi ohtlikumaks kui senised.

P.S. Sisulist vahet pole inimese ja viiruse evolutsioonil, lihtsalt esimese puhul kulus ahvide ja inimeste ühisest eellasest inimeseks arenemiseni miljoneid aastaid samas kui viirusel kulub uue tüve tekkimiseks vaid loetud nädalad. Viirus on võrreldamatult lihtsam, arvukam ja lühema paljunemistsükliga.

4 comments:

  1. Evolutsioonis kanduvad edasi liigi tunnused muteerumisel muutuvad omadused paremini nakkav omadus on ainult kiiremini paljunev omadus, ehk nõgem omadus sureb ennem välja ja kiiresti paljunev muutub domineerivaks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kokkuvõttes on mutatsioonide tõttu tekkinud liigile kasulike omaduste edasi kandumise tõenäosus suurem. Ei maksa unustada juhuslikkuse faktorit. Viirusel võib tekkida supermutatsioon aga kui kodanik, kes seda kannab sureb maha jõudmata mutantviirust levitada pole supermutatsioonist mingit kasu.

      Delete
    2. Täna 10 märtsil lisandus veel halbu uudiseid Briti mutatsiooni asjus - kuni 2x letaalsem. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210310122445.htm

      Delete
    3. Kui immunsussüsteem tapab nõrga ja aeglaselt paljuneva viruse ära,jääb alles tugevam ja kiiresti paljunev, kui paljuneb kiiremini, siis ka viiruse doos on suurem järelikult võtab organismi üle suurema tõenäosusega ja kiiremini ka "väikse" nakkkuse puhul kus oranismus saaks ise hakkama.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!