Tuesday, January 25, 2022

Imelised Talveilmad

Mitu nädalat nagu jõulud
Täitsa uskumatu, aga viimased paar nädalat on vaid korraks temperatuur üle nulli tõusnud ja sedagi korraks peale "sajandi" lumetormi.  Poolemeetrine lumekiht vajus ehk kümmekond senti madalamaks kuid paari päeva pärast tuli uut otsa. Kuna ilmad külmad või väga külmad (homme lubab -25C) on ka lumi selline kerge ja kohev, lausa lust lükata.

Koko lumeradasid üle kontrollimas
Hommikune vaade aknast aeda
Koertel lõbu laialt, külmemate ilmadega ainult kipuvad pisemal varbad külmetama. Ta on ka piisavalt tohm, ei mõista et lakkudes läheb ainult hullemaks kui lumi märgadesse varbavahe karvadesse kinni hakkab. Teedele puistatakse suht ohtralt soola, seega pikki jalutuskäike ette ei võta ja lühikestegi ajal üritan maksimaalselt kinnitallatud lumel soolavabadel kõnniteedel loomadega liikuda.

Aias olevasse lumehunnikusse uuristasin koopaid juurde, nüüd lausa seitse koerasuurust auku "lumemäe" nõlvadel. Kolm hommikut järjest olen käikudesse maksatükke poetades üritanud neid "sisse sööta".  Päris hästi õnnestunud, täna õue minnes trügisid koerad ukse peal ja lõugasid toas sel ajal kui aias askeldasin. Nii pea kui uksest välja said kihutasid täiega lumekuhja juurde koobastest maiuseid noppima.

Sushi on pisem ja kiirem aga arglikum ja kavalam. Üldiselt ei julge koopast täispikkuses läbi ronida, maiuste kättesaamiseks teeb kõigepealt ühe poole tühjaks ja kihutab siis koopa teise otsa juurde. Koko samas vaatamata oma vanusele igavene osav roomaja, poeb kitsastest käikudest läbi nagu ehtne dessantnik ja saab ka kõige kaugemad maiused kätte. Täna kutsad nuuskisid ja urisesid koopa suu ees, keegi võõras oli julgenud jäljed värskele lumele jätta.

Koko
Jälgi ajamas

Olen siin iga päev ilma jälginud, et soodsate olude korral mõni päev vabaks võtta ja suusamäele sõita. Seni ikka miskid takistused ette tulnud, aga küllap jõuab, hooajapiletit ei saa ju raisku lasta. Sel nädalal jälle kole külm, alla 20 miinuskraadiga on mäel natuke nöök kui kohvikutesse sooja ei lubata ja pead vahepeal parklas autos istudes puhkamas käima.

2 comments:

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!