Wednesday, March 3, 2021

Imede aeg

Eilne ähvardav päikeseloojak - Koroona tõmbab Torontole teki peale😜

Asjaolu, et minu arusaamine Misha omaga kokku langeb kvalifitseerub ilma igasuguste mööndusteta imede alla. Lugedes Delfist tema arvamusavaldust tekib kahtlus, ega tüüp ometi mu blogi loe ja lõdvalt selle alusel plagiaati pane😁 Samas on siiski ilmselt tegu lihtsalt ekspertide hinnangute alusel 1+1 kokku rehkendamisega nagu seda minagi teen. Tänagi võis AK'st kuulda meedikute suht hirmutavaid numbreid ja prognoose.

Mõne aja pärast ei jää ka sõrgu vastu ajaval valitsusel miskit muud üle kui kevadisele sarnane eriolukord välja kuulutada ja kaubandus lukku panna, ilmselt tuleb ka liikumispiirangud sisse viia. Viivitamine ainult süvendab probleemi, iga kaotatud päeva hinnaks lisaportsu kodanike haiglasse ja neist osade hiljem surnukuuri jõudmine.

Eks meilgi Ontarios oli esialgu kõva vastuseis piirangutele ja eriolukorrale. Täna sai Torontos täis 100 päeva "Stay Home" kõige karmimat liikumispiirangute ja kaubanduse praktiliselt täieliku sulgemisega eriolukorda, ja polegi midagi hullu juhtunud. Ontario suutis tõenäoliselt tänu piirangutele ära hoida sellise laine, mida praegu Eesti kogeb. Reedel valitsus arutab, kas liikuda ühe sammu leevendamise suunas "halli tsooni", mis oleks vaid kerge leevendus.

Olukorra tõsidusele heitis uuesti valgust tänane teade kolleegi surmast. Minust veidi noorem täie tervise juures (enne nakatumist) mees nakatus jaanuari lõpus. Veebruaris viidi haiglasse, põdes suht raskelt. Veetis haiglas paar nädalat, hakkas paremini tundma, saadeti koju. Kolm päeva hiljem südamerabandus, tüübil polnud kunagi varem südameprobleeme olnud. Arstide sõnul koroona komplikatsioon aga statistikasse läks kirja kui südame veresoonkonna haiguste ohver. Seega ainus kindel viis jamasid vältida on üritada nakatumisest hoiduda, teie vanus või tervislik seisund ei pruugi päästa. Tänases Õhtulehes hoiatav lugu ühe eestlanna haiguse kulust.

24 comments:

  1. Kaks asja.

    Üks:
    Kõlvart on hea näitleja, kes mängib valgustatud vürsti. Ta jälgib valitsuse seisukohti ja kui on midagi, millele vastandumine on parasjagu populaarne, siis vastandub. "Värdjad riigi eesotsas tahavad seda, aga mina kaitsen oma alamaid ja nõuan hoopis toda!!!"
    See töötab hästi, ja muidugi on tal mõnikord ka sula tõde.

    Kaks:
    Mina sinu asemele ei võtaks suud väga täis teemal "ühiskond toimib". Jah, SINUL või teie perel on hästi. Minul on ka, aitäh. Kuid peidetud efekte sa ei näe ja ei taju. Mina ka ei taju, aga sina minu arust vaatad neist ka väga hoolega mööda.

    Kõige räigemalt saavad pihta lapsed, mida väiksemad, seda hullemini. Ja ma ei mõtle siin olustikulisi detaile. Laste kujunemis-ea keskkond on juba aasta olnud täiesti ebanormaalne. Nad on oma sõpradest ja sugulastest täiesti lahti lõigatud. Normaalsed füüsilised mängud on sisuliselt olemata. Teise inimese puutumine on olemata. Mitte keegi ei tea, millised jamad sellest tulevad. Lapsed ei õpi probleemide lahendamist, koostööd, sotsialiseerumist.

    Ehk - sinu vaade üldisele karantiinile on minu arust väga isekas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen Kauri number kaks punktiga 100% nõus!

      Delete
    2. +1 Kauri kommentaarile. Ei saa maailma toimimist hinnata oma isikliku mätta otsast. Ühsikond EI toimi. Inimestel pole tööd, sissetulekut, lapsed istuvad kodus, pmst jääb 1 kui mitte 2 õppeaastat vahele. Igasugused zoomid jm kräpp ei ole lahendus õppimisele.

      Sellised blogipostitused on isekuse tippklass.

      Delete
    3. Anonüümik, kui mitu surnut ja püsivate tervisekahjustustega kodanikku on sinu arust väärt täispalka tööl ja laste kontaktõpet.
      Muideks ühiskond toimib: keskmine palk kasvas 3.4%, kriisi kohta pole nagu paha. https://www.stat.ee/et/avasta-statistikat/valdkonnad/tooelu/palk-ja-toojoukulu/keskmine-brutokuupalk

      Delete
    4. Loomulikult - valitsused asusid raha trükkima ja laiali külvama. Inflatsioon noh. Kinnisvara hinnad üle ilma olevat ka korralikult tõusnud. Päris majanduse käekäiku ei kajasta see arv kuidagi.

      Itaalias (ja ilmselt mitte vaid seal) olla oluline osa väike-ettevõtlust maffia kätte üle läinud. Ettevõtted hakkasid pankrotti minema ja lõputu rahavaruga maffia ostis kõik sulas üles. Väliselt tundub, et kõik on hästi ja toimib nagu enne, ainult et võim on vaikselt vahetunud.

      Delete
    5. Raha trükiti juurde (triljonitesse ulatuvad abipaketid ja laenud) vaesem rahvas sõi selle ära, paremini toimetulevad suunasid börsile ja kinnisvarasse, tulemuseks mõlema hinnatõus. Ilma toetusteta oleks olnud börsikrahh ja üleüldine depressioon. Nüüd tohutute laenudega edasi lükatud, kauaks ... ei tea. Väikeettevõtjail on kahtlemata raske.

      Delete
  2. Kirjutan Kauri kommentaarile alla (punktile number kaks, Kõlvartist ma ei tea midagi).

    Koroonapandeemia järelmõjud avalduvad aastate ja aastakümnete pärast. Just sotsiaalsed ja psühholoogilised. Ma ei ole piirangute vastu, aga seisukoht "paneme kõik kinni" on lühinägelik. Mitte et mul paremat varianti välja pakkuda oleks, muidugi.

    ReplyDelete
  3. Peaminister teatas teleesinemises, et meil käib sõda. Sel juhul tuleks peaministril (kindralstaabi ülemal) jagada käske ning korraldusi, mitte paluda ja veenda rahvast (sõdureid) - kui sõda, siis sõjaolukord. Selline poolkinni-poollahti olek teeb kõigi (mitte ainult laste ja noorte) elu-ja olukorda üksnes halvemaks. Minu arusaamist mööda võitleme praegu eelkõige meditsiinisüsteemi kokkukukkumise vastu - juba praegu jääb tohutu mass kroonilisi haigeid õigeaegse ravita, mis omakorda suurendab süsteemi koormust tulevikus. Kui praegu (veel viimasel hetkel) teha lukustus, siis ehk on võimalik päästa märksa suurem hulk krooniliste haiguste käes vaevlevaid inimesi. Mis puudutab Kõlvartit, olen Kauriga nõus, aga nimetada isekateks lukustuse pooldajaid...no ma ei tea. Noortel on paindlik psüühika, tulevad välja ja elavad edasi, erinevalt medsüsteemi kollapsi tõttu ravita jäänud haigetest. Oma kogemuse najal ei saa ma küll öelda, et minu teismeline noorim poeg oleks terve aasta olnud ebanormaalses keskkonnas - kevadine eriolukord oli pigem paar kuud uut ja teistmoodi kogemust, suvi-sügis tavaline koolipoisi elu kõigi tegemiste, trennide ja laagritega, mõningad piirangud on nüüdseks olnud paar kuud. Saab hakkama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Konn,

      a) ma ei kutsu isekateks mitte lukustuse pooldajaid, vaid siinse blogi autorit. Ja mitte lukustuse pooldamise, vaid selle probleemide eitamise tõttu.

      b) noorte (kelle all mina mõtlen lapsi vanuses 1-5 aastat) paindlik psüühika ongi probleem! Nad õpivadki elama ilma sõpradeta, vanavanemateta, füüsilise kontaktita. See on jube.

      Muide. Eesti teismeliste enesetappude arv tõusis 2020 aastal mitu korda. Kanadas - ei muutunud või vähenes. (Info ajalehtedest, päris statistikat mul pole.) Võib-olla polegi Kanadas psühholoogilisi probleeme, ma kannan Eesti hädad teisele riigile üle ja tomil on sula õigus, et neil on kõik hästi? Võib ka nii olla.

      Delete
    2. Eks tulevik näitab - tõe kriteerium on ju minu ajastu kommunismiehitajate piibli järgi praktika:) Mulle üldiselt blogides linkimine ei meeldi, aga üks stsenaarium oleks selline:
      https://leht.postimees.ee/7193285/kristo-erikson-intensiivis-on-vaga-raske-haiguspildiga-keskealised?_ga=2.224546840.347581281.1614569217-1312097287.1614469153

      Delete
    3. Inimesed kalduvad iseenda kogemust laiendama kõigile teistele ka. Et minul on ju kõik korras - töötan kodukontoris, lapsed saavad distantsõppel imeliselt hakkama, kuller toob toidukraami ukse taha ja kogu elu töötab laitmatult - järelikult on kõigil nii ja miks nad nurisevad? Aga kõigil ei ole nii. Ja inimene oma hästi toimivas elus lihtsalt ei näe seda, kuidas teistel nii hästi ei toimi.

      Delete
    4. Konn, jah, Eesti olukord on koroona mõttes väga väga halb. Ma selles osas olen Tomiga täiesti nõus, et Eesti on piirangutes olnud liiga leebe. Ja ma täiega toetan kas tugevamaid piiranguid või olemasolevate tugevamat jõustamist. S.t. ma ei vaidle üldse vastu Tomi viimase kümne sissekande põhi-väitele.


      Delete
    5. Kaur, kui praegu vanavanemaid ei kaitsta koroona eest siis lapselapsed ei näe neid kunagi, mitte ainult mõned kuud!

      Delete
  4. Küsimus on selles, et on olemas karmid piirangud (mida Eestis veel kaugeltki ei ole) ja väga karmid piirangud, mil kodust ei tohi väljuda, toit tuuakse hädaabina ukse taha jmt. Väga karmideks piiranguteks ei saagi inimesed valmis olla, Eesti riik ilmselt ka ei suuda neid hallata. Aga nakatumise kasv võib selliste kehtestamise muuta möödapääsmatuks ehk ainsaks veel toimivaks meetmeks. Praegu on piirangud hilinenud ja liiga leebed, järelikult olukord läheb käest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 🙄Peaminister jätkab veenmist lootes inimeste arukuse peale: "kui kõik inimesed võtavad end kokku ja piiranguid järgivad, siis on võimalik viirus alla suruda."

      Delete
    2. Peaministri kohal istuv inimene ei ole mitte kunagi juhtinud mitte ühtegi ettevõtet või organisatsiooni. Sattus kohale, kus peaks juhtima riiki/valitsust. Kuidas ta peaks seda oskama?

      Delete
  5. Väitele, et kontakte vähendavad piirangud on tõhus koroonavastane meetod vist keegi ei vaidle vastu. Edasi arendades: mida karmimad kontakte vähendavad piirangud seda efektiivsemad koroona vastu võitlemisel.

    Piirangud on ebamugavad, ei vaidle aga siin tuleb mängu küsimus valikust kahe halva vahel. Kas piirangud või koroona - nooremad ja tervemad, keda koroona vähem ohustavad eelistavad ilmselt piirangutevaba elu, vanemad ja haigemad - ohugrupp eelistaksid isekalt ellu jääda ;)

    Personaalselt isekana ei tahaks ma mingeid piiranguid. Esiteks pole ei mina ega siinne pere ohugrupp ja nakatumise korral tõenäoliselt põeksime kergelt. Mu meelistegevusi suusatamist, karated ja reisimisi häirivad piirangud räigelt. Vanemad lähisugulased vaktsineeritud. Piirangud pole absoluutselt minu huvides!!!

    Piirangute või koroona pikaajaliste mõjude kohta ei maksa spekuleerida, sest seda ei tea keegi sel lihtsal põhjusel, et koroona on kestnud vaid aasta, piirangud veel vähem.

    Kuidas ja kui palju mõjub inimeste vahelise suhtlemise vähenemine eri vanusegruppidele ei oska kommenteerida. Paraku on momendil esmatähtsaks siiski pandeemiast jagu saamine, kõik teised probleemid teisejärgulised.

    Kaurile vastuseks: ma väitsin, et 100 päeva rangete piirangutega ei juhtunud midagi hullu, mitte et kõik oleks hästi - need ikka kaks eri asja. Lisaks, et ilma piiranguteta ennustati olukorda hulluks minevat, seda just meditsiinisüsteemi kokkukukkumise tõttu. Kanadas hinnatakse inimelusid (ka vanade ja haigete) väga kõrgelt, kõrgemalt kui kodanike shoppamise, reisimise või koolis kontaktõppe vajadust. Aga mõistan ja austan, et erinevatel maadel, rahvastel ja inimestel on väärtushinnangud erinevad ja nende otsuseid ning vaateid määravad nende väärtused.

    ReplyDelete
  6. Eesti prioriteet on bürokraatia elus ja hea tervise juures hoida, kõik muu tundub olema suht suva. :(

    ReplyDelete
  7. arvamuste lapitekk
    laotub üle riigi
    õmblused on näha

    ReplyDelete
  8. Siin on ametlikud andmed kuidas kogu koroona värk on kanadalaste elusid mõjutanud.
    https://www150.statcan.gc.ca/n1/pub/11-631-x/11-631-x2020004-eng.htm

    Pooldan piiranguid, kuigi samas tean, et väga paljudele toovad piirangud endaga kaasa suuri emotsionaalseid ja finantsilisi kahjustusi.
    Tore kui teie perele 100+ päeva lukus istumist midagi eriti hullu pole endaga kaasa toonud, kahjuks ei sa sama paljude teiste inimeste kohta öelda, mis tahes riigi puhul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Väga põhjalik ülevaade statCan poolt. Ma ei jaksa kõiki numbreid analüüsida aga üks üldistav koht jäi silma:

      Severe declines in most types of economic activity
      During Q2, household spending fell by a record 13% as families faced heightened levels of job and income uncertainty.

      Employment earnings fell by almost 9% in the second quarter. At the same time, household disposable income rose by almost 11%, because of the transfers and income supports provided by governments. Higher disposable income, coupled with lower spending, pushed the household savings rate to just over 28%, up from about 8% in the first quarter.

      Leibkondade kulud kahanesid 13% (ei imesta sugugi, kodukontoris töötades ei kulu transa ja väljas söömise peale) reisida ei saa. Töised tulud vähenesid 9%, mida rohkem kui kompenseerisid igasugu toetused 11% tõusis sissetulek. Kokkuvõttes suurenes ülejäänud raha hulk 28%'ni võrreldes eelneva 8%'ga. Õige hea mitte lihtsalt pole hullu.

      P.S. Inf on muidugi suht vananenud eelmise aasta kohta, mistõttu 100 päeva lockdown pole kajastatud.

      Uuema infi alusel on tööpuudus jaanuaris 9.4%, põhilised kaotused osaajalise töö puhul, täisajalisi töökohti vähenenud võrreldes koroonaeelse ajaga vaid 2.7%. Canada GDP langes umbes 4% 2020.

      Delete
    2. No kui nii on kui TT kirjutab, siis Kanadas tõesti normaalne. Eestit ei ole võrrelda, sest meil ju enamuse aja piirangutest vaba olnud. Meil vist oli GDP langus 2,.. %. Eestis on jama see, et kannatavad just need, kelle sissetulekud niigi väikesed. St absoluutnumbrites asjad paremad kui väga paljude inimeste taskutes. Ja nt lugesin eile uudist, et Itaalias suurenes absoluutses vaesuses olevate inimeste hulk päris märgatavalt (ei leidnud praegu üles artiklit, et täpseid numbreid tuua, aga see number oli ehmatav).
      Ma ka hetkel pooldan karmimaid piiranguid, aga samas mõistan, et need toovad väga paljudele kahju, mille mõju me isegi praegu ei suuda hinnata. Kahjud ei ole ainult rahalised, vaimne tervis on löögi all, kindlasti läheb sinna ka inimelusid.

      Delete
    3. Kardetavasti on see nii üle maailma, et vaesem rahvas kannatab rohkem, sest neil seda kaitsvat finantsilist "rasvakihti" palju vähem. Siingi põhiline töökaotus osaajaliste ja teenindussfääri madalapalgaliste töökohtade puhul. Samas riigi toetus oli selline ühe mõõduga, et osa madalapalgalisi said rohkem toetust kui enne palka. Eks ka stress tugevam kui kindlustunne madalam.

      Delete
  9. Kanada on suur ja lai, ning provintsiti olukord väga erinev. Valitsus on pumbanud raha nii töötute kui äride toetuseks. Kindlasti mitte nii palju, kui vajatakse, aga kust sa seda võtad, kui võtta pole ja lõpmatult katteta raha välja andmine tähendab peavalu lõpuks kõigile. See on üks külg. Teine on ikkagi need, kes kehvemas olukorras. Ma olen tegelikult üllatunud, kui paljud võtavad olukorda reaalselt ning saavad hästi aru, kui oluline on ikkagi pandeemiale piir peale saada. Jah, meie perel on suht hästi, kuigi noorem tütar kaotas ju ka mitmeks kuuks töö. Ta sai toetust küll, millest kolmandiku peab küll riigile tulumaksuna tagastama... Kõlab ju uhkelt, et anname nii ja nii palju, aga lõpuks tuleb välja, et tühjagi. Oleme samas sellised usinad eestlased, kes alati valmis ka kõige halvemaks, valmis kehvemalt toime tulema. Meil on see kogemus hästi olemas. Tütred meil ka kuidagi nõnda kasvanud, et pole päris lumehelbekesed ning luksust ega viimase peal asju taga ei aja 🙂 Huvitav oli vestlus ühe teise eestlasega, kellega tõdesime, kuidas need, kel töö, töötavad nagu segased, ja siis on nende kõrval täiesti töö kaotanud. Ja see segaseks töötamine on hetkel minu kõige suurem mure... Varsti ei suuda ma end enam isegi lohutada, et vähemalt on töö olemas. Mis sest kasu, kui ületöötamine tervist rikub, ning viiruse poisile suurema voli annab külge karata ja pahandust teha...

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!