Friday, March 5, 2021

Sümpaatne kuid jõuetu

Vaatasin Esimeses Stuudios peaministri esinemist. Mis ma oskan kosta, jutt mida rääkis oli formaalselt ja juriidiliselt korrektne, selgitas paar mulle varem segaseks jäänud kohta ilusti ära (eriolukorra kehtestamine näiteks). Pani ka Kõlvarti osavalt paika. Rääkis otsekoheselt ja ümmarguselt keerutamata nagu Ratas ennevanasti (no ilmselgelt vähe poliitilist kogemust😁) Kokkuvõttes väga sümpaatne ja kena, normaalses olukorras paremat ei oska tahta, aga ...

Aga koroonakriis eeldab jõulist käitumist ja seda ma ei näinud. Kaja elaks nagu ikka veel laulvas revolutsioonis, kus inimesed olid ilusad ja head ning sõnakuulelikud, Eesti hüvangu nimel pikemalt mõtlemata nõus igasugu ohvriteks. Rahva veenmist ja palumist on ta harrastanud kogu selle aja, mis peaministri toolil istunud. Taoline taktika töötaks mingis utoopias, kus inimesed õilsad ja haritud - paraku pole maamunal sihukest riiki olnud ja kardetavasti ei tule ka.

Peaminister väitis, et ei saa käia töökohtades kontrollimas reeglite täitmist või kodudes kogunemisi inspekteerimas. Mis mõttes ei saa, saab küll aga ei taha liberaalina sunnimeetodeid rakendada. Ontarios näiteks eriolukorra algul anti riigiametnikele ja politseile vägagi laiad volitused nii ettevõtete kui eravalduste kontrollimiseks. Peale seda kui esimesed paarkümmend pidu laiali peksti (korraldaja miinimumtrahv $10000, iga kinnipüütud osaleja lisas omalt poolt $700 juurde) kadus kodanikel kiirelt isu pidutseda. Üks resto üritas kinnipanemise keelule vilistada ja jõudis isegi pool päeva lahti olla, kundedeks koroonaeitajate ja maskivastaste kamp. Praegu käib kohtuteed, ähvardavad trahvid on tohutud. 

Tõele au andes on Eesti puhul raske ette kujutada, et politsei jõuaks Maardus või Lasnamäel purjus sünnipäevalistega jageleda. Samas ei maksa rahvuslikule pinnale langeda, kahtlemata leidub piisavalt eestikeelseid jõmme, kes põhimõtte pärast pidutseksid kuna peavad seda enda vääramatuks inimõiguseks.

Sama lennukitega reisimisega - pole Kanadas otseselt keelatud aga muudetud riigi poolt nii kalliks ja ebamugavaks, et rahvas ei reisi. Maapiir USA'ga tavakodanikele suletud kevadest saati. Sõbrad, ka demokraatlikus riigis saab väga karme piiranguid rakendada kui ainult tahtmist on! Uudistest kuulen, et Lõuna Aafrika tüve toovad süüdimatult Eestisse Tansaaniast saabuvad kodumaised turistid. Kas reisimine on tõepoolest sellises olukorras hädavajalik. Äärmiselt kergelt keelustatav nagu kevadel võis veenduda. Kas ma olen kade: jah ja ei, ilma vaktsineerimata ei riskiks küll praegu maailma peale seiklusi otsima minna. Mullegi meeldib vahel riske võtta aga mitte lolle ja mõttetuid.

Meil siin juba hoiatatakse, et võimalik homne kerge piirangute leevendamine võib kaasa tuua katastroofilise (kohalikus mõistes 5000 päevas ajab eestlase muigele kuna võrreldav Eesti 500'ga) nakkuse leviku kiirenemise ja uue täieliku lockdowni. Ma pole oma Canada tuttavatele julgenud isegi öelda, millised numbrid on praegu Maarjamaal.

34 comments:

  1. Su eelmise loo kommentaare lugedes leidsin, et ma olen nõus sinuga, Kauriga, Lendava Konnaga ja Klariga. Täielik skisofreenia, kõigil on õigus, ükskõik kui vastandlikel positsioonidel nad poleks.
    Kuid kui kasutada vana head kaheks pooleks jagatud paberi trikki, kus üks tulp on reserveeritud hea ja teine paha jaoks, siis näiteks koroonapiirangutest vaba ühiskonna puhul jääks ühele poole terve romaani jagu häid asju: saaks käia kinos, teatris jne, saaks vabalt reisida, poleks vaja ebamugavaid maske kanda, meditsiinirindel töötajad võivad ka vaktsineerimata olles tegeleda tõbistega ükskõik millises osakonnas, hooldekodudes võiv kasvõi terve maja läbi kallistada, lapsed käivad rahumeeli koolis ja vanematega Egiptuses kasvõi igal nädalavahetusel jne jne.
    Teisele poolele tuleks siis üksainus "paha": haiglad on nii üle koormatud, et inimesi hakkab surema ka umbe läinud pöidlaküüne pärast, sest meedikuid ei piisa, aega ei ole, haiglakohad on surevaid vanaemasid täis.

    Jaa, tõeline dilemma....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aga kui haigeks jäävad piloodid, kes siis lennikit juhib, et reisile minna. Või need töötajad, kes tagavad elektri ja kütte, et poodides oleks toitu ja seda saaks osta. Massilise haigestumise korral tekiks ka seal häireid. Niigi on raske vaadata, kuidas vinduva koroona kopsupõletikuga inimene tööl käib (füüsiliselt raske töö, mitte istuv kontoritöö), sest haigestumisest aega möödas ja töökäsi vähe, peab. Ja teine, elektrik(välitööd, kõrgused), samuti veel mitte täielikult koroonast tervenenuna (vastik vinduv haigus) tööle läheb, samal põhjendusel,töötajaid pole piisavalt. Aga nende inimeste tervis ja heaolu?
      Asi pole AINULT haiglakohtade täitumises. Sinna paha poolele tuleks neid asju veelgi juurde.

      Delete
  2. Vana hea ütlemine "kui ma oleks kevadel nii tark kui mu vanamees sügisel on" kehtib ka poliitikas.
    Millised on "parajad" meetmed? Noh, et haigus taanduks ja majandus ei sureks?
    Parim oleks kui haigus saaks kiiresti kokku krousitud ja nurka surutud. Kui mina oleks Kaja Kallas, siis kuulaks ma teadusnõukogu, sest vähemalt haiguste käitumist teavad nemad paremini....
    Äh...

    ReplyDelete
  3. tead, mis minu kõige suurem hirm on ? See, et mingil hetkel peab valitust tagasi astuma (kas koroona või korruptsioon vms) ja meil on jälle Helme ja Seeder. Täiesti tõsiselt.
    Kuna ma kuulan töö taustaks Vikerraadiot, siis opositsiooni tunnike ja vox populi ei lase mul sel hirmul ununeda.
    Jah, Kaja ei ole kriisijuht, Tanel laseb Jessel pähe istuda ja Tõnis on lihtsalt tropp. Aga, see ei kaalu üles seda õudust, mis enne oli.

    jah, ehk on koroona tervislikud järelmõjud karmid, mina ei tea seda. Jah, kui plaanilist ravi ei saa medpersonali puudusel teha, siis on paha...
    ja oleks poleks. Loomulikult oleks võinud suvel välja töötada vaktsineerimisplaanid, ventilatsiooni korda teha, maskide ja reeglite kinnipidamist kontrollida, koolivaheaja reisimise maksustada ja sundkarantiini kehtestada ja lastele videoõpped välja töötada ja mida kõike veel.
    Aga on nüüd nagu on.
    Just eile oli juhus, Meil on tootmises koroona sees. Ülemus võitles ministeeriumist välja eelisvaktsineerimise. Ja tead mis. Inimesed keeldusid. Nad on pigem koroonas ja töötud, kui riskivad Astra Zenekaga.
    Eesti inimene on loll ja isepäine (mina ka). See pole siin mingi Kanada :)
    aga.
    Las Kaja olla. Loomulikult, tema asemel võiks olla Perling või Sikkut või Raik, või mõni teine karimaatilisem või võimaka. Aga ta saab hakkama. Peab saama. ta on tubli Eesti tüdruk Ja Tublid Eesti tüdrukud saavad alati hakkama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tätsa loogiline, et inimesed keelduvad Astra Zeneca vaktsiinist. Negatiivne info püsib inimeste mälus kaua-jutt siis noore eesti mehe surmast kes loetud nädalate eest oli saanud Astra Zeneca vaktsiini. Kas tema surmal on seos selle vaktsiiniga või mitte ei oma tähtsust. Inimeste mälus on seos loodud.

      Delete
    2. Sikkut? Hmmm....üleeile Esimest stuudiot ikka nägid?

      Delete
    3. Valitsuse kukkumise hirm on minulgi. Ükskõik kui otsustusvõmetud siis paremat raske ette kujutada. Sotsid võtavad karmilt sõna aga nende toetus rahva hulgas tühine. Kesikute venekeelsed prominendid peaks tõepoolest muukeelse elanikkonna veenmise enda õlule võtma, iseasi kas neil jagub poliitilist tahtmist.

      Valtsiinist keeldumise lahendaks lihtsalt otsus: valtsineerimine on "condition of employment". Meil kaalutakse, poleks imelik sest näiteks maski kandmine ja ametiühingusse kuulumine juba on seda.

      Delete
    4. Täna veel ei saa vaktsineeritud olemist ametijuhendisse kirjutada ( nagu on nt tervisetõend) sest vaktsiin on defitsiit.

      Ja venelaste osas. Just täna kuulasin intervjuud Kõlvartiga. Sildam küsib, peaminister palus teie abi venekeelse elanikkonnaga suhtlemisel. Las aitate?
      Kõlvart: ei.

      Delete
    5. "Kõlvart: ei."

      Ma ju räägin teile, et Kõlvart on tark poiss :)

      Delete
    6. Kohustuslik vaktsiin kõigile?
      Ei, mitte mingil juhul. Siin tuleb juba keha puutumatus mängu. Kindlasti on ameteid, kus vaktsineerimine peaks olema riskianalüüsi põhjal REEGLINA nõutav (meedikud) ja kus vaktsineerimine peaks olema soovitatav (näiteks hooldajad või õpetajad), kuid meditsiinilist protseduuri ei tohi teha kohustuslikuks.
      Aga mõistlik on vaktsineerimine kindlasti.

      Delete
    7. "kohustuslik kõigile" ei mängi juba sellepärast välja, et on see - küll väga väike - grupp, kellel on mingi abiaine vastu ohtlik allergia. St kuna anafülaksiaohtlikke inimesi juba hoiatatakse, et neile on see vastunäidustatud, ja näiteks rasedaid praegu ei vaktsineerita, sest nendega ei ole veel kliinilisi katseid tehtud, siis ei saa ju kohustuslikuks teha protseduuri, mida kõigile üldse ei tehta.

      Delete
    8. Mitte kohustuslik kõigile vaid teatud ametis töötamise eeltingimus nagu kutsetunnistus, keeleoskuse tase, dresscode või meil maskikandmiskohustus. Praegu töökohas ilma maskita ei lasta hoonesse sisse ja asi ants, oma allergia või ärevushäire võid ära unustada - järelikult ei sobi sellele töökohale.

      Delete
    9. Mis pmst tähendab, et allergia või ärevushäirega inimesed on ühiskonnast väljas, moodsad lindpriid.

      Ülejäänud ühiskonnal on sellevõrra muidugi kergem nii lühikeses kui pikas perspektiivis. Need erivajadustega tüübid olidki üks nuhtlus.

      (see oli sarkasm eks)

      Delete
    10. Jutt pole mitte ühiskonnast laiemalt vaid konkreetsest ettevõttest. Seadusega on keelatud diskrimineerimine rassi, rahvuse, usutunnistuse, soo, ... alusel - maski, töösaabaste või kiivri kandmise nõuet võib iga ettevõte kehtestada oma äranägemise järgi ühtlaselt kõigile.

      Delete
    11. Isikukaitsevshendite kasutamist töökohtades võib iga ettevõte vastavalt riskianalüüsile rakendada vabalt, represseerides IKV mittekasutajaid isegi neid vallandades, päris oma äranägemise järgi see siiski ei käi. Oht peab olema tõestatud ja teiste vahendite kasutamisega mittevälditav. Meilgi on vastavalt ametile või viibimiskohale ette nähtud erinevaid aksessuaare alates kinnastest kuni full-body kostüümi ja autonoomse õhufiltrini. Aastaid tagasi oli inimesi, kes kurtsid, et turvakingad väsitavad jalgu ja kaitseprillid pitsitavad nina, kuid reegel, et iga kaitsevahendi kasutuselevõtu eelmänguks on olnud mõni verine lugu jõudis siiski enamiku mõistusesse. Kes aru ei saanud ei tööta enam neis ameteis.

      Kuid ma ei tea vähemalt praegu Eestis ühtegi ohutuseeskirja, mis nõuaks kas vaktsiini või muud otseselt kehasse puutuvat meedet. Isegi metsas töötavate inimeste ametijuhendites ei eeldata kohustuslikku entsefaliidivaktsiini, kuigi nende puhul on ju risk suur.
      Kui igal ettevõttel oleks voli nõuda oma töötajailt turvameetmeid oma äranägemise järgi, siis huvitav kui kaua läheks aega, kui mõni restoran nõuaks kokkadelt üle keha raseerimist või õlletehas Esperali ampulli naha alla?

      Delete
    12. Millest te räägite? Tervisetõend on teatud st ka meie ametis kohustuslik. Vaktsineermispass on nt Kanada viisa saamisel kohustuslik ja iga ettevõte saab teha oma sisekorra eeskirjad.
      Siiani oleme rangelt soovitanud gripivaktsiini. Kedagi ilma minema ei aeta, aga töölevõtmisel saab kindlasti eelistada neid, kes hoolivad endast ja teistest.
      Meil on täna 13 koroonat, esmaspäeval on laustestimine. Kuna tooraine tuleb iga päev, utiliseerida ja mujale saata ei saa, siis juhul, kui eesliin ära kukub on tulemuseks pankrot + 40 seotud asutuse probleemid.
      Allergikud ei saa meil nagunii töötada. Täna ma soovitasin präänikut vaktsineerijatele, aga kui see ei aita, tuleb reaalselt hakata inimesi välja vahetama.
      Vaktsineerimine ei ole kohustuslik, aga üsna varsti saab sellest konkurentsieelis tööturul.

      Delete
    13. Tervisetõend, muidugi!
      See läks meelest.
      Vaktsineerimise kohustulikuks muutmine on mu meelest ikkagi paha mõte, kuigi konkurentsieelis on see tõesti.

      Delete
    14. Ma eriti ei muretseks, et ettevõtted kaitsemeetmete nõudmisega üle piiri lähevad, sest siis neile lihtsalt tööle ei tulda ja peavad uksed kinni panema. Lähema aja suureks küsimärgiks saab olema vaktsineerimispass. Vägagi võimalik, et järjest rohkem riike hakkab nõudma teatud vaktsiinide kasutamise tõendit viisa eeldusena, koroonavaktsiin lisatakse kahtlemata juurde. Iseasi kui operatiivselt seda tehakse. Kokkuvõttes siis ei sunnita sind otseselt vaktsineerima kuid seatakse sellised piirangud vabadustele (näiteks reisida, töötada, ..) et mõistlikum tundub "riskida" vaktsineerimisega :D

      Delete
  4. Vaktsiiniga seotud rasked kõrvaltoimed - vaktsineeritute hulgast 0.06%.
    Need pole surmad, need on palavik, allergia, oksendamine...
    Haigestunute hulgast (72 144) surnuid 0,88%. nemad on surnud, aga kui paljudel on püsivaid kahjustusi?
    Kui ei taheta vaktsineerida, on see põhjus mis tahes, ärgu vaktsineeritagu, aga kiibi-, NWO-, mürgisüsti-, inimese GMO-stamise jne umbluutamised võiksid tõesti ära jääda. Muidugi tahan ma teada, miks on kaks võrdlemisi noort inimest peale vaktsineerimist surnud, võibolla oli vaktsiin ahelreaktsioonis katalüsaator, võibolla mitte. ise vaktsineeriksin ennast ka siis kui ma veel ei teaks vastust.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa, ja see "haigestunute hulgast" pole ka väga täpne, see on tegelikult positiivse koroonaproovi andnute hulgast. Nagu "oma peaga mõtlejad" kinnitavad, on "enamik" koroonapositiivseid sümpotomiteta ehk siis terved....
      Täna oli artikkel, milles olevad numbrid - haiglasse sattujaist sureb 17% (praeguste numbrite juures 98 inimest on seega statistilised surijad) ja intensiivravile sattunuist sureb viiendik (praegu seal lamajaist ei lähe koju tagasi 11 inimest) - olid väga konkreetsed.

      Pff, ma lähen nii kergesti põlema.. koroona vist, eksole...

      Delete
    2. Ma olen alati arvanud, et reaalainetest on kasu:) Kuigi lugedes nt. Terviseameti feissarist igapäevaseid kommentaare, jääb mulje, et väga paljudel arvamuseavaldajatel on matemaatika kursus piirdunud arvutuspulkade (kes veel peale minu mäletab?) karbi avamisega.

      Delete
    3. Õnneks minu blogis (erinevalt Terviseametist) valdavalt argumenteeritud ja loogika ning matemaatika algtõdesid tunnistavad kommentaarid :D

      Delete
    4. ma mäletan arvutuspulki ja seda, kuidas mul oli nendega häda nagu liikuva aabitsagagi, sest ma ei saanud üldse aru, mis point neil on, niisama on ju palju lihtsam arvutada. Olid ühed järjekordsed asjad, mis koju ununevad või ära kaovad.

      Delete
    5. Mul on arvutuspulkade klõbin siiamaani meeles, kuigi teinud ma nendega vist eriti midagi pole. Liikuv aabits oli rohkem kasutuses, kuigi minul selleks vajadust ei olnud. Tähed kippusid taskutest välja kukkuma ja ära kaduma, rist ja viletsus. Esimese klassi laste piinamine...

      Delete
    6. Kõrvaltoimete asjus: üle 80'sel emal peale teist doosi kõrvaltoime päev aega nagu vastik gripp. Nagu ta ise ütles, sai maitse suhu, mis nädalaid kestev tegelik viirus võiks tähendada.

      Delete
    7. Mina sain esmaspäeval vaktsiini. Teisipäeval oli halb olla, tulin töölt kell 12 ära ja magasin terve päeva ja öö ka veel takkapihta. Kolmap ärkasin nagu uuesti sündinud. 😊
      See ei ole mõeldud antireklaamina. Ma ka nagu põdesin kergelt koroona läbi (kuigi tegelikult see nii ei ole), sest mul on hetkel üks poegadest koroonas ja meil olid umbes samad sümptomid. Selle vahega, et mina pääsesin ühe päevaga, aga poeg on juba 7 päev haige ja ikka pole veel hea olla.

      Delete
    8. Eks ta ole väga individuaalne, nii vaktsiini kõrvaltoimed kui haiguse enda kulg.

      Delete
  5. Ma lugesun täna uudiseid ja ei saa ühest asjast aru:
    Kas Eestil ei ole siis mingit epideemia eriolukorra seadust, mis kehtestab automaatselt piirangud ja paneb nende rikkumiste eest karmid karistused. Äkki keegi seadusi tundev oskab kommenteerida. Kõlvarti sõnul polevat õigust ühistranspordist maskita inimesi maha tõsta - kui see tõsi siis on miskit Eesti seaduseloomega väga valesti.
    Canadas on "Quarantine Act", mille alusel võib piiranguid rikkunud kodanikke kinnimajasse saata või hullud trahvid määrata. Igasugu tavaõigusi ja vabadusi on riigil õigus piirata oma parema äranäägemise järgi. Politseil, piirivalvel ja meditsiiniteenistusel väga laiad volitused.
    https://laws-lois.justice.gc.ca/eng/acts/q-1.1/FullText.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eraldi epideemiaseadust mitte, on nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadus.
      https://www.riigiteataja.ee/akt/104072017085?leiaKehtiv

      Selle seaduse muudatus, mis annab politseile suuremad volitused, on praegu menetluses:
      https://www.err.ee/1608132004/politsei-saab-volitused-koroonapiirangute-eirajaid-karistada

      Delete
    2. Asi seegi, loodetavasti võetakse enne järgmist aastat vastu ja mingid tüübid ei kuku "ebademokraatlikusele" viidates seda riigikogus blokeerima.

      Delete
    3. Tõestuseks, et ma niisama nalja ei tee: pastor pandi pokri näomaski ja 15% lubatud täituvuse eiramise eest. Isagi vanajumal ei saa vahtralehemaal karantiini seaduste vastu :P https://calgaryherald.com/news/local-news/gracelife-church-pastor-james-coates-denied-release-trial-to-run-may-3-5/wcm/5da650b3-0887-42e4-9bf5-1742a3313ab2

      Delete
    4. Eks siin mängib rolli nende kahe riigi vanus, Kanada on läbinud mitmeid epideemiapuhanguid ja tänu sellele on neil kogemus, mis kajastub ka seadustes. Eesti jaoks on tegemist esmakorde kogemusega ning ajalooline mälu puudub ja see vähenegi katkes. Varasemad haiguspuhangud on olnud vastutav alati keegi teine. Praegusel juhul on tegemist loodusõnnetusega, kui kogemust või juhiseid pole, mida sellises olukorras teha, eks siis tulebki kõike nullist alustada.

      Delete
  6. Tänases N.Raua saates Kuku raadios anti sõna Ülle Madisele, kus õiguskantsler taas põhjendas, miks Eesti käitub just nii, mitte ei torma teisi riike pimesi kopeerima. Jätku talupojamõistusele! Võime ju tankid tänavale tuua, komandanditunni kehtestada või politseiriigi luua, viirust see ei kaota.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pean järelkuulama, kostab huvitav. Pimesikopeerimist ma kindlasti ei toeta. Samas käituksin moto järgi: "Tark õpib teiste vigadest, loll ei õpi omadestki".

      Üle maailma koroona numbreid ja nende vastu võitlemise meetodite efektiivsust vaadates ei ole eriti keeruline näha mis toimib ja kui hästi. Küsimus on selles, kui palju mugavust oleme nõus ohverdama kui paljude inimeste eest.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!