Tuesday, January 18, 2022

Pinge tõuseb

Brittide NLAW ehk järgmise generatsiooni kerge tanktõrje rakett:
Laskeulatus 25m - 800m nii otse kui ülaltrünnaku võimega,
sobib ideaalselt linnavõitluseks!

Pinge Ukraina ümber tõuseb nagu Hunga-Tonga vulkaanilõõris enne plahvatust. Ukraina ümber askeldamine on kõvasti tuure üles võtnud. Seda eelkõige lääne suunalt. Venemaa tundub momendil seedivat oma ultimaatumi pikalt saatmise pohmakat, aga küllap hakkavad nemadki peagi hagu andma. Talvel kuude kaupa välitingimustes ootava üle sajatuhandese üksuse moraal ei kesta ka igavesti. Eilse päeva jooksul tuli mitmeid huvitavaid uudisi.

Esiteks andsid britid teada, et saadavad tankitõrje rakette Ukrainale koos "piiratud" väekontingendiga nende kasutamist õpetama. Venemaa jaoks suht vastik areng, sest mida rohkem erinevat tüüpi rakette (Javelinid juba kohal, lisaks Ukraina enda omad pluss kuuldavasti Rootsilt saadud), seda keerulisem nende vastu kaitsta. Kohe järgnes uudis Canada erivägede saatmisest Ukrainasse, millega nood seal tegelema hakkavad või kus paiknevad ei avalikustatud kuid väljaõppest oli juttu. USA senaatorite delegatsioon kohtus Ukraina presidendiga, millele järgnes öösel teade Blinkeni ootamatust lennust Kiievisse. kes kolmapäeval kohtub Saksamaal Briti, Prantsuse ja Saksa välisministritega. Tähelepanu äratas ebatavaline aktiivsus Kiievi vene saatkonnas, mida vaatlejad lausa evakueerimisena kirjeldasid (Vene pool muidugi eitas).

Eilne Välisilm oli huvitav vaadata. Eesti analüütikud siiski väga ei usu massiivset maavägede rünnakut pidades seda täielikuks hullumeelsuseks. Samas lugedes venemeelsete poliitikute arvamusi ei tundu maasõja versioon sugugi võimatu. Nimelt on Venemaa teatud ringkondades levinud soovmõtlemine, et niipea kui laskmiseks läheb jookseb enamus Ukraina armeest vene poole üle. Ma ei kahtlegi, et Ukraina armees leidub nii vastaspoole agente kui reetureid (just nagu vene armees) kuid ei usu, et selline meelsus laialt levinud oleks. 2014 Donbassis loodeti samale, paraku näitas Ukraina pool ootamatut kindlameelsust. Vahepeal on olukord pigem oluliselt venevastasemaks läinud.

Venemaa otsust sõda valla päästa mõjutavad kahtlemata 2 põhitegurit: kui kalliks see lääne sanktsioonide näol maksma läheb ja kui tugevat vastupanu Ukraina osutab. Kuna keegi ei tea kumbagi vastust ette siis on sõja ärahoidmiseks ainsaks võimaluseks Putinit veenda, et tema kinnisidee Ukraina surumisest vene kirsa alla läheb mitte ainult Venemaale vaid iseäranis temale endale personaalselt liiga kalliks maksma.

Lõpetuseks täna avaldatud CNN analüüs USA ja Vene vaatevinklitest ning sõja võimalikest stsenaariumitest. USA käitumise põhjal võib teha järelduse, et nad teavad väga kindlalt: Kas Putin pole niikuinii võimeline Ukrainat tõsiselt ründama või on see otsus ammu vastu võetud ja läbirääkimised vaid kattevarjuks (mille kasuks räägib vene ultimatiivne kõneluste taktika).

17 comments:

  1. Tänapäeva tank näeb sind ja sinu raketti ja sõjapidamine pole selline nagu näidatakse, kui tahetakse midagi hävitada, siis ka see hävitatakse, nii et sa ei jõua mõelda. Piisab ju Brüsseli laialipeksmisest kui euroliit enam ei eksisteeri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trolla-laa, lähiajal näeme kas ja kui hästi vihmakatused vene tanke kaisevad😁 "Krasnaja Zvezda" artiklid vastavad su "tegelikkuse" maitsele ilmselt paremini, no ja keel ka kergem mõista😉

      Delete
  2. Näetsa Breivik lastakse heidutuseks vabadusse see peaks venelased tarduma panema. :)

    https://maailm.postimees.ee/7433193/massimorvar-breivik-taotles-kumne-aastat-parast-runnakut-vabastamist#_ga=2.183736996.34919093.1641249291-2010226995.1637888047

    ReplyDelete
  3. Kes inglist jagab sellele huvitav lugemine: https://www.gov.uk/government/news/an-article-by-the-defence-secretary-on-the-situation-in-ukraine

    ReplyDelete
  4. Ja veel üks huvitav artikkel riikide sõjalisest võimekusest, mis pole paljalt tehnika, meeste ja kulude summa: https://mwi.usma.edu/how-do-you-actually-measure-military-capability/

    ReplyDelete
  5. Euroliit koos liitlastega ise ründab. Mis see ikka sinu arust on kui inimesed muudetakse raha eest tööriistadeks, kes nagu zombid kuulutavad "tõde" et rikkaks saada. Kõik vastased sildistatakse täpselt nii nagu sina seda teed. Napoleon ja Hitler käisid, nüüd siis Euroliit aga las katsetavad.
    Siiani on "vene karu kõhus" ehk Siberis kõik taltsaks ja kaineks saanud, see on üüratu.
    Sa oled interneti ja arvuti sõjamängude lummuses.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miks "karu" nii hirmunult klähvib?

      Delete
    2. Ma küsiks vastu "Miks päike naeratab koguaeg?".

      Tegelikult on nii koguaeg olnud, et kui see sinu hirmunud "karu" su kaissu võtab laulad talle kiidulaulu muidu leiad end reaalselt seal "karu kõhus" nagu nende lääne vabadusvõitlejatega ikka juhtunud on.:)

      Delete
  6. Putinil on valida kahe väga halva variandi vahel.

    1. Rünnaku puhul pole suurim risk mitte Lääne sanktsioonid vaid - kuidas käitub Vene rahvas? Kõik võib väga kiiresti kontrolli alt väljuda. Rahvas seda sõda enam ei toeta. On selge, et armee kaitseb ju üksnes oligarhide võimu ja varandust.

    2. Mitte ründamise puhul on aga Vene niinimetatud eliidile selge, et juht on nõrgaks jäänud. Tuleks välja vahetada.

    Putinile sobiks kõige rohkem mingi keskmine variant. Midagi sellist, mis ei oleks tegelikult sõda aga mida oleks võimalik tõlgendada kui "suurt võitu" ehk Путин снова всех переиграл.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Venelased on usklik rahvas sinu teoorja toimib ainult liberalistidega kellel pole kodumaad. Su mõtted on emotsionaalsed ja primitiivsed nagu lääne ajakirjandus vaata, et sa ei üllatu kui NATO oma arvamust muudab nagu liberalistidel kombeks on. Venemaa jääb ikka venemaaks karga palju tahad, kõva vene zpezialist. :)

      Delete
    2. Keskmine variant ka ei sobi: saad sanktsioonid aga ei võida suurt miskit, isegi oma rahvast raske veenda, et kogu asi jama väärt oli.

      Mis see usk siia puutub, ehk niipalju et muslimi fanaatikud on nõus kujuteldavate hüvede nimel surma minema. Itaalia mafioosod kah usklik rahvas, nad vist venelastele paremaks paralleeliks.

      Muideks eesti keeles kirjutatakse teooria "i" tähega, samas muidugi pisikesed vead ja stiililised apsakad vabandatavad kui tegu pole emakeelega.

      Delete
  7. Ai-ai, aga mida ütleb seltsimees Xi?

    Imperaator valmistub praegu suureks peoks. Kogu maailm tuleb külla. Vastuvõtt peab olema vapustav. Kõik on seal parem kui mujal. Kõik on suur ja võimas ja kuldne. Kõik peavad imetlema Suure Juhi suurt kommunistlikku kuningriiki.

    Aga...

    Samal ajal käitub kõige ustavam vasall nagu kiuslik sõbranna. Tõmmates maailma tähelepanu hoopis endale.

    Ma arvan, et Suur Onu küünitab varsti käe telefonitoru järele ja ütleb: "Kuule, Voova! Teeme nüüd nii, et..."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tase on selline.
      https://www.youtube.com/watch?v=16y1AkoZkmQ

      Delete
    2. Oluline on ka see, et Hiina pole siiani teinud mitte ühtegi Putinit toetavat avaldust praeguse Ukraina avantüüri kohta.

      Delete
    3. Oluline on et lepetest peetakse kinni. Venemaa võib selle euroliidu ära tükeldada kui tahab, kuna kui lepingud ei kehti enam siis, on kõik riigid vabalt saada, see veel puuduks kui Hiina ka jaole tuleks. :)

      Delete
    4. Oluline oleks jah et lepetest kinni peaks, eriti pean ma käesoleval juhul silmas Budapesti kokkulepet: https://en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Memorandum_on_Security_Assurances paraku teavad kõik, et Venemaaga pole mõtet mingit lepet sõlmida sest Venemaa peab neist kinni vaid seni kui endale kasulik. Lepingute murdmine on üks Venemaa välispoliitika meetodeid.

      Delete
  8. Venemaa käitumise õigustajatelt küsiks mis tunne on kui Hiina 30 aasta pärast Amuuri äärde miljon meest viib viidates hiinakeelsete tagakiusamisele, kes seal piirkonnas rahvastiku enamuse moodustavad. 30 aasta pärast on Hiina majandus mitte 10 vaid 20 X suurem Venemaa omast tehnoloogilisest ja sõjalisest võimekusest rääkimata. Muidugi kui selleks ajaks Vene Föderatsioon üldse enam eksisteerib, ehk hoopis Moskoovia vürstiriik. Viimane aeg Moskvas hiina keele kursuseid võtma hakata ;)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!