Tuesday, March 9, 2021

Uudis Mäel: Lukus neljapäevast, aga kui kauaks???

Tõstukisaba õige soliidne

Pole jõudnud isegi eelmise postituse komme lugeda kuna nautisin Ontario pika lukusoleku vilju. (Nüüd hommikul 10 tundi hiljem juba loetud ja ka vastatud) Tänasest lõppes ametlikult Toronto "Stay Home" lockdown, seega põrutasin suusamäele ja polnud ainus nagu selgus. Siin küll mindi vaid üks aste madalamale, mis tähendab, et ehkki kaubanduskeskused avati 25% täituvusega siis restod, baarid, spordisaalid, ujulad, ... on endiselt suletud ja igasugused üritused keelatud. Valitsus käis välja ka karmi hoiatuse: kui numbrid peaks hakkama ülespoole trendima, lüüakse provints viivitamata tagasi lukku. Nii et parem olge vastutustundlikud ja täitke reegleid, muidu võite suvest ainult und näha.

Mäel distantsi hoidmise reeglist suurt kinni ei peetud, muidu oleks tõstukite jõudlus veerand tegelikust, samas maske kanti ja kandmist ka kontrolliti. Võtsin muidugi viimast, aasta aega pole mäele saanud ja kes teab kaua see lõbu kestab. Kaifisin 10 tundi jutti 104 km (kolmandik ehk tõstukil). Konsumeerisin kaks õltsi ja paar powerbari mäel puu peal istudes ning külma aga maitsva lasanja autos kuna restosse ei saanud.

Õltsi manustamise kõrval moblat näppides lugesin Eesti lukustamise uudise. Tuleb tunnistada, et ei oodanud valitsuse nii kiiret reageeringut, eeldasin koalitsiooni vaidlusi sutsu pikemaks venivat ja lukku minekut järgmise nädala algul, aga näed sa, tegid juba neljapäevaks ära. Piirangud ise kopeerivad väga lähedalt, neid mida siin rakendati. Esialgu kehtestatakse kuuks ajaks, no meil käis ka asi nii, rahvast ei saa ju ära ehmatada kogu tõe kohe välja käimisega. Tänaseks on Torontos kogu pandeemia vältel restoranid ja baarid olnud suletud 270 päeva (toidu kaasaostmine või kojutellimine lubatud), spordisaalid 260 päeva, ilusalongid 190 päeva, kaubanduskeskused ja poed 150 päeva, ... See ehk annab natu aimu, mida oodata. 

Tegelt Eestis sulgemised ilmselt nii pikaks ei kujune, sest esiteks on vaktsineerimine täies hoos ja teiseks suur protsent kodanikke juba haiguse põdenud. Võimalik, et oleme niikuinii suht lähedal haigestumise laine tipule ja piirangud (mille mõju näeb kõige varem 2-3 nädala pärast) ning epideemia loomulik kulg toovad kiirelt numbrid alla. Kuu aega tundub kõigele vaatamata liiga lühike, mõnda keeldu ehk leevendatakse aga paljusid ilmselt mitte. Kõik muidugi sõltub nakatumise trendidest ja eriti meditsiinisüsteemi koormusest, mis tugeva ajalise nihkega. Ja muidugi sellest kas rahvas suvatseb käituda vastutustundlikult nagu eelmisel kevadel või mitte.

USA'st on tulnud täna mitmeid vastuolulisi uudiseid. Ühe põhjal ennustatakse mingit normaalsust mitte enne järgmise aasta märtsi, teine jälle väidab, et vaktsineeritud kodanikud võiks vabalt nii suhelda kui ringi liikuda. Raadiost kuuldud, mistõttu linke pole ja ei viitsi ka otsida.

Piltide ja loo moraal: Kui kohusetundlikult kannatada saab ehk kunagi tulevikus jälle suht normaalset elu nautida.

1 comment:

  1. Palun lugege, tema on üks spets, kelle arvamust jagan ja analüüsi usaldan. Inimene kes julgeb ilma poliitiliste mõjutusteta öelda nagu asjad on: https://epl.delfi.ee/artikkel/92794715/krista-fischer-viiruse-seljatamiseks-peavad-piirangud-pusima-maini

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!