Wednesday, March 31, 2021

Aktiivne märtsikuu

Kuna Huawei ei tunnista mäesuusatamist läks see rattasõidu nime all kirja

Märtsikuu möödus ootamatult sportlikult. Ametlikult pulsikellaga registreeritud jooksukilomeetreid üle saja, jalutuskäike üle viiekümne ja suusatamist üle viiesaja kildi. Ilmade soojenedes lõi tütar kah kampa nii, et mõned jooksud kujunesid kahetempo jooksudeks. Esimesed kakspool kilti rahulikult ja edasi omas tempos. Pulsikaarti vaadates oli üllatav, et süda virutas algul enam-vähem samas taktis pingutusest sõltumata, lihtsalt hingamine oluliselt aeglasem. Eks oluline on hapniku hulk lihastes - ise valid, kas hingeldad rohkem või uhab süda kiiremini käia.

Tütrega pargi poole silkamas

Eestis näitab koroona stabiliseerumise ja vaikse languse trendi, õnneks seekord valitsus sai aru, et nende niigi leebete piirangute leevendamine oleks ennatlik. Meil kolmas laine kogub hoogu, täna kuuleme, kas pannakse terve provints kolmandat korda totaalselt lukku. Nakatumise näitajad on küll Eestiga võrreldes suht tühised: viimase seitsme päeva keskmine uute nakatanute arv 2316 kümme korda suurema elanike arvu juures. Probleemiks on nooremate nakatumine ja oluliselt tõsisem haiguse kulg seoses uute tüvedega. Eile töö juures lugesin igavusest Stanfordi ülikooli päris huvitava populaarteadusliku selgituse kuidas viirused üldiselt ja covid-19 konkreetselt inimese kehas toimetab. Viirus on evolutsiooni lausa geniaalne insenertehniline lahendus. Ärge nüüd arvake, et keegi covid-19 laboris kokku pani aga tänapäeva tehnoloogiaga teoreetiline (hirmutav ja lootustandev samal ajal) võimalus viiruse teatavaid omadusi muuta on täiesti olemas.

4 comments:

  1. Väga sobilik artikkel novaatoris sportimise ja eriti jooksmise sõltuvuse teemal. Kiire pilk peale visatud, tundub et mul ilmselt sõltuvuse muret pole, seitsmest tunnusest väga nõrgalt ehk üks või kaks - laisa inimese asi ;)
    https://novaator.err.ee/1608161236/heerostest-deemoniteni-antropoloog-votab-jooksusoltuvuse-luubi-alla

    ReplyDelete
  2. Huvitav artikkel, hetkel viskasin kiirpilgu peale. Loen põhjalikumalt, kui rattasõidult tagasi (kas oli sõltuvus minna või lihtsalt ei raatsi ilusat õhtut toas istuda).

    ReplyDelete
  3. Lugesin läbi ja sõltuvuse muret ka väga ei ole, kui siis õige veidike. See sisemine motivatsioon, samas ma sellele ei mõtle enne vaid siis kui spordin või pärast. Mõnel perioodil ehk tsipa palju trenni tehtud ka, jooksmisega kusjuures seda muret ei ole, isegi maratoniks valmistudes ei olnud kilometraaz miskit üüratut (vaatasin just üle, 3-4 korda nädalas, ainult mõned kuud alla 200km/kuus). Aga tervisega ei riski, ühest korrast liiga vara st mitte päris tervena trenni minekust piisas, et selgeks saada - see ei ole hea mõte, haigus jäi kauemaks vinduma. Nii jäi ka 2019a 21km võistlusel jooksmata, sest mõned nädalad enne sai kusagilt mingi viirus hangitud. No ja siis tuli koroona ja nüüd kes teab millal normaalselt võistlusi korraldatakse, seega ei ole motivatsiooni valmistuda ja tunnen heameelt ka oma 64km üle kuus.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!