Thursday, March 25, 2021

Double Trouble

Täitsa hea õlts!

Topeltjamaks võib küll nimetada uudist Indiast. Nimelt leidis kinnitust uue topeltmutant koroonaviiruse tüve avastamine. Iseenesest ei ületaks mitme geenimuudatuse kuhjumine uudiskünnist kui tegu poleks olulise piirkonnaga viiruse ogavalgus. Esimene muutus E484Q on väga sarnane teada-tuntud Lõuna Aafrika omale E484K, mille puhul põhjust karta vaktsiinide mõju vähenemist. Teine mutatsioon L452R, mis esmalt avastati Californias, muudab lisaks vaktsiinide mõju vähendamisele viiruse ka kergemini nakatavaks. Kuna topeltmutant nii uus pole selge mõju kvantitatiivne ulatus: kas ja kui mitu protsenti ning millised vaktsiinid kaotavad mõju või palju kergemini nakatuvaks, letaalsemaks mutant osutub.

Mutatsioonid toimuvad pidevalt viiruse (iga elusolendi, sealjuures inimese) iga uue põlvkonna puhul. Absoluutne enamus ei avalda viiruse toimimisele mingit või siis nii tühist mõju, et tegu taustmüraga. Ülejäänute, ehk siis oluliste puhul toimib looduslik valik. Viirusele kahjulikud surevad välja ja ei kandu edasi, enamus neist ei jõua seega kunagi teadlaste "mikroskoobi" alla. Kaduvväike protsent kasulikke võivad esialgu õnnelike juhuste kokkulangemisel edasi kanduda ja omades evolutsioonilist eelist vähehaaval hakata kanda kinnitama.

Ainuüksi fakt, et see uus topeltmutant viirus on avastatud vihjab olulisele eelisele originaalvariandi ees. Milles iganes eelis seisneb pole momendil teada, ehkki ogavalgu kui rakku sisenemist reguleeriva ja enamuse vaktsiinide sihtmärgiks oleva atribuudi muutus vihjab võimalikele probleemidele. Muideks viiruse edukas mutatsioon ei pruugi sugugi inimese jaoks halb olla. Viiruse seisukohast parimaks võimaluseks on tavaliseks parasiidiks muutumine sealjuures peremeesorganismi tapmata. Eriti soovitav hoopiski koostööd teha nagu miljonid teised mikroorganismid, kes meie kehades mõnusa äraolemise on leidnud.

Eesti olukorda pole mõtet pikalt kommenteerida. Viirus kandub endiselt edasi kontaktide kaudu mistõttu pole vaja kulutada miljoneid teaduslikuks uurimistööks avastamaks, et viiruse levikut saab vähendada kontaktide vähendamisega. Valitsus on lisaks poolikutele meedetele jäänud suures osas verbaalse hoiatamise ja ähvardamise tasemele: Kui te sõna ei kuula siis võtame suve ära. Rahvas on kahevahel: kas võtta kevadest viimast ja saata suvi kuradile või üritada veel kannatada ehk isegi karmistada piiranguid. Neist, kes ikka veel viiruse või pandeemia olemasolu eitavad pole mõtet rääkida.

Peaminister väitis, et eriti rohkem midagi piirata pole. On ikka küll, vaata ringi maailmas. Isegi ülelahe sugulasrahvas kaalub palju-palju madalamate numbrite juures karme liikumispiiranguid, lugege ise Hesarist kui mind ei usu. Meil Ontarios minnakse ilma valehäbita nakkuskollete kallale, hiljuti pandi terviseameti otsusel päevapealt Amazoni keskladu kinni ja saadeti 5000 töötajat 2 nädalaks karantiini. Bezosele sihuke pull ei meeldinud sugugi, samas andis provintsivalitsus mõista, pea mokk maas, muud lahendust pole. Tavakodanik peab oma pakikesi tavalisest vähe kauem ootama, pole kuulda, et keegi suurt hädaldanud oleks, elame üle. Samas tuleb tunnistada, et kõigile meetmetele vaatamata tõuseb ka siin vähehaaval kolmas laine.

Eestis on kogu epideemia jooksul ametlikult pea 100000 tuvastatud nakatunut (muideks rohkem kui Hiinas), esimese vaktsiinidoosi saanuid 172000. Arvestades, et esimene number ilmselt kõvasti madalam tegelikust kujutan ette enam-vähem immuunsete kodanike arv hakkab lähenema nii 40'le protsendile. Koroona levik momendil nagu investeerimise püramiidskeem - mida kiiremini levib, seda kiiremini saavad uued investorid otsa ja kogu värk kukub kokku, ehk siis pandeemia peatub uute peremeesorganismide puuduse tõttu - teisi sõnu karjaimmuunsus. Paraku üks pisike aga, mis muudab kõik: viirusel on varrukas mutandijokker, õieti ajastatud väljakäimisel algab kõik otsast peale.

Mu arust on Eesti momendil nakatumise harjal või väga lähedal. Haiglate koormus ja suremus tõusevad veel veidi aega, sest paarinädalane viide. Mitmete asjaolude kokkusattumise mõjul (läbipõdenute ja vaktsineeritute suhtarvu suurenemine, rahva käitumist muutev uus ehmatuslaine (eriti muukeelsete puhul), piirangute võimalik tõhustamine) peaks toimuma suht järsk nakatumiste langus kevadel. Kui piiranguid liiga vara maha ei võeta ja kodanikud enneaegselt tähistama ei kuku, on lootust täitsa normaalseks suveks. Kui ainult mingi uue ja vastiku supermutandi tont varjus ei piiluks, mis kõik arvestused segi võib lüüa. Mitte isegi too India variant vaid fantoom, mis pole veel tekkinudki. Suurte arvude seadus: mida rohkem võimalusi (viirusi), seda suurem tõenäosus, et äärmiselt ebatõenäoline sündmus toimub.

2 comments:

  1. Tänane uudis, et Soome valitsus kehtestab piirangud, võimalikud stsenaariumid avaldati YLE uudistes: https://yle.fi/uutiset/3-11855149

    ReplyDelete
  2. Kes soome keelt ei valda siis siin eestikeelne lühikokkuvõte: https://www.err.ee/1608154192/soome-kolm-vaikest-valitsusparteid-noustusid-liikumispiirangutega

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!