Sunday, January 23, 2022

Koerte talverõõmud

Pühapäev sihuke mõnus lebo, ei pea suurt miskit tegema. Käisin jooksuringil, nautisin kaasa küpsetatud vahvleid rootsi pohlamoosiga (esimese maailma mõnud) ja surfasin veits netis. Naised näitasid naljakat Tiktok videot, kus keegi oli väikesele koerale sügavasse lumme rajad ehitanud. Väikesele kutsale lausa labürint, hüppamata ei ulatanud üle vaatama, sai ohtralt lõbu omanikuga radasid mööda ringi tormates.

Kutsad uusi radasid avastamas
Miks mitte enda aeda teha koerad juba paar rada iseseisvalt sisse tallanud, paraku ei käinud nende jõud suuremahulisest lumeteisaldamisest üle. Mõeldud tehtud, ajasin jope selga ja pika säärega talvesaapad jalga. Ruumi meil radade sisse tallamiseks küll ja veel. Lumekuhikut vaadates tekkis isegi parem mõte, kaevan käigud alt läbi. Kunagi aastaid tagasi sai lastele lumehunnikusse hulk koopaid kaevatud, mis see siis koertele teha pole.

Peitepilt: kus on kutsikad
Käikusid kaevates selgus, et vaatamata pikalt kestnud külmale ilmale on lumi hunniku sees sula. Uuristamise tegi lihtsaks asjaolu, et suht kerge ja kohev see valge mass, pole jõudnud tihedaks kokku vajuda. Struktuurilisest küljest pole hea, sest tugevust käikudel suurt pole, teisest küljest kui peakski kokku vajuma siis pole ka raskust. Maksimaalseks pikkuseks käikudel sai kaks labidapikkust, kummaltki poolt labidavarre jagu. Kokku kaevandasin kolm käiku, aitab küll, ei tea kas üldse meeldibki loomadele.

Üks majapoolne sissekäik

Koerad jooksid rõõmuga aeda, uued rajad meeldisid väga kuid koopaid piidlesid elukad sügava kahtlusega. Nuuskisid kangetel jalgadel, kes küll sihukesed uuristas ja kes seal end peita võiks. Uudishimu ergutamiseks pidin toast kuivatatud maksatükke tooma ja neid ükshaaval käikudesse pilduma. Aega võttis aga asja sai, maksa lõhn kujunes tugevamaks stiimuliks kui hirm koopas pesitsevate võimalike koletiste ees. Koko oli esimene kes julges käigust läbi käia. Sushi kartlikuna tuli lausa pea jagu välja aga taganes siis ikka pepu ees tuttavat rada pidi tagasi. Viis tükikestena koopaid mööda laiali laotatud maksakäntsakat hiljem julgesid mõlemad koerad koobastest läbi käia.

Koko maksatükki krabamas
Sushi koopas

2 comments:

  1. Appi kui lahedad pildid! :) lapsepõlv tuli meelde ja lumekoopad :)
    Täna on üldse imeline päev, ma nägin esimest korda elus Tallinna koolilapsi suusatamas ( minu sissesõidetud rajal :))

    ReplyDelete
  2. Sihukest hulka lund on meil siin linnas kord kümne aasta jooksul. Kui tuleb peab võimaluse ära kasutama, selle va kliima soojenemise käigus kerge hirm, et jääb viimaseks korraks :P

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!