Friday, March 12, 2021

Mul on plaan

Uuesti Eesti koroonaolukorrast kirjutades meenus Alberti tsitaat😵

Jüri valitsus astus tagasi 14 Jaanuaril.

Kaja valitsus astus ametisse 26 Jaanuaril. 

Peaministri enda sõnul:
"Suurim teema, millega uus valitsus hakkab koheselt tegelema, on koroonakriisi lahendamine."

Poolteist kuud hiljem 11 Märtsil jääb igatahes selline mulje, et ehkki valitsus on teemaga kahtlemata tegelenud siis koroonakriisi lahendamisega hakkama saamisest pole juttugi. Päevane nakatumine on selle ajaga tõusnud rohkem kui 3 korda ja ka kõik ülejäänud näitajad läinud järsult halvemaks. Mis iganes meetmeid on rakendatud, need pole osutunud tõhusaks. Praeguseks on kujunenud välja olukord, mis nõuab kiiret tegutsemist: tulekahju kustutamist.

Mul on lihtne plaan kuidas kriis lahendada:

1. Kaja, otsi peale hommikukohvi välja oma mobla.

2. Helista proua Ingrida Šimonytėle (Leedu peaminister) või härra Micheál Martinile (Iiri peaminister) ja küsi, milliseid piiranguid nemad rakendasid koroonakriisi lahendamiseks.

3. Kutsu kokku valitsuse kriisikoosolek ja anna käsk samad piirangud ette valmistada ja järgmisest hommikust kehtestada. Kui vaja kehtesta eriolukord.

4. Ära otsi põhjendusi miks seda ei saa teha, otsi võimalusi kuidas seda saaks võimalikult kiiresti teha.

Ja siis võite hakata arutama, mida ja kuidas võiks veel paremini teha, et piiranguid ning meetmeid ideaalselt Eesti oludesse sobitada - niinimetatud peenhäälestamisega, mis teie tugevaks küljeks on.

Miks just Leedut või Iirimaad eeskujuna kasutada? Võiks küsida milleks jalgratast leiutada - mis töötas seal peaks suure tõenäosusega töötama ka Eestis. Leedu ja Iiri nakatumise tipud olid üsna samal tasemel, mis meil praegu ja suht hiljutised (vaata graafikut eelmises postituses). Leedu inimesed suht sarnased eestlastele (kindlasti sarnasemad kui meie Põhjamaade eeskujud). Iirimaal jällegi möllas Briti tüvi, mis Eestis väidetavalt kurja juurikas. Parim oleks muidugi analüüsida mitmeid Euroopa riike, kus sarnased nakatumise teise laine tipud ning neist ka jagu saadud, paraku võtab see aega mida ei ole.

Piirangute kehtestamise kiirus pole mingi probleem, pigem on probleem viivitamine nagu viimastel päevadel ehituspoodides tunglemine ilmekalt näitas (selle tagajärgi näeme peagi). Ontarios oli täna arutelu seoses kaevanduslinna Sudbury piirkonna olukorraga (Eesti mõistes tühine 55 nakatumist 185000 kohta!). Peaminister pani ilma pikema jututa linna lockdown'i keskööst ja asi mutt, kellelegi ei jäetud aega vastu möliseda. Just nii ebademokraatlik võib eriolukorras olla üks liberaalsemaid riike maailmas. Õnneks enamus kodanikest saab aru karmi ja kiire reageerimise vajadusest.

Seekord ei kavatse ma peaministrile kirja saata (vaata pilti postituse alguses), jään lootma, et mõnel mu lugejatest on ehk parem juurdepääs ja võimalik Kajale vihje kõrva sosistada. Kui soovid midagi ellu viia on kindlaimaks viisiks seda ülemuse enda ideena esitleda😏

48 comments:

  1. ausalt öelda ma ei näe Leedu ja meie piirangute vahel suurt praktilist vahet. Sõnastatud on kohati karmimalt, aga kui siis vaadata lubatud erandeid, siis teeb sama välja "tuleb püsida kodus, välja arvatud ... tööl käimiseks, poodi minekuks, jalutamiseks, sugulaste eest hoolitsemiseks". Jne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei tea ei Iirimaa ega Leedu piiranguid, aga mis iganes nad tegid, see töötas. Loomulikult ajalise nihkega.

      Delete
  2. Mul sama küsimus, mis Notsul, mis meil momendil kehtestamata on? Komandanditund?
    Kõik muu on juba ju ammu kehtestatud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahtsin veel lisada, et tasuks alati vaadata ka numbrite taha. nO näiteks eilne juhtum Halliste hooldekodu, ja selliseid tubakaid on rohkemgi.
      Kui ma midagi hukka mõistan, siis koolivaheaja reisid. Seal oleks pidanud sunnimeetodeid kasutama.
      https://www.err.ee/1608139045/hallistes-asuvas-hooldekodus-on-koroonapuhang-tootajad-vaktsineerimata

      Delete
    2. Sugugi pole kõik muu kehtestatud.
      Kaubanduskeskused on ikka lahti???, vaata tänast Reporterit! Juuksurid, ilusalongid - need ju eriliselt lähedast suhtlust nõudvad asutused. Torontos on isegi praeguste lõdvendatud piirangutega igasugu personaalteenuseid osutavad kohad suletud. Eesmärk vähendada kontakte!!! Kaubanduskeskused olid suletud sõltumata sellest, mis poed seal asusid. Lahti olevad või kaasa müüvat teenust pakkuvad esmatarbe poed pidid omama vabaõhu väljapääsu ja müügipunkti. Sisse ei lastud kedagi!

      Delete
    3. See, miks iluteenuseid kinni ei pandud - eks veidi kummaline ole, ma ka pigem pelgan juuksuri juurde minekut kui ehituspoes käimist. Võib-olla hirmust, et kolivad kuhugi erakorteritesse teenust pakkuma st üldse kontrollimatu oleks?
      Eestis linnades valdav enamus suuri toidupoode asuvadki kaubanduskeskustes - paneme need kinni? Kurja, e-poodide peale ei saa ju loota, jäin täna lihast ilma, sest oli otsa saanud.

      Delete
    4. seda Kallas vähemalt väljendas (et mulluse eriolukorra ajal kutsusid inimesed salaja juuksureid koju).

      Delete
    5. Suhtumine siis: Kui surengi maha peaasi et soeng on tipp-topp :D Nojah, eks see prioriteetide küsimus ole.

      Delete
    6. on olemas inimesed, kes arvavad siiani, et koroonaviirust pole olemas ja sellest räägitakse globaalse vandenõu pärast. ofkoors nad kutsuvad juuksuri koju, sest miks mitte (eeldusel, et juuksur ise on samasugune). ja kodus ei saa neil ka keegi silma peal hoida, et nad maskigi kannaks.

      Delete
    7. "Lahti olevad või kaasa müüvat teenust pakkuvad esmatarbe poed pidid omama vabaõhu väljapääsu ja müügipunkti." - ot kuidas see siis välja nägi - toiduostjad õues ukse taga sabas ja siis küsisid igaüks ükshaaval "palun kolm liitrit piima, kaks pakki kohvi, kilo Emmentali juustu" jne? et kas see sabatamine ise ei suurenda kontakte?

      Delete
    8. Eiei, toidupoed ikka lahti, aga ainult need mis polnud shopping mallis. Ülejäänud poodidest tellisid neti teel, ostsid ära, leppisid aja kokku ja korjasid ukselt oma paki üles. Tüütu muidugi.

      Delete
    9. Palun nüüd jumalat, et seda pimesi Kanadast üle ei võetaks ja Eestis kaubanduskeskuste toidupoed lahti jäetakse.

      Delete
    10. Toidupoed on Torontos lahti, kui sissepääs on ka otse väljast olemas, mitte ainult ostukeskusest.

      Delete
    11. Jah, sest nt Tartu kesklinnas ei ole ühtegi toidupoodi, mis ei oleks kaubanduskeskuses. Ja olenevalt sellest, mida pidada kaubanduskeskuseks (kas see, kui Konsumi fuajees on ka keemiline puhastus, pagariäri, apteek ja lillepood, teeb sellest kaubanduskeskuse?) võib-olla terves Tartus ainult paar pisipoodi, à la Toome pood, Kirsi pood, Õnneliku Juhuse nimeline pugerik (peamiselt pirukapood) Tiigi tänavas ja Pizzapood Võru tn. Rohkem nagu ei teagi.

      Delete
    12. hmm, huvitav, kas nt Trt kaubamaja toidupood kvalifitseeruks - alumisest sissepääsust saab paari sammuga toidupoe väravast läbi, aga siiski on kõigepealt koridor.

      peaaegu kõik suuremad toidupoed on siin sellise koridorsissepääsuga ja koridori peal on enamasti ka paar pisipoodi - mingi juustu-, kala- või saiapood.

      Delete
    13. Apteegid läheks sellise süsteemiga kõik kinni peale Raeapteegi.

      Delete
    14. Teil oluliselt erinev olukord. Siin kaubanduskeskustes mõned toidupoed, enamus siiski eraldi hoonetes. Pluss hulgaliselt pisikesi nurga toidupoode.

      Delete
    15. siin on enamik pisipoode kettide tulles põhja kõrbenud.

      Delete
    16. No minu mure oligi selles, et Tartus selliseid poode on väga vähe ;) Tegelikult tõsiselt rääkides - mõistlikud on nt inimeste arvu piiramine poodides, kontroll selle üle, et maske kantakse, sh ka müüjad. Olen teadlikult toidupoes käimist vähendanud ja hetke olukorda ei tea, aga mind mõned nädalad tagasi häirisid visiirides müüjad.

      Delete
  3. Lihtsalt remargiks - Leedu kehtestas karmid piirangud 7.november, aga haigestumine hakkas langema alles detsembri päris lõpus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selge ju, et piirangute mõju avaldumine võtab aega. Loogiline oleks mõned nädalad, 6 tundub tõepoolest kummaliselt pikk.

      Delete
    2. Ise küsin, ise vastan - vaatasin, mis piirangud ka millal kehtestati. See 7.novembri oma oli selline soft lockdown siiski st isegi koolid olid osaliselt avatud. Karmim sulgemine kehtestati detsembri keskel, kahjuks ei leia originaalteksti, täpsete reeglitega. Liikumispiirang kehtestati siia ja suhtlus oli lubatud ainult oma leibkonna liikmetega (teatud eranditega). Seega nad ka venitasid kuni asi oli väga hulluks läinud.
      Nüüdseks on järk-järgult reegleid lõdvendatud, nt ilusalongid vist isegi avatud.

      Delete
  4. Seda tsitaati võib samahästi kasutada lokdauni puhul. Itaalias vist juba kolmas ja ikka pärale ei jõua, et see ei tööta.

    ReplyDelete
  5. Lokdaunist on kasu ainult siis kui viirus pole levinud. Tood viiruse sisse ja siis hakkad võitlema ja sulgema, ega kuidas muidu head kriisi tekitada ja vaksiini müüa. Pärast vaatad süütu näoga otsa ja ütled ise olete süüdi, et ei kuulanud sooje soovitusi. Nüüd on meil tagajärjed. See on teadlik tegevus või meie ametnikud ja tedlasd ongi kilplased nüüd juba lamemaalased nagu president.:)

    ReplyDelete
  6. Ma olen selle osaga nõus, et piiranguid kehtestades ei pea need kehtima hakkama järgmine nädal või ülehomme vaid võimalikult kiiresti. Poodidesse tormavad inimesed on nähtud probleem, kui aasta tagasi suutsin selle üle imestada, siis nüüd ammu enam mitte. Hetkel kehtivad piirangud oleks vabalt võinud kolmapäeva hommikust kehtestada. Hea oleks, kui järgmiseks korraks õpitaks, aga väheseid riike, kus seda on suudetud teha. Nähes inimesi viimasel hetkel poodides tunglemas - saan aru, minu usk inimeste mõistlikku käitumisse on liiga sinisilmne olnud. Aga see ei tähenda, et ma piirangute osas ei säilitaks kriitilist meelt. St nende osas, mis tekitavadki inimestes kiusatuse neid üle kavaldada.
    Loodan väga, et ei tule selliseid piiranguid, mille osas endalgi vaja "kavaldama" hakata. Nt iga päev toidupoes või kontoris käima, sest mujale ei tohi õues liikuda. Või siis ei pea hakkama riskima rahvast täis kergliiklusteel jooksmisega, sest komandanditunni tõttu on kõik töötavad inimesed väljas jalutamas 17.00-18.00. Kogunemiste ja pidude vältimiseks peaks ikka 21.sajandil muu lahendus olema kui komandanditund.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komandanditunni kõrvalnähuna kirjeldavad Prantsusmaa elanikud seda, et laupäeval on toidupoes õudne rüselemine, sest kellast kellani tööinimestel ei ole muud võimalust sinna pääseda. Seal ei tööta vist ka kojuvedu (aga ega meilgi igal pool ei tööta).

      Delete
  7. Lockdownist on kasu, mitu korda tuleb rakendada just selle pärast, et vahepeal piirangute liiga varajane lõdvendamine tekitab uue nakkusepuhangu. Inimestel pole kannatust. Mitmenädalase viitega protsesside juhtimine on muidugi niikuinii üks paras kunst.

    Meil siin Ontarios esitati eile uut võimalikku arengut: Sõltuvalt piirangute tugevusest eeldatakse (tänu uutele tüvedele) nakatumise kasvu praeguse 1000 pealt 2000 kuni 8000 peale aprilli esimeseks pooleks. Ja seda vaatamata vaktsineerimisele, mis kahjuks liiga aeglane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma riskin nüüd taas su solvamisega ( aga tuletan on meelde elava klassiku VVN ütlust, et inimesed on lollakad st mina ka):)
      Sa võiksid teha vahepeal postituse, et miks Eesti piirangute teema sulle nii oluline elu küsimus on?

      Delete
    2. VVN'l on ilmselt õigus :D Oluline on Eesti olukord üldse, mitte piirangud eriliselt, sest olen eestlane ja hoolin Eestist. Samas mõistan, et minu targutamine ilmselt miskit ei muuda kuna asi on nii nagu seda elav klassik VVN nii ilmekalt kirjeldab ühe lausega :P

      Delete
    3. Oot, kas sa päriselt arvad, et lockdowniga on võimalik viirusest vabaneda? Päriselt vabaneda? Mu meelest see nii küll ei toimi, vähemalt seni, kuni kusagil maailmas seda viirust on. Mu meelest on kontaktide vähendamise mõte meditsiinisüsteemi kokkukukkumise vältimine ja need jäävad kestma seni, kuni leitakse kiire ja tõhus ravi väljaspool haiglat või vaktsineerimine mõjuma hakkab. Või me lepime jälle ühiskonnana sellega, et vanad ja haiged surevad. Aga isegi vaktsiinid ei pruugi haigust päris välja tõrjuda. See on seni õnnestunud vist ainult rõugetega, kõik teised nakkushaigused ringlevad vähemal määral endiselt edasi.

      Delete
    4. Ma ei arva, et viirusest saab kuidagi vabaneda, lockdown surub teda alla kuni enamus populatsioonist vaktsineeritud. See viirus tuli et jääda, kardetavasti nagu gripigagi, tuleb iga aasta või kahe tagant uus vaktsiinisüst saada - uue oluliselt muteerunud tüve vastu.

      Delete
  8. Peaks panema ajaloolise Tartu piiskopkonna piiri kinni ja võtma vastu Riia poolt pakutava abi. Olukord paraneks mägieestlaste mail kiiresti. Virumaal ja Lasnamäel ja Maardus jõuab asi niikuinii tänaval liikumise keeluni ja Kaitseliit hakkab neile ukse taha toidupakke viima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mägieestlaste mail on niigi parem seis, seal ongi umbes nagu Lätis (ja nakatumus langeb vaikselt, v.a Võrumaal ja ka Viljandimaa näitaja läks selle totra vaktsineerimata hooldekodu juhtumiga üles).

      Delete
    2. :-) Jajahh, hakkame nüüd separatismi õhutama :-)
      Tõsisemaks minnes: Eesti vaatevinklist pole külmalt kalkuleerides piiride sulgemisel enam mõtet. Pea igal pool väljamaal on ohutum ja kõik tüved, mis ringlevad, ammu jõulu ning koolivaheaja reisudega juba sisse toodud :P

      Delete
    3. Jah :D homsest alates piiripunktid püsti ja teedele tõkked ette. Õppevideod võivad 2020 a kevadest Itaaliast võtta. Kahjuks läks seal sellega kehvasti st hoiti algul liiga väikest ala kinni ja ei taibatud, et palju laiemalt viirus levimas.

      Delete
    4. Kui nii edasi läheb peame varsti hakkama muretsema, et teised riigid Eestile aeda ümber ei tõmba :P

      Delete
    5. eiei, piir ikka ajaloolise Eestimaa ja Liivimaa vahele, taastame Riia Tartu ajaloolise metropolina. Kuramaa poolt võib näiteks lahti jääda.

      Delete
    6. Juba hakkavadki. Just lugesin, et Läti karmima piiripoliitika üheks põhjuseks Eesti olukord: https://www.err.ee/1608140815/lati-lubab-kaugeid-lende-kuid-naasmise-reegleid-karmistati

      Delete
    7. mõnes mõttes hoopis leebema - nad lubasid otselennud selleks, et Läti elanikud ei hakkaks hoopis Tallinna ja Vilniuse kaudu lendama.

      Delete
  9. Ülehomme… lihtsalt teadmiseks
    Princeton, New Jersey, hosts numerous events in a combined celebration of Pi Day and Albert Einstein's birthday
    In 2020, some events were canceled or modified due to COVID-19concerns.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pi_Day

    ReplyDelete
  10. Põnevusega vaatame mis saab Texases ja Mississipi osariigis: https://www.nbcnews.com/news/us-news/gov-greg-abbott-lift-texas-mask-mandate-open-state-100-n1259329

    ReplyDelete
  11. Positiivseid uudiseid ka - eile tehti Eestis vaktsineerimise päevarekord.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tasapisi asi liigub, esimese doosi varsti kümnendik rahvast saanud. Karjaimmuunsus nii 70% ringis, samas võib arvesse võtta ka läbipõdenuid.

      Delete
    2. Koroonakaardi andmete järgi on teadaolevaid läbipõdenuid (st testituid) veidi üle 62 000, päriselt küllap rohkem.

      Delete
    3. Optimistliku hinanguga hk 20% elanikkonnast suurelt osalt immuunne. Peaks hakkama natuke leviku kiirusele mõjuma.

      Delete
  12. Tiit Pruuli intervjuu, soovitan lugeda, minu arusaamised kattuvad väga suurel määral tema omadega: https://www.err.ee/1608138961/tiit-pruuli-ellu-jaavad-need-kes-oma-peaga-motlevad

    ReplyDelete
  13. Koroonakaarti vaadates, oleks nagu Kaja Kallas ministriks saades käskinud fooljum mütside sisse panna ja majandust arendada. :)
    Kui veel teada seda, et inimesd seiravad fekaali, hoiatavad nädalaid ette, teevad tööd lihtsalt selleks, et kunagi minevikus hea vaadata.

    Marsile minekust on inimene ikka valgusaasta kaugusel. Ma isegi ei saa aru kuidas maandumisest selline fantastiline online ülekanne saadi tehtud, aga nüüd peaks iga päev online ülekanne olema mida seal nii salajast ja keerulist on või ongi kõik selline äge virtuaalreaalsus :)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!