Sunday, January 9, 2022

Sai meidki kätte ... vist

Jagamine on hoolimine😕

Mis muud kui koroona ikka. Juba enne aastavahetust olid mitmed kolleegid endale nakkuse hankinud. Pole ka imestada, sest Canada on testimisele sisuliselt käega löönud. Uute nakatumiste numbrid on lihtsalt nii kõrged, et kiirtestid kohati otsa saanud ja PCR teste ei jõua laborid enam läbi töötada. Uus kuid pidevalt muutuv juhend valitsuselt on igasuguste sümptomite puhul käituda nagu oleks koroona, ehk siis koju jääda ja mitte enne kui nädal peale sümptomite lõppemist tööle minna. Haiglasse pöörduda vaid äärmise vajaduse korral, sest haiglad on ülekoormatud nii haigete arvu kui kõrgest nakatumistasemest tingitud medtöötajate puuduse tõttu. Quebeckis kutsuti positiivsed medõed tööle tagasi põhjendusega, et haiglates on nakkus niikuinii laialdaselt sees. Parem las surevad mõned koroonasse kui paljud meditsiinilise abi puudumisse. Sisuliselt hoiatati vaktsineerimatuid haiglatest eemale hoidma.

Uuel aastal tööle tagasi minnes oli ettevõte korraldanud kohapealse vabatahtliku testimise võimaluse. Meie osakonnast paar naljameest läks testima, viskasid veel kildu, et enam te meid ei näe. Neljast tüübist saabusid kaks suht ehmunud olemisega tagasi, teised kaks olid positiivsed ja neid enam uksest sisse ei lastud. Andsid meile telefoni teel riidekapi luku kombinatsiooni, et autovõtmed ja riided tooksime. Hea isegi, et autoga olid, sest eeskirjade järgi ei tohi positiivsed ei ühistransa ega taksoga sõita, jalutagu koju. Peale seda rohkem vabatahtlikke ei leidunud. Tunni ajaga saabus desinfitseerijate brigaad, kes käis pihustitega osakonna üle kaasa arvatud peldikud ja laoruumi. Samas on see vaid tavaline pakazuhha, sest ilmselgelt on positiivseid rohkem, me lihtsalt ei tea kuna ei testi. Vaktsineeritute puhul (riigifirmades kohustuslik, vaktsineerimatud vallandati aasta lõpus) Omicron tihtipeale asümptomaatiline ehkki kõik on võimelised seda levitama.

Ilmselt nii juhtuski, sest esmaspäev teisipäev oli mul nina tavalisest märjem, kuigi mitte nohu. Muid sümptomeid polnud, jooksmas käisin endiselt, tempo oli kümmekond sekundit kildi kohta aeglasem, mis normaalse kõikumise piires. Kaasa see-eest tundis end kaks päeva õige väsinuna ja töötas igaks juhuks kodust. Lisaks oli tal kurk valus, üsna klassikalised Omicroni tunnused. Väidetavalt on tegu nii nakkava tüvega, et kui peres üks jääb haigeks siis viiruse saamine garanteeritud kõigil. Tütrel igatahes ei avaldunud mingeid tunnuseid. Kokkuvõttes pole me jälle päris kindlad kas põdesime läbi või mitte, testi ju keegi ei teinud. Sisuliselt vahet pole seni kui kergeloomuline, pigem isegi positiivne: saad järjekordse sahmaka antikehasid ja seekord tänu ehtsale viirusele.

Laiemas pildis pole aga olukord just roosiline. Välja on tulnud mitmed uued tüved, millest kõige rohkem kõneainet pakuvad Kameruni, Küprose ja Iisraeli omad. Esimene neist Omicroni erivariant, millel lisaks paarkümmend mutatsiooni. Esimest korda avastati Prantsusmaal novembris. Kuna ta pole veel laialdaselt levima hakanud annab lootust optimismiks, pigem ehk nõrgem kui Omicron. Küprose oma on vähemalt teoreetiliselt problemaatiline, sest kombineerib Delta ja Omicroni. Praegu veel selgusetu kas on võtnud üle mõlema halvad küljed (suurem letaalsus ja kiirem nakatuvus) või vastupidi. Looduslik valik eelistab tavaliselt selliseid muutusi, mis viiruse levikule kasulikud: kerge nakatuvus kuid mitte liiga tõsised sümptomid. Iisraeli variandiga on mõningane segadus, osad allikad väidavad olevat tegu Omicroni ja gripi rekombineerumisel tekkinud uue tüvega. Ainus seni kahtluseta kindlaks määratud patsient suri, mitmete teiste patsientide proovid uurimisel.

Koroona ise ilmselt hüppas inimesele üle just tänu rekombineerumisele - viirus omandas mingilt teiselt viiruselt mutatsiooni, mis võimaldas inimese rakkude külge kinnituda. Paraku töötab rekombineerumisprotsess nii, et originaalne viirus saab nakatunud rakus paljunemise käigus tekkinud eksimuse läbi jupikese geneetilist koodi teiselt viiruselt mis samas rakus. Ei toimu seda, et uus viirus oleks poolest saati üks ja poolest saati teine nagu catdog. Või noh teoreetiliselt ju võiks aga selline kombinatsioon poleks eluvõimeline.

Koroona graafikud USA kohta

Seni on enamus uuringuid väitnud, et plahvatuslikult leviv Omicron põhjustab oluliselt kergema kuluga haiguse eelkõige tänu asjaolule, et talle meeldib pesitseda ülemistes hingamisteedes (nina, kurk, bronhid) mitte alumistes (kopsud) kus põhjustaks kopsupõletiku ja sellest tuleneva raskelt kulgeva tõve. Seni on tõepoolest vaatamata järsule nakatumiste hulgale suremus minimaalselt kasvanud. Paraku hoiatatakse, et Omicroni epideemia on liiga algusjärgus tegemaks põhjapanevaid järeldusi. Raske otsustada milline osa on kergemal haigusekulul vaktsineerimisel ja milline viirusel endal.

Viimased andmed USA'st annavad häirekella. Haiglate täituvus koroona patsientidega saavutamas Delta laine taset ja suremus on hakanud mitmenädalase viitega uuesti kasvama, eriti järsult piirkondades kus Omicron esimesena kohale jõudis.

Nii WHO kui ka mitmete teiste riikide juhtivad meedikud jagavad suht sarnast infot. Enne kui pandeemia taandub hooajaliseks epideemiliseks haiguseks nagu gripp nakatub absoluutne enamus inimkonnast. Esimese kolme aasta jooksul pooled kuni kolmveerand, viie aastaga 90% ringis ja kümne aastaga pea kõik. Seega on ainsaks tõhusaks kaitsevahendiks haiguse raske kulu vastu vaktsineerimine. Peale Omicroni laine vaibumist tõenäoliselt kaovad kogunemiste piirangud ja maskikandmisnõue, sest selleks ajaks on enamus kas vaktsineeritud, läbi põdenud või surnud.

Rõõmsama noodiga lõpetades: viimasel ajal on tulnud palju ilusaid uudisnimesid, mida võiks oma vastsündinule panna: Deltacron, Omiflu, Flurona, ... jääb kindlalt meenutama sünniaega😜

10 comments:

  1. Kas kordagi ei tekkinud uudishimu, et endale nt kiirtesti teha?
    Sellest antud juhiste lehelt ei lugenud välja - mida tähendab, et tööle tohib minna mitte enne kui nädal peale sümptomite lõppemist ja kas reaalselt keegi ka niimoodi kodus istub?

    Ma võin Eesti mitte-koroona põdemise kogemust jagada. Sai tõestatud, et Eestis levib kõigest hoolimata ka muid viiruseid.
    Pärast uut aastat tuli esialgu väike köha ja kurguvalu, helistasin perearsti nõuande liinile, et endale testi aeg kirja panna. Sain testi aja ning range manitsuse tõbisena mitte tööle minna. Test oli negatiivne teiste õnneks (enda pärast ei muretsenud, aga no ikka uusaasta vastuvõtmine just seltskonnas möödunud) ning kodukontori küsisin ka ja terve nädala istusin kodus. Kuna sümptomid olid ainult nohu ning sellest tulenev köha, siis kummaline oli küll kodus istuda nii "hullu tõvega", aga mis sa teed igal ajal oma kombed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Testimisega siinmaal kitsas käes, inimesed seisavad tunde sabas, me ei viitsinud. Homme siiski tööl teen selle triki, kuna täna tuli välja määrus 14 päevase tasustatud karantiini kohta positiivse testi korral. Äkki saangi töö poolt kinni makstud suusapuhkuse🤪

      Delete
    2. Hoia siis autovõtmed ligi, muidu pead jala koju vantsima.

      Delete
    3. Jope samuti seljas, meil täna -17C :P

      Delete
  2. Täna siis selline uudis: https://www.err.ee/1608462332/who-ule-50-protsendi-eurooplastest-nakatub-omikroni-variandiga

    ReplyDelete
  3. Ai kurja, ma oleks pidanud viitama, et töö juurde ei tohi minna- nina nohune ikka ju veel ning Kanadas peab 10 päeva sümptomite lõpust ootama (mis sest, et algusest 10 päeva möödas oli ning 2 testi negatiivsed), tööl koroona-loterii hakkas pihta, esialgu võidupiletid veel peredes, aga egas näis kellele õnn naeratab töökaaslastest. Eestis ju vaktsineeritud lähikontaktsed karantiini jääma ei pea... St täitsa omal vastutusel see, osadel on ja teistel mitte.

    Ei taha jälle haigeks jääda, ei taha kodus istuda, kuidagi ei taha jälle kõiki plaane lörri lasta... Sest korteris suusapuhkust ei tee ja Eestis 14 päeva 100% tasuga karantiini ei anna keegi, lisaks kõik lihased juba kärbuvad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reeglite ja eeskirjadega on meil suur segadus, kogu aeg muutuvad, keegi ei tea, mida peaks millal tegema. Kõige kindlam vastutus järgmisele tasemele lükata, teatada ülemusele kuidas olukord on ja lasta tollel otsustada🤪

      Delete
    2. Ja siis sõltub ikka ülemusest ning mis siis kui ülemus osutub mitte kõige vastutustundlikumaks ning peab tööl viibimist nakatamisohust olulisemaks :D
      Kui kaua muidu Kanadas koroonatesti tulemused tulevad? Ootajale on aeg alati pikk, Eestis vist praegu täitsa normaalse kiirusega st eelmisel päeval tehtud saab järgmiseks hommikuks PCR testi tulemuse.

      Delete
    3. PCR laialdaseks tegemiseks pole enam ressursse, seda tavakodanikele ei tehta. Kiirtest võttis täna tööl 15 min.

      Delete
    4. https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/ontario-is-scaling-back-testing-as-covid-19-surges-but-we-don-t-need-to-know-daily-case-counts-expert-says-1.6306656

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!